Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.07.20
5377 0 Печатать

Ліцензія на торгівлю алкоголем та тютюном. Відповіді на запитання

Чи повинні СГ, які отримали ліцензію на право здійснення оптової торгівлі, при реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів вимагати від СГ – покупців ліцензію на право здійснення оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами?

Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на право здійснення оптової торгівлі, при реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів не повинні вимагати від суб’єктів господарювання – покупців ліцензію на право здійснення оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Водночас, при заповненні товарно-транспортної накладної на переміщення алкогольних напоїв (форма 1-ТН) у рядку «Одержувач» такої накладної вказуються, зокрема, номер і дата видачі ліцензії, що засвідчує право суб’єкта господарювання – одержувача на провадження конкретного виду діяльності.

В який термін видається ліцензія на оптову торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами або рішення про відмову?

Ліцензія на оптову торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів з дня одержання органом ліцензування зазначених у Законі України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» документів.

Який розмір річної плати за ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами, та на який термін видається така ліцензія?

Річну плату за ліцензії на право оптової торгівлі встановлено у розмірі:

  • алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту) – 500 000 гривень;
  • тютюновими виробами – 500 000 гривень;
  • сидром та перрі (без додання спирту) – 780 гривень;
  • виключно пивом для виробників пива з обсягом виробництва до 3000 гектолітрів на рік – 30 000 гривень.

Ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами видаються терміном на п’ять років.

Категорія 113.02 «ЗІР».

Чи може СГ, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, реалізовувати алкогольні напої та/або тютюнові вироби іншому СГ, який також має ліцензію на право роздрібної торгівлі, і така реалізація оформляється лише фіскальним чеком?

Суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, має право реалізовувати алкогольні напої або тютюнові вироби лише громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання. Разом з товаром споживачеві в обов’язковому порядку видається фіскальний чек на повну суму проведеної операції, який засвідчує факт купівлі товару.

У разі якщо суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, придбав у суб’єкта господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, алкогольні напої чи тютюнові вироби, то такі алкогольні напої чи тютюнові вироби повинні бути використані таким суб’єктом господарювання особисто і не підлягають подальшій реалізації.

Категорія 113.03 «ЗІР».

Де на офіційному вебпорталі ДПС розміщена інформація щодо реєстрів виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального?

Інформація щодо реєстрів виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального розміщена на головній сторінці офіційного вебпорталу Державної податкової служби України в рубриці Головна/Довідники/Реєстри/Переліки/Реєстри/.

Які ліцензії повинен отримувати виробник або імпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробів у разі поставки такої продукції підприємствам оптової, роздрібної торгівлі, іншим українським споживачам та у разі її реалізації у роздріб через власний магазин?

Виробники або імпортери алкогольних напоїв (крім виробництва вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових із виноматеріалів виключно власного виробництва) та/або тютюнових виробів можуть здійснювати поставку такої продукції суб’єктам господарювання оптової і роздрібної торгівлі та іншим українським споживачам лише за наявності ліцензії на право оптової торгівлі.

Суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на виробництво алкогольних напоїв (вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових) та виробляє їх з виноматеріалів (виноградних, плодово-ягідних, медових) виключно власного виробництва (не придбаних), має право здійснювати оптову торгівлю зазначеними алкогольними напоями без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю.

Для здійснення торгівлі алкогольними напоями (крім столових вин) та/або тютюновими виробами у роздріб через власний магазин виробнику чи імпортеру такої продукції необхідно також отримати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами.

Категорія 113.04 «ЗІР».

По материалам Категорія 113 «ЗІР»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям