Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.07.20
3064 0 Печатать

Амортизація основних засобів, введених в експлуатацію до набрання чинності Законом № 466

Законом № 466 підрозділ 4 розділу XX ПКУ доповнено новим пунктом 431, яким передбачено, що при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 01.01.2020 р. до 31.12.2030 р. платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів (далі – ОЗ):

ІV групи (машини та обладнання) та V групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює 2 роки;

ІІІ групи (передавальні пристрої) та ІХ групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює 5 років.

Мінімально допустимі строки амортизації ОЗ, визначені цим пунктом, використовуються незалежно від строків амортизації, визначених у бухгалтерському обліку.

При цьому, ОЗ мають одночасно відповідати таким вимогам:

- введені в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів, з 01.01.2020 р. до 31.12.2030 р.;

- та не були у використанні.

Разом з цим, такі ОЗ мають використовуватися у власній господарській діяльності та не можуть продаватися або надаватися в оренду іншим особам (крім платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

У разі недотримання визначених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації з використанням мінімально допустимих строків амортизації, визначених у цьому пункті, починаючи з дати введення їх в експлуатацію, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувся факт невикористання ОЗ у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов'язаний відкоригувати фінансовий результат до оподаткування.

Зокрема, збільшити його на суму нарахованої амортизації ОЗ відповідно до цього пункту протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів, визначених у цьому пункті або зменшити на суму розрахованої амортизації таких ОЗ відповідно до п. 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

При застосуванні положень цього пункту норми пункту 138.3 ПКУ не застосовуються в частині нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації ОЗ та методів її нарахування.

Таким чином, платник податку на прибуток має право використовувати мінімально допустимі строки амортизації до ОЗ, введених в експлуатацію до 22.05.2020 р. за умови що такі ОЗ не були у використанні.

Платники податку мають право провести перерахунок сум амортизації щодо зазначених об'єктів, які зазначені у Декларації за І квартал 2020 року, та врахувати результати перерахунку вже в Декларації за півріччя 2020 року, та відобразити відповідні суми прискореної амортизації у додатку АМ до Декларації за цей період.

По материалам ГУ ДПС у Луганській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям