Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.07.20
1366 0 Печатать

Коментар Нацбанку щодо рівня інфляції у червні 2020 року

У червні 2020 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 2,4% (з 1,7% у травні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,2%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Попри прискорення споживча інфляція перебувала нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п. і залишалася меншою у порівнянні з прогнозом, опублікованим в Інфляційному звіті за квітень 2020 року. Зростання цін стримували слабкий внутрішній попит, сприятлива ситуація на валютному ринку та відносно низькі ціни на енергоресурси. Водночас відбувалося подорожчання сирих продуктів через несприятливі погодні умови.

  • Базова інфляція не змінилася, якщо порівняти з травнем, і становила 3,0% р/р. Фундаментальний інфляційний тиск стримували слабкий  внутрішній попит та стабільна ситуація на валютному ринку.

Темпи падіння цін на непродовольчі товари перебували практично на рівні попереднього місяця (1,3% р/р). Так, поглибилося падіння цін на електроніку, іграшки, товари для подорожей. Вартість автомобілів, побутової техніки, одягу і взуття також залишилася меншою, ніж торік. Сповільнилося зростання цін на фармацевтичну продукцію і товари особистого догляду.

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки також залишилися майже незмінними (3,7% р/р). Все ще слабкий попит та налагодження поставок після послаблення транспортних обмежень зумовили сповільнення зростання цін на м'ясні, деякі молочні та борошняні продукти. Через млявий попит та стабільну ситуацію на валютному ринку також сповільнилося подорожчання товарів не першої необхідності, а  вартість окремих продуктів – кави, оливкової олії – була навіть меншою, ніж торік.

Стабільною була й динаміка зростання цін на послуги (8,4% р/р). З одного боку, швидшими темпами зростала вартість медичних послуг та закладів особистого догляду, що зумовлене як підвищеним попитом на тлі збільшення захворюваності, так і зростанням виробничих витрат. Також прискорилося подорожчання мобільного зв’язку. Натомість під впливом слабкого попиту сповільнювалося зростання вартості послуг страхування, оренди житла, фінансових та нотаріальних послуг, а також закладів громадського харчування. Ціни на послуги тих секторів, діяльність яких була все ще обмежена через карантин (закладів відпочинку, освіти), залишилися на рівні березня.

  • Стрімко прискорилося зростання цін на сирі продукти харчування  (до 5,0% р/р). Швидшими темпами дорожчали яловичина та яйця. Крім того, скоротилися темпи падіння цін на курятину, а також овочі. Останнє стало наслідком як вичерпання ефекту бази порівняння, так і несприятливих погодних умов. Спекотна погода та слабша пропозиція позначилися і на цінах на фрукти, зокрема на полуницю, зростання яких тривало високими темпами.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 3,2% р/р). Продовжував дешевшати природний газ для населення через урахування в тарифах нижчих цін як на світовому, так і внутрішньому ринках. Помірніше зростали ціни на алкогольні напої і тютюнові вироби. Темпи зростання тарифів на проїзд у залізничному й автомобільному транспорті знизилися внаслідок падіння цін на паливо в попередні періоди.
  • Здешевлення палива дещо сповільнилося (до 26,5% р/р), відображаючи насамперед відновлення зростання світових цін на нафту в останні місяці та значний попит на паливо з огляду на високу інтенсивність користування особистим транспортом навіть після скасування обмежень на перевезення громадським транспортом.

Зазначені фактори впливу на інфляцію будуть враховані під час перегляду макроекономічного прогнозу. Основні показники нового макропрогнозу будуть представлені на прес-брифінгу Правління Національного банку з питань монетарної політики 23 липня 2020 року та детальніше – в Інфляційному звіті, який буде опубліковано 30 липня 2020 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям