Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.07.20
2005 2 Печатать

Податкове навантаження на Укрзалізницю буде знижено

7 липня 2020 року відбулося засідання робочої  групи щодо обговорення питання оподаткування земельних ділянок залізничного транспорту в рамках опрацювання проекту Закону України № 3679 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо збалансованості наповнення місцевих бюджетів».

Під час засідання обговорили законодавчі пропозиції стосовно звільнення від оподаткування земельним податком земель залізничного транспорту  - смуг відведення під залізничним полотном, станціями, виробничими і технологічними об’єктами.

Представляючи позицію Федерації, директор департаменту конкурентоспроможності бізнесу Олександр Яворський зазначив:

«Підтримання залізничної інфраструктури у функціональному стані та її модернізація – сьогодні це  питання конкурентоспроможності  не тільки транспортної галузі, це питання конкурентоспроможності всієї економіки. Укрзалізниця анонсувала маштабні проекти модернізації рухомого складу, які потребують величезних  інвестицій.

В умовах  скорочення обсягів перевезень у поточному році питання фінансової стійкості та наявності інвестиційних  ресурсів у АТ «Укрзалізниця» ще більше загострилося. Компанія потребує підтримки з боку держави.

Звільнення від оподаткування земель залізниці – лише одне з можливих джерел фінансування підтримки і  розвитку національного залізничного перевізника. Додатково слід розглядати й інші види підтримки Укрзалізниці з боку держави, в  тому числі в рамках реалізації  великих інфраструктурних проектів.

Адже її розвиток буде драйвером розвитку багатьох інших  галузей економіки та створення нових робочих місць.

Саме тому Федерація підтримує  прийняття законопроекту 3679 як компромісного рішення, що знизить податкове навантаження на залізницю на суму близько 3 млрд грн та водночас передбачає достатні і надійні компенсатори для бюджетів територіальних громад, де розміщена залізнична інфраструктура.

Довідково:

За оцінками експертів галузі залізничного транспорту, частка земельного податку в доходах місцевих бюджетів складає в середньому по Україні 1,34%. При цьому щорічно Укрзалізниця дотує пасажирські залізничні перевезення на суму 4-5 млрд грн, які переважно не компенсуються з місцевих бюджетів, як це передбачено законодавством. Компанія виконує  соціальну функцію держави, зберігаючи вже багато років тарифи на пасажирські перевезення значно нижче собівартості.

Відповідні збитки покриваються за рахунок тарифів на вантажні перевезення. Фактично їх оплачує бізнес.

По материалам Федерація роботодавців України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
08.07.20 15:43

Ой прям  совсем бедные! на миллионные зарплаты руководству не хватает? на новые вагоны и снижение тарифов все равно ведь не попадет ни копейки!!!

Ответить
  • Анна
09.07.20 12:37

И что, снизят стоимость билетов???????

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям