Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.07.20
7698 0 Печатать

Основне, що потрібно знати про декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці

Відповідно до статті 21 Закону України «Про охорону праці» набуття права на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів та устатковання підвищеної небезпеки може здійснюватися на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

Переліки видів робіт, машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки, виконання або експлуатація (застосування) яких може здійснюватися на підставі такої декларації, затверджені постановою КМУ від 26.10.2011 р. № 1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» (далі – Постанова № 1107).

Що таке декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці?

Декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства - документ, яким суб'єкт господарювання повідомляє адміністратора або представника відповідного дозвільного органу про відповідність своєї матеріально-технічної бази вимогам законодавства. У такий спосіб суб'єкт господарювання набуває права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності без отримання документа дозвільного характеру.

За якою формою подається декларація?

Декларація подається за формою згідно з додатком 8 до Постанови № 1107. При цьому обов’язкове заповнення усіх полів, передбачених формою декларації. Найменування видів робіт підвищеної небезпеки та/або найменування машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки повинно відповідати додаткам 6 та 7 Порядку № 1107.

Слід зазначити що Постановою КМУ від 03.03.2020 р. № 207 внесено зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Суттєво розширено перелік видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації (27 видів зазначених у додатку 6 до Порядку № 1107) та перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, які експлуатуються (застосовуються) на підставі декларації (13 видів зазначених у додатку 7 до Порядку № 1107).

Який порядок подання декларації?

Декларація за встановленою формою подається роботодавцем, виробником або постачальником не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Декларація подається роботодавцем, виробником або постачальником, уповноваженою ним особою або надсилається поштою до територіального органу Держпраці або адміністратора центру надання адміністративних послуг у паперовій формі або в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, у тому числі через інтегровану з ним інформаційну систему Держпраці.

Для реєстрації декларації в Управлінні Держпраці декларація у 2-х примірниках подається суб'єктом господарювання (уповноваженим ним органом або особою) особисто або способами поштового зв’язку до Центру надання адміністративних послуг.

Процедура реєстрації декларації

 

Адміністратор протягом одного робочого дня після надходження декларації передає її до дозвільного органу – до Управління Держпраці в області. Датою надходження декларації вважається дата її реєстрації як вхідної кореспонденції дозвільного органу. Протягом п’яти робочих днів після надходження декларація реєструється у журналі обліку суб’єктів господарювання, які набули права на вчинення певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, крім випадків, коли декларація заповнена не в повному обсязі або не відповідно до встановленої форми.

 

Перший примірник декларації зберігається в управлінні Держпраці в області, другий передається адміністратору з відміткою про дату і номер реєстрації. Адміністратор протягом одного робочого дня після надходження декларації від управління Держпраці в області повідомляє суб’єкта господарювання про отримання зареєстрованого примірника декларації.

Зареєстровані декларації скануються. Скановані копії декларацій оприлюднюються на офіційному веб-сайті Управління протягом наступного робочого дня після реєстрації.

З метою забезпечення прозорості та оперативної  взаємодії з суб’єктами господарювання, які працюють за декларативним принципом, Держпраці запроваджено постійне оприлюднення інформації щодо надходження/реєстрації з 01.01.2020 р. декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, що були подані суб’єктами господарювання до територіальних органів Держпраці.

Інформація доступна за посиланням.

Який строк реєстрації декларації?

Строк реєстрації декларації - протягом п’яти робочих дня після надходження декларації.

У разі зміни відомостей або виявлення суб’єктом господарювання помилки в поданій декларації суб’єкт господарювання подає оновлену декларацію протягом п’яти робочих днів з дня настання таких змін або з дня подання декларації в разі виявлення помилки.

Посадові особи територіального органу Держпраці протягом п’яти робочих днів з дня отримання оновленої декларації вносять зміни до реєстру.

Відповідальність суб’єкта господарювання

Суб'єкт господарювання несе відповідальність згідно із законом за подання дозвільному органові або державному адміністраторові недостовірної інформації про відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства.

Строк дії декларації?

Декларації в паперовій формі є документами постійного зберігання та зберігаються відповідним дозвільним органом.

ВАЖЛИВО!

Звертаємо увагу, що Державна служба України з питань праці підготувала проєкт постанови «Про визначення Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» та пов’язані із впровадженням цього Переліку зміни до Постанови КМУ «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» від 26.10.2011 р. № 1107.

Зазначений Перелік створено з урахуванням європейських практик визначення машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Зокрема, пропонується внесення змін до

- Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки;

- Переліку видів робіт підвищеної небезпеки;

- Форми декларації.

З проектом Постанови можна ознайомитися на сайті Держпраці за посиланням: «Головна» - «Громадянам» - «Консультації з громадськістю» -  «Держпраці пропонує до обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про визначення Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки».

Ольга Середа, начальник відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг.

 

По материалам ГУ Держпраці у Кіровоградській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям