Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.07.20
2001 1 Печатать

Порядок надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні перевірки зазнає змін

ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки».

Проєкт наказу розроблено відповідно до пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375, з метою актуалізації його положень та приведення їх у відповідність із законодавством.

Проєкт наказу Міністерства фінансів України розроблено на виконання вимог пункту 85.2 ПКУ, та з метою приведення окремих положень Порядку надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки, затвердженого наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1393 (далі – Порядок № 1393), у відповідність до положень ПКУ та норм законів України від 05.10.2017 р. № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155), від 22.05.2003 р. № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» (далі – Закон № 851) та у зв’язку з необхідністю практичної реалізації заходів та завдань, передбачених Планом заходів з реалізації Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017-2020 роки, затвердженого розпорядженням КМУ від 24.05.2017 р. № 415-р та Планом заходів щодо реалізації концептуальних напрямів реформування системи органів, що реалізують державну податкову політику, затвердженим розпорядженням КМУ від 05.07.2019 р. № 542-р.

Пунктом 85.2 ПКУ передбачено обов’язок великого платника податків на запит контролюючого органу надавати в електронній формі документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань), обчисленням та сплатою податків і зборів.

Загальний формат та порядок подачі такої інформації визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

На сьогодні діючим Порядком № 1393 не визначено загальний формат та структуру подання документів та інформації в електронній формі при проведенні документальної перевірки відповідно до вимог пункту 85.2 ПКУ, що звільняє великих платників податків від обов’язку подання їх в електронній формі під час проведення перевірки та не дає можливості реалізувати впровадження е-аудиту.

З огляду на зазначене виникає необхідність у внесенні змін до Порядку № 1393 щодо  визначення загального формату та структури надання великими платниками податків документів в електронній формі на запит контролюючого органу при проведенні документальної перевірки.

Крім того, виникла необхідність приведення норм діючого Порядку № 1393 у відповідність до норм Закону № 2155 та Закону № 851 стосовно дотримання норм зазначених законів з питань електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

Із проєктом наказу можна ознайомитися на офіційному порталі Державної податкової служби України (www.tax.gov.ua) у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Регуляторна політика».

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу просимо надавати упродовж одного місяця з дати його оприлюднення на офіційному порталі Державної податкової служби України на адресу:

Державної податкової служби України, Департамент податкового аудиту, Львівська площа, 8, м. Київ, 04655, e-mail: okorostyliova@tax.gov.ua.

Державної регуляторної служби України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@dkrp.gov.ua.

Додаткові матеріали:

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ***
30.07.20 09:58

Земля умирает без лесов, а мы на никчемные папірці переводим тонны бумаги. Переход на ЭДО должен быть не по желанию, а Законом для всех. Уже сейчас достаточно программ обеспечивающих полный электронный документооборот. Удивляют некоторые  известные холдинги, которые даже для внутреннего делопроизводства изводят тонны бумаги и громко трубят, когда сдают 200 кг  макулатуры.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям