Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.06.20
3509 0 Печатать

Включення до реєстру неприбутківців буде здійснюватися за новим порядком

ДПС оприлюднила проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру».

Суть проєкту акта

Пунктом 1 статті 89 Цивільного кодексу України передбачено, що юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до Єдиного державного реєстру.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, регулюються Законом № 755. Пунктом 1 частини першої статті 4 Закону № 755 встановлено, що основним принципом державної реєстрації всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування є обовʼязковість державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі.

Пунктом 18 розділу I Закону № 132 внесено зміни, зокрема, до статей 13 та 17 Закону № 755, які наберуть чинності з 16 березня 2020 року.

До статті 13 „Інформаційна взаємодія між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів” Закону № 755 вносяться зміни в частині передачі технічним адміністратором Єдиного державного реєстру до інформаційних систем ДПС у день проведення реєстраційної дії одночасно з відомостями Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію створення юридичної особи, державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться у Єдиному державному реєстрі, відомостей із заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

Попередня редакція передбачала передачу копії заяви про включення до Реєстру в електронній формі, якщо такі заяви були подані як додаток до заяви про державну реєстрацію.

У статтю 17 „Документи, що подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи” Закону № 755 вносяться зміни в частині переліку документів, які подаються державному реєстратору для державної реєстрації створення юридичної особи, зокрема норма щодо подання заяви про включення до Реєстру виключається.

Замість подання такої заяви передбачається, що у заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи приватного права може зазначатися прохання заявника, у тому числі про включення до Реєстру.

Отже, відповідні уточнення передбачається внести до пунктів 6, 8, 10 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 „Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру”
(зі змінами) (далі – постанова № 440), а також до додатків 1 та 2 до Порядку.

Таким чином, у разі прийняття рішення неприбутковою організацією про включення до Реєстру одночасно з державною реєстрацією створення юридичної особи, при поданні до державного реєстратора пакета документів для державної реєстрації створення юридичної особи, заявнику більше не потрібно подавати окремо заяву про включення до Реєстру.

Відомості про бажання включення такої неприбуткової організації до Реєстру будуть надані технічним адміністратором Єдиного державного реєстру до контролюючих органів відповідно до статті 13 Закону № 755.

Пропонується у проєкті постанови привести норму пункту 14 Порядку у відповідність до статті 66 Податкового кодексу України в частині
дотримання неприбутковими організаціями 10-денного строку подання контролюючому органу реєстраційних заяв із позначкою „зміни” та копій документів до них у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону).

У звʼязку з утворенням ДПС шляхом реорганізації ДФС та початком забезпечення здійснення покладених на ДПС функцій і повноважень з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування, у Порядку пропонується внести відповідні зміни та замінити у пунктах 3, 9 та 12 Порядку абревіатуру „ДФС” на абревіатуру „ДПС” відповідно.

Також, з метою уніфікації форм документів, затверджених Порядком, та прискорення надання адміністративних послуг, передбачається доповнення Порядку новими додатками 4, яким затверджується форма Витягу з Реєстру,
та 5, яким затверджується форма повідомлення про відсутність відомостей у Реєстрі.

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймаються протягом місяця з дня його оприлюднення на адресу розробника: поштову – 04053, м. Київ, Львівська площа, буд. 8, Державна податкова служба України, Департамент правової роботи, електронну – v.demianova@tax.gov.ua, а також на адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

 

ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям