Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.06.20
4526 0 Печатать

Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній. Хто подає? Яка відповідальність за порушення правил подання?

Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгоджень у податковому законодавстві» внесено масштабні зміни до Податкового кодексу України у тому числі й ті, що стосуються трансфертного ціноутворення. Одним з цих нововведень є Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній.

Нововведені норми ПКУ говорять про те, що підприємству яке перебуває у міжнародній групі компаній необхідно щороку до 1 жовтня року, що настає за звітним, подавати Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній.

Слід зазначити, що цей звіт є об’єктом автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією. Це означає, що контролюючим органам більше не потрібно надсилати запити до інших юрисдикцій для отримання інформації про учасника групи.

Мета звіту полягає у відображенні економічної активності групи компаній.

Практичне застосування - оцінка ризиків трансфертного ціноутворення під час проведення моніторингу контрольованих операцій.

Тобто під час проведення моніторингу та оцінки ризиків контрольованих операцій контролюючий орган враховуватиме економічні та фінансові показники учасників групи у розрізі країн за місцем реєстрації.

Що таке міжнародна група компаній?

Міжнародна група компаній (для цілей статті 39 цього Кодексу) - дві або більше юридичні особи або утворення без статусу юридичної особи, які є податковими резидентами різних країн та пов’язані між собою за критеріями володіння або контролю таким чином, що згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності або іншими міжнародно визнаними стандартами фінансової звітності обов’язковою є підготовка консолідованої фінансової звітності або підготовка консолідованої фінансової звітності була б обов’язковою у разі, якщо акції (корпоративні права) однієї з таких юридичних осіб перебували б в обігу на фондовій біржі" (п.п. 14.1.13 ПКУ).

Хто має подавати звіт?

Підпункт 39.4.10. визначає випадки необхідності подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній наступним чином:

«Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній подається у разі, якщо сукупний консолідований дохід міжнародної групи компаній, в яку входить платник податків, за фінансовий рік, що передує звітному року, розрахований згідно зі стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує материнська компанія міжнародної групи (а у разі відсутності інформації - відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку), перевищує еквівалент 750 мільйонів євро та за наявності однієї із таких обставин:

  1. платник податків є материнською компанією міжнародної групи компаній;
  2. материнська компанія міжнародної групи компаній уповноважує платника податків - резидента України на подання звіту у розрізі країн до контролюючого органу;
  3. відповідно до вимог законодавства місцезнаходження материнської компанії міжнародної групи компаній подання звіту від такої міжнародної групи компаній не вимагається, і при цьому материнська компанія такої групи не уповноважує іншого учасника міжнародної групи на подання звіту в іншій іноземній юрисдикції, де передбачене його подання;
  4. між Україною та відповідною іноземною юрисдикцією розташування материнської компанії міжнародної групи компаній або іншого учасника цієї групи, уповноваженого материнською компанією такої групи на подання звіту у розрізі країн, підписаний міжнародний договір, що передбачає можливість здійснення обміну податковою інформацією, але не набув чинності порядок обміну звітами у розрізі країн або наявні факти систематичного невиконання такого порядку. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, оприлюднює перелік таких іноземних юрисдикцій на своєму офіційному веб-порталі не пізніше ніж за 60 календарних днів до граничного строку подання звіту про контрольовані операції за відповідний звітний рік.»

Яку відповідальність передбачено за невиконання обов’язку порушення правил подання Звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній?

Податковим кодексом України визначено наступні види фінансової відповідальності:

  • неподання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній 1000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  • не включення інформацію до поданого звіту тягне за собою накладення штрафу у розмірі 1 відсотка суми доходу (виручки) учасника міжнародної групи компаній, інформація про якого в порушення вимог цього Кодексу не відображена у звіті в розрізі країн міжнародної групи компаній, але не більше 1000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  • відображення у звіті недостовірних відомостей тягне за собою накладення штрафу у розмірі 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  • несвоєчасне подання звіту тягне за собою накладення штрафу у розмірі десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний календарний день несвоєчасного подання звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній, але не більше 1000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Відповідно до прикінцевих положень Законом України від 16.01.2020 р. 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгоджень у податковому законодавстві» зміни внесені до статті 39 набувають чинності з 1 січня 2021 року. Враховуючи викладене першим звітним періодом за який необхідно подавати Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній має бути за 2021 рік.

Автор: Денис Воронов.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям