Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.07.20
4274 8 Печатать

Втрата платником єдиного податку книги обліку доходів

Книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість), книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ) (далі – Книги обліку) зберігаються  платниками податку протягом 3 років після виконання останнього запису.

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в пп. 44.1 і 44.3 ПКУ, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів), зокрема, контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності.

Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

У разі надання платником податків у порядку та строки, визначені абзацом першим п. 44.5 ст. 44 ПКУ, повідомлення та неможливості проведення перевірки платника податків у зв’язку з втратою, пошкодженням або достроковим знищенням платником податків документів строки проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах визначених п. 44.5 ПКУ строків, але на строк не більше ніж 120 днів.

Крім того, у разі втрати Книги обліку фізична особа – підприємець – платник єдиного податку повинна звернутися до органів внутрішніх справ для подання заяви про втрату Книги обліку та отримати довідку про надання такої заяви.

У разі втрати фізичною особою – підприємцем Книги обліку до неї застосовується адміністративна (ст.1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та фінансова (п. 121.1 ПКУ) відповідальність, якщо Книгу обліку не відновлено протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу, або у строк не більше ніж 120 днів (у разі неможливості проведення перевірки платника податків).

По материалам ГУ ДПС у Київській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
09.07.20 10:09

Подскажите,а если ЧП вообще книгу не ведет,отчеты сдает,а книгу не ведет,сразу штраф 510грн,а потом??

Ответить
  • Андрій
09.07.20 11:04

Татьяна, Якщо дані декларації відповідають банківській виписці, то 510 грн. і впринципі все, якщо в декларації більше ніж у виписці і відсутня книга обліку доходів, раніше податківці визнавали цю суму як не оприбуткування готівки.

Ответить
  • Лариса
09.07.20 11:41

так які штрафи за неведення або відсутність книги?

Ответить
  • Irina
09.07.20 16:04

Коллеги, за ведение 8-ми ФОПов на 2 гр. единого налога, 5 из них с наемными работниками (по 8, по 10 чел.)сколько платят?
Работодатель спрашивает за сколько согласна работать, не знаю какую цифру назвать. Помогите.

Ответить
  • Елена
10.07.20 11:10

Irina, зависит от докум.оборота - может 1-3 накл. в месяц, а может 103шт по каждому. 
Минимум 5тыс

Ответить
  • хз
09.07.20 19:40

Irina,8000-10000

Ответить
  • Сергій
10.07.20 12:57

хз, це дуже мало.........

Ответить
  • Елена
10.07.20 11:13

Недавно одному из ФОП восстонавливала.
Напечатали объяву в газете (ФОП ФИО утерял, считать не действ.). С этой газетой пришли в ГНИ, принесли новую книгу.
Зарегили, выдали.
Все.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям