Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.07.20
3159 0 Печатать

Коли ФОП, які не здійснювали діяльність, можуть відмовити у списанні боргів з ЄСВ

2 червня 2020 року офіційно опубліковано Закон України від 13.05.2020 р. № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників». Він набирає чинності з 1 січня 2021 року, крім пункту 5 розділу I цього Закону, що набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто з 3 червня 2020 року.

Випадки, коли податковий орган може відмовити у списанні боргів з єдиного внеску:

  1. Платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 1 січня 2017 року по 3 червня 2020 року;
  2. Суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті у порядку, передбаченому Законом України від 08 липня 2010 року № 2464 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Якщо вони були сплачені частково, то податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася не сплаченою.

При цьому нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені не підлягають поверненню.

У відомстві звертають увагу, що відповідно до загальних положень Закону України від 08.07.2010 р. № 2464 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" єдиний внесок - це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Статтею 1 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що страховий стаж це період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески.

Тобто, платники які не сплатили єдиний внесок за зазначений період втрачають за такий період страховий стаж і статус застрахованої особи.

На цю тему пропонуємо матеріал Дмитра Винокурова Кому спишуть борг з ЄСВ?

По материалам ГУ ДПС у Луганській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям