Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.07.20
3700 7 Печатать

Для IT-сфери пропонується запровадити особливий порядок оподаткування

Черговий законопроект для підтримки IT-компаній внесено на розгляд Верховної Ради. 

Проектом передбачається :

- визначаються критерії «суб’єкту індустрії інформаційних технологій», а саме: питома вага доходів суб'єкта від здійснення видів економічної діяльності, визначених у підпункті 1.3 законопроекту1, дорівнює або перевищує 90 % доходів від усіх видів економічної діяльності з реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг; питома вага витрат на оплату праці в собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг дорівнює або перевищує 50 %; у суб'єкта відсутній податковий борг; щодо суб'єкта судом не прийнято постанови про визнання боржника банкрутом відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом:

- передбачено механізм отримання статусу суб'єкта індустрії інформаційних технологій для новоутворених суб'єктів господарювання;

- встановлюються порядок отримання/анулювання статусу суб'єкта індустрії інформаційних технологій та порядок ведення спеціального реєстру, встановлено перелік відомостей, які до нього вносяться;

- передбачається, що суб’єкт індустрії інформаційних технологій: застосовує стандартну ставку податку на прибуток з коефіцієнтом 0,5 (9 %); оподатковує доходи у вигляді заробітної плати, які нараховуються фізичним особам у зв’язку з трудовими відносинами на умовах трудового договору (контракту), ПДФО за ставкою 5 % зі звільненням від оподаткування військовим збором; сплачує ЄСВ за найманих працівників у розмірі 5 % від заробітної плати;  

При цьому ЄСВ для таких працівників не може бути меншим за ЄСВ за ставкою 22% з 5 мінімальних заробітних плат та не більшим за ЄСВ, що розраховується за ставкою 22 % від максимальної бази нарахування ЄСВ - 15 мінімальних заробітних плат. 

Встановлено запобіжники зловживань особливостями оподаткування суб'єктів індустрії інформаційних технологій та механізм компенсації втрат доходів місцевих бюджетів, а саме:

  • закритий перелік видів економічної діяльності (лише 6 видів згідно з КВЕД ДК 009:2010)1;
  • жорсткі критерії дотримання (90% доходів від ІТ-діяльності, питома вага витрат на оплату праці дорівнює або перевищує 50%);
  • значні штрафи за порушення особливостей оподаткування – 200 % від суми нарахованого податкового зобов'язання у разі виявлення контролюючим органом під час проведення заходів податкового контролю порушень суб'єктом індустрії інформаційних технологій відповідних вимог та критеріїв;
  • умовою застосування знижених ставок ПДФО та ЄСВ є мінімальний розмір податку/збору з заробітної плати - не може бути меншими ніж податок/збір за стандартною ставкою з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати:
    • ПДФО - 4 723 грн * 5 * 18% = 4 250,7 грн;
    • ЄСВ – 4 723 грн * 5 * 22% = 5 195,3 грн.

Проект Закону зареєстровано за № 3933. У разі прийняття. Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

________________________________

1 58.29 Видання іншого програмного забезпечення;
58.21 Видання комп’ютерних ігор;
62.01 Комп’ютерне програмування;
62.02 Консультування з питань інформатизації;
62.03 Діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням;
62.09 Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп’ютерних систем.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ангелина
27.07.20 10:37

все айтишники скоро сбегут из этой старны абсурда

Ответить
  • Вячеслав
27.07.20 13:30

Ангелина, абсурд, что вроде все наёмные сотрудники равны перед законам, но кого-то делают ровнее. Чем другие (все остальные) не заслужили такого к себе отношения.

Ответить
  • Вадим
27.07.20 11:26

Ангелина, они никому за рубежом не нужны. они нужны иностранцам именно здесь - как ломовые лошади, работающие за копейки на иностранных заказчиков. в этом и суть их баснословных зарплат (по нашим меркам). по меркам запада наши айтишники - бомжи подзаборные

Ответить
  • Женя
27.07.20 11:53

Вадим,еще как нужны. Грамотных программистов везде не хватает. У меня сын уехал еще шесть лет назад, зарплата в разы выше чем в Украине. 

Ответить
  • SHADOW
27.07.20 11:17

хм, мои кведы как раз подпадают и 100% только эти услуги. зп правда подкачала. с одной стороны хорошо, а с другой скажут все критерии должны быть.

Ответить
  • Наталья*
27.07.20 14:17

Никто не согласится из ИТ платить такие большие налоги. Будут продолжать работать как ФОП либо вообще уйдут в тень и будут получать деньги на счет за границей.

Ответить
  • Вячеслав
27.07.20 16:54

Наталья*, эти айтишники не просто бедные несчастные айтишники. Это сотрудники в больших компаниях с филиалами во многих городах. С соцпакетом, нормированным рабочем днем, мощными корпоративами, администрацией (отдел кадров, обслуживающий персонал, менеджеры и руководители всех мастей, поставщики услуг и ТМЦ и т.д) и прочими атрибутами крупного предприятия. Накрыть всю эту беззаконную деятельность - как два пальца об асфальт. Крышуют всю эту преступную сеть.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям