Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.06.20
3856 30 Печатать

Чому боротьба з фіктивним ПДВ є неефективною

Автор: Денис Осмоловський.

В результаті конфлікту законодавчого «замислу» та його виконання на «оперативному рівні» утворився симбіоз протиправного механізму «вичавлювання» ПДВ з реального сектору.

Наслідки неефективності перебувають у прямому зв’язку з особливістю схем ухилення від оподаткування (приховування та/або протиправне зменшення податкової бази) в Україні. Основними схемами досі залишається використання «удаваних» суб’єктів господарювання для відображення в обліку «удаваних» господарських операцій.

Прим. Поняття: «удаваний суб’єкт господарювання», «удавані господарські операції» та навіть «ухилення від оподаткування» нормативно не визначені, використовується в тексті для опису існуючої ситуації.

«Удавані суб’єкти господарювання» охоплює так звані «ями» та «транзитні» СПД. «Удавані господарські операції» – інструмент для ухилення від оподаткування (приховування та/або протиправне зменшення податкової бази) вигодонабувачами - реальними СГД.

Для запобігання ухиленню від оподаткування з ПДВ створили систему моніторингу критеріїв оцінки ризику (СМКОР). Сучасна СМКОР була задекларована законодавцями як модель, що аналізує господарські операції в момент вчинення з метою запобігання «вкиду» в систему ПДВ по «удаваних» операціях. Перша редакція (2017 рік), модель якої максимально була викладена в Податковому кодексі, була максимально нормативно визначена, правові норми - в законі, порядки реалізації - в підзаконні акти.

Але цей, фактично ще «дослідний зразок», передали не в ті руки і не в той час, спрацював політично-кон’юнктурний аспект: голова податкової був людиною Прем’єра, і останньому треба було не тільки чомусь запобігати, а й щось наповнювати. Тому в першу чергу модель на практиці була сприйнята податківцями, як додатковий елемент адміністрування (наповнення бюджету) ПДВ. В результаті трапився колапс осені 2017 року, і як наслідок, поспіхом правові норми самої «моделі» з ПКУ у грудні 2017 року замінили делегуванням всієї моделі СМКОР Кабміну (читаємо Мінфіну). Як показала практика цього робити ніколи не можна. Правові норми, підстави, межі повноважень – це прерогатива закону. Як наслідок постанова КМУ 117 (яка померла під примусом судового оскарження), після неї постанова 1165 та наказ МФУ 520, це підзаконні акти, якими фактично введено нові правові норми, визначено підстави, встановлено межі …(ні не повноважень) безвідповідальності комісій ДПС. І найголовніше – СМКОР на практиці, підзаконними актами, реалізована як модель, яка направлена на нейтралізацію «удаваного» господарюючого суб’єкта, як систему запобіжників, а інші критерії ризиковості, як додатковий елемент адміністрування (наповнення бюджету) ПДВ.

Законодавцями СМКОР з механізмом зупинення реєстрації податкових накладних було запроваджено за умови дотримання вимог безумовності податкового кредиту, який гарантується зареєстрованою податковою накладною в реєстрі.

На практиці зазначена норма не працює. Органи ДПС не визнають безумовності податкового кредиту, в тому числі, створюючи «податкову інформацію» для СМКОР про ризиковість контрагентів, тобто вважають операції ризиковими навіть по зареєстрованих накладних. Також продовжують визнавати фінансово-господарські операції «нереальними» (удаваними) під час контрольно-перевірочних заходів. При цьому практика Верховного Суду з даного питання є неоднозначною, рішення щодо «безтоварних» операцій приймаються як на користь платника (в більшості випадків), так і на користь ДПС (якщо був вирок 205 ККУ по контрагенту).

В результаті конфлікту законодавчого «замислу» та його виконання на «оперативному рівні» утворився симбіоз протиправного механізму «вичавлювання» ПДВ з реального сектору.

У наслідку, СМКОР:

- неефективний для протидії ухиленню від оподаткування, оскільки попередній аудит не дає результатів без реальної оцінки самої закінченої операції;

- необ’єктивний з моніторингу операцій реального сектору, оскільки значна кількість розблоковується за результатами розгляду пояснень та скарг;

- непрозорий в частині прийняття рішення, оскільки комісії розглядають «податкову інформацію», яка по суті є суб’єктивним висновком ревізорів;

- корумпований в результаті суб’єктивності та вибірковості прийняття рішень, підтвердженням є значна кількість кримінальних проваджень в ДБР по діям ДПС, згідно даних судового реєстру;

- безвідповідальний, оскільки протиправне зупинення відновлюється за рішенням суду, особи, які приймали рішення про зупинення не притягаються до відповідальності.

- СМКОР запроваджено в органі, який відповідальний за адміністрування податків та наповнення бюджету, без взаємозв’язку з загальним баченням протидії ухиленню від оподаткування. Відповідно СМКОР не виконує функцій протидії ухиленню від оподаткування. Лише породжує появу нових підприємств, задіяних у схемах, які після включення до ризикових залишаються без діяльності та реєструються нові.

Сучасна діяльність з протидії ухиленню від оподаткування є неефективною в першу чергу через відсутність нормативно визначених критеріїв та ознак «нереальних» (удаваних) операцій, в результаті органами ДПС на власний розсуд суб’єктивно приймаються рішення про ознаки «нереальності», посилаючись лише на судову практику Верховного Суду (вибираючи рішення, які на їх користь).

В свою чергу запровадження безумовності податкового кредиту нівелює перспективи будь-яких донарахувань по схемам дійсно пов’язаним з ухиленням від оподаткування та розкрадання бюджетних коштів через незаконне відшкодування ПДВ, та нівелює перспективи таких кримінальних проваджень за статтею 212 ККУ «Ухилення від сплати податків» по учасникам схеми - юридичним особам та вигодонабувачам, адже судами будуть враховуватись позиції Кодексу щодо безумовності податкового кредиту для покупця.

Практика розслідування статті 212 Кримінального кодексу «Ухилення від сплати податків» здебільшого пов’язана з фактами «нереальних операцій», по яких не визнається податковий кредит. Судова практика по складних (багатоланцюгових справах) справах негативна, справи фактично безперспективні, існує складність доказування. За зазначеною статтею фактично неможливо притягнути до відповідальності керівників (учасників) «конвертаційних груп» (угоди за ст. 205, 205-1 до уваги не беремо). Стаття фактично не відіграє упереджувальної (запобігаючої), умовно каральної функції. Слід зауважити, що стаття фактично містить смислову похибку, адже передбачає відповідальність за «ухилення від сплати податків», тобто податків тих, що вже задекларовані платником, але не сплачені. Визначення - «ухилення від оподаткування» має більш ширший та актуальний зміст, тому сучасна редакція статті 212 потребує законодавчого коригування.

Який вихід:

Реалізація механізму СМКОР та зупинення реєстрації податкової накладної повинна бути невід’ємною частиною концепції протидії ухиленню від оподаткування.

СМКОР може виконувати лише функції «податкового сканеру» діяльності СПД (мережі СПД, ланцюгів), без права прийняття рішення про зупинення реєстрації ПН/РК. Набір висновків СМКОР може бути підґрунтям для прийняття рішення про, наприклад, позапланову перевірку, адміністративний арешт активів (з судовим контролем), все те, що несе за собою персональну відповідальність керівника органу ДПС.

Ухилення від оподаткування (приховування та/або протиправне зменшення податкової бази) та здійснення діяльності пов’язаної з створенням умов для такого ухилення має бути нормативно визначено в ПКУ та ККУ та стати небезпечною для потенційних порушників, через наявність у контролюючого органу правових (затверджених нормативно) засобів протидії, що буде гарантувати невідворотність покарання в суді та відповідальність податкового органу за безпідставне порушення прав платників податків.

Інформація по темі:

Щодо протиправності застосування СМКОР

По материалам Ліга.Блоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шурик
24.06.20 01:26

А нахрена ПДВ ?  Вгосужарсве хозяине США нет такого. Нахрена в Украине выдумывать, ели у хозяина уже 250 лет всё притёрлось.

Ответить
  • Дмитро
24.06.20 15:08

Шурик, ПДВ придумали не в Украине, а во Франции, после чего он "разошелся" по всей Европе. И типа это "прогрессивная" штука, если по учебнику.

Мы ж тоже "прогрессивные, и "идущие в Европу", подписавшие кучу бумаг и т.п. Поэтому разговоры об отмене НДСа - это сразу "ниочем".

Другое дело, что у нас НДС-тема это вообще отдельный теневой бизнес и зло не в самом НДС, а в его администрировании, тотальных наличных никем не учитываемых расчетах и существовании параллельно общей системы+НДС и "упрощенки" без НДС.

Просто нужно определится раз и надолго и, наконец, сделать общие правила игры по налогам для всех: нету "тем" - значит нечего "мутить" и НДС начнет выполнять свою правильную роль. 


а в США тоже не все так просто, там есть тот же налог с продаж вместо НДС...


Ответить
  • Игорь
24.06.20 09:23

Чому боротьба з фіктивним ПДВ є неефективною? Потому что боретесь со следствием, а не с причиной. Уже сотни раз разумные экономисты поясняли это на цифрах, но державные мужи у нас непробиваемые. Да отмените вы НДС и введите налог с продаж, как в США, Канаде, Австралии, Сингапуре, Японии и т.д. И не нужно будет биться - бороться. Схемы: обнал, скрутки, фиктивный экспорт, занижение стоимости импорта автоматически отпадут. Что  должно произойти что бы до ваших скудных умишек это дошло?

Ответить
  • Mariya A.
24.06.20 09:43

Игорь, ой, как в США не надо ))) Там в каждом штате своя ставка налога, а иногда три ставки (штат, город, округ), которые нужно суммировать или нет - по обстоятельствам. И там существует "оптимизация" не хуже нашей, с которой тоже борются борцуны )))  Предприятие в одном штате, склады в другом, магазины в третьем - все для снижения налогов.
НДС не отменят. Надо, как минимум, убрать первое событие, чтобы было меньше РК и убрать поганые ручки от СЭА, чтоб не заливали туда не оплаченный деньгами НК. А НК, который оплачен через СЭА... господи ну продали его... ну плохо... но он же оплачен... тут уж надо бороться "штучно" через суды, а не так что, "сожгли всю деревню, но партизанов не нашли"... т.е. настроили СЭА на блокировку с ошибками от которых страдают нормальные плательщики.
Так думаю... но так не будет...

Ответить
  • Гарри К.
24.06.20 14:28

Mariya A.,.. ой как вы правы, коллега! Ещё одним минусом в пользу НЕотмены НДС служит чисто меркпньильный расчёт бухгалтера - любые кардинальные упрощения учёта в итоге приведут к тотальному обесцениванию нашего с вами труда!!

Ответить
  • *
24.06.20 15:17

Гарри К., Вам повезло, если ценят. Бухгалтер, как правило, получает чуть больше секретаря. 

Ответить
  • Игорь
24.06.20 13:16

Mariya A., вот сегодня -Деньги выводили в тень на территории трех областей

Служба безопасности Украины прекратила деятельность межрегионального конвертационного центра с ежемесячным оборотом в 400 миллионов гривен. По данным следствия, деньги выводили в тень в Киевской, Сумской и Харьковской областях.Об этом сообщает пресс-центр СБУ.

Ну и так почти каждый день. Это борьба с ветряными мельницами.

Ответить
  • Mariya A.
24.06.20 13:59

Игорь, статья о фиктивном НДС, который "покупается" для уменьшения своих НО. Давайте разделим фиктивный НК и обнал, хоть они и идут рядом.
Фиктивный НК нужен для уменьшения своих НО. Его можно "купить" у более-менее реальных фирм, которые его оплатили через СЭА, зарегистрировали, накопили и хотят продать, а не возместить. Это еще ладно. Оплатили яйца и перекладываем из одной корзины в другую. А вот НК, который заливается вручную в систему - это грабёж. И с таким НК пытаются бороться с помощью корявой СМКОР, от чего страдают многие нормальные плательщики.
А чистый обнал (база фиктивного НК) нужен для нормальной жизни, потому как налоги на з/п в разы выше стоимости обнала, и для уменьшения налога на прибыль (что решается введением НнВК). С обналом отменой НДС и введением налога с продаж (условно) не поборешься. Всегда будет спрос и предложение.
А просто пох*рить НДС и ввести какой-нибудь аналог 5.10 (опять таки условно) - это надо просчитывать все в масштабах страны, чтобы не уйти в жуткий дефицит бюджета и вообще иметь такое желание. 
У меня этот НДС уже в печёнках сидит, поверьте ))) Но я всего лишь стараюсь реально смотреть на вещи ))) А как надо и как должно быть мы все знаем... У нас даже если ввести один какой-нибудь универсальный налог "на всё", то все равно найдутся конверташки, которые демпингнут ставкой маленько и "снова-здорова". И многие совершенно искренне считают обнал своим бизнесом и ничего в жизни больше не умеют, и будут спасать свой "бизнес" любой ценой.
Простого "математического" выхода, кроме как доказывать и садить, не вижу, увы ((( 

Ответить
  • Игорь
24.06.20 18:29

Mariya A., все оно так и одной отменной НДС это не решить. Необходимо кардинально менять всю систему налогообложения. И есть расчеты. Поверьте, дефицита бюджета не будет. Если перекрыть все схемы, а 90% отпадут автоматически, то бюджет только выиграет и будет всеобщее процветание, благоухание и веселье, которое нам обещал Зеленский ))) 

Ответить
  • Mariya A.
24.06.20 19:31

Игорь, очень хочу, чтобы, наконец, наступило "всеобщее процветание, благоухание" (главное с посадочным материалом не ошибиться). Позволю даже себе загадать такое желание меж двух Игорей ;)

Ответить
  • Ігор
24.06.20 14:05

Mariya A., дійсно новий та свіжий погляд на старі злочини. Якби не останнє речення "від сталіна" поставив би лайк, а так не буду. Однак в будь-якому разі ви в плюсі бо розвиваєте думку.

Ответить
  • Mariya A.
24.06.20 14:34

Ой, как нєвдобно получилося , я так вибачаюся!
Адміни, приберіть, будь ласка, мою останню совково-сталінську фразу, а то я не отримаю лайк від Ігоря! Яка прикра прикрість (((
Не треба нікого садити, не треба... нехай гуляють собі манюні...

Ответить
  • Ігор
24.06.20 16:18

Mariya A., я не дарма відзначав вище ваше вміння. У вас справді багато гарних рис. От зараз додались ще дві: ви не тільки вмієте визнавати свої помилки, а вмієте визнавати їх з гумором.
Вас чекає велике майбутнє і все вдасться.

Ответить
  • @@@
24.06.20 10:53

Mariya A.,
 Надо чтобы СМКОР НЕ подчинялась, тем кто отвечает за наполнение бюджета. Полностью это не  решит проблемы, но облегчит ее

Ответить
  • Света
24.06.20 09:25

Масоны, сионисты, адренохромщики, которые поклоняются богу мамоне захватили всю власть на земле, люди живут и не задумываются (потому что отчеты сдавать, деньги нужно зарабатывать), а темные силы делают свои дела. но будет всё так как написано в книге Абдурашина "Пришелец", про Мессию, Женщину, которая сейчас на Земле, Мать! во плоти, вместилище Духа Святого! победит Она и те кто будет с Ней! А пока нужно молиться нашему Богу, Иисусу Христу! стараться исполнять Его заповеди, чтобы Господь помиловал нашу Украину и защитил наши земли от разграбления!!! и поругания. потому что об этом времени будут писать в будущем и изучать в школах, потому что это Последние времена!!!!!

Ответить
  • Олена
24.06.20 12:28

Света, а Ви, взагалі, що робите на цьому сайті? 

Ответить
  • Света
24.06.20 16:26

Олена, а вы никогда не задумывались, что делают американские лаборатории (с вирусами) в нашей стране и почему дотации от Украины за время карантина получили Макдональдс и производители кока-колы? 

Ответить
  • Свтеа
24.06.20 15:51

Олена, работаю бухгалтером и владею информацией, размышляю о цифровизации и о том как переводят всё в цифру (обнуление), цифровые паспорта, цифровые деньги и кому это нужно. посмотрела сколько дизлайков. Была интересна реакция бухгалтеров. И теперь я понимаю, что чипирования с таким менталитетом не избежать. Без веры в Бога в нашей профессии никак нельзя!

Ответить
  • Ігор
24.06.20 09:29

Стаття гарно але не повно аналізує. Тобто намагається побачити недоліки на мікрорівні, не беручі до уваги 100%-во корумпований макрорівень країни. Робить хибний висновок. Тобто пропонує і далі "вдосконалювати" паханатську систему та посилювати контроль, замість міняти.
Такий підхід існує з 1250-х. Коли була знищена розвинена Київська Русь. За ці роки повністю знищена IQ-здатність населення. Це призвело до найганебнішого явища світового масштабу. Навіть печерні істоти зі сходу, які взагалі не мали держави, сміються та стверджують про нездатність українців до державності.
Стаття автора працює на подальший процес, а ні на результат. Таке враження, що її писав або депутат, або міністр, або профффесор - тобто хтось, позбавлений здатності державотворення-державорозвитку.

Ответить
  • охохо
24.06.20 14:15

Ігор,вы правы на 100%

Ответить
  • Ігор
24.06.20 11:12

Перейшов за посиланням. Виявилось, що в автора є продовження: Чому боротьба з фіктивним ПДВ є неефективною - 2 (https://blog.liga.net/user/dosmolovskiy/article/37259) Що підтверджує моє твердження про роботу на процес, а ні на результат. Тобто: і автор і інші, 30 років спотикаються через сміття, яке постійно падає зі стелі та стін гнилого будинку. І 30 років аналізує: "Чому, прибиральниця, прибирає тільки після зауваження? Як посилити відповідальність прибиральниці, що треба прописати в її посадовій інструкції, щоб вона своєчасно прибирала те гниле, що падає на підлогу?" І повна не здатність побачити, що сам будинок в аварійному стані, і що з цим робити.Це і є знищена в суспільстві здатність до державності. Тобто за 30 років суспільство не будує державу, а користується Африканською Україною. І за 30 років весь прогрес у всіх, як у одного ватника у вишиванці, який за 2 роки навчання у найкращому світовому закладі з державного правління, зміг показати результат однією фразою: "Голосуй не по приколу!"

Ответить
  • Перекатиполе
24.06.20 10:49

Спасибо автору статьи, что вытаскивает эту грязь на всеобщее обозрение - блокировка по признаку наличия налоговой информации - это непрозрачный, предвзятый, незаконный механизм уничтожения неугодных предприятий.

Ответить
  • Серж Промис
24.06.20 11:28

Очень мечтаю дожить до времени когда в ВР Украины депутаты  отменят нах этот НДС, по одной простой причине: никакого "перепроизводства" товарного в Украине - НЕТ!
И ещё долго не будет, что бы с продажи одного товара платить дважды налог.Будет интересно посмотреть - куда двинется вся эта "окуевшая пдв-шная рать" которая ничего не умеет, кроме как жрать в три горла и мешать развивать производство в Украине?

Ответить
  • Татьяна
24.06.20 11:36

Почему только неугодных. В результате блокировки страдают и ПОСТАВЩИК и ПОКУПАТЕЛЬ + плюс цепная реакция и дальше. Так при продаже одного товара  5-6 последующим, они тоже будут привязаны к этой блокировке. ИДЕТ ПОЛНЫЙ РАЗВАЛ ЭКОНОМИКИ.
И это видит только бизнес (народ). А вот  "народные избранники" видно ослепли и потеряли слух. Их  наши проблемы  вообще не интересуют.  У них одна забота-побольше урвать.

Ответить
  • Андрій
24.06.20 12:13

Симбіоз протиправного механізму «вичавлювання» ПДВ з реального секторутаке придумати

Ответить
  • Ксюша
24.06.20 12:17

Как можно бороться с коррупцией , если они ее возглавляют. Это намного проще чем строить производство. Пару лет и обеспечен жить сыто в Европе . Зачем им усложнять себе жизнь. Она и так у них прекрасна . 

Ответить
  • ***
24.06.20 13:02

Страна Буратин! посмотрите рекламу на этой странице про продажу мини деревьев( по факту- зёрнышек) апельсина, киви, лимона и вишни. Уверяют первый урожай через 3 месяца. Неужели есть идиоты? Есть, для них реклама.
А мы про выборы и законы....

Ответить
  • *
24.06.20 13:42

И никакие законы о недобросовестной рекламе не действуют. Позор сайту, что опускается до такого лохотрона. Деньги не пахнут, но репутация сайта получается с душком.

Ответить
  • Ния
24.06.20 14:51

Потому что это все равно что пчелы против меда - они же сами получают бабло от всех схем, схемы прикрываются только неугодные (из-за малоприбыльности) верхушкам-паразитам 

Ответить
  • Елена
24.06.20 20:52

Я очень хочу увидеть в Украине Президента,который любит Украину.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям