Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.08.20
2440 0 Печатать

Скорочення на підприємстві: помилки працедавців та працівників

Віталій Жадобін, партнер SENSUM Law Firm.

Зрозуміло, що звільнення через скорочення – не найкраща подія в житті, як підприємства, так і працівників. Як воно має відбуватись, щоб бути «відповідно до закону»?

Як і строковий трудовий договір, так і договір, який укладений на невизначений строк, можуть бути розірвані власником у випадку зміни в організації виробництва і праці, в тому числі - ліквідації, реорганізації, банкрутстві або перепрофілюванні підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Про це йде мова у статті 40 КЗпП.

І працівникам, і роботодавцям варто пам’ятати, що таке звільнення можливе лише у випадку неможливості переведення працівника на іншу роботу (за його згодою).

Відповідно до статті 492 КЗпП про майбутнє звільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку зі змінами в організації виробництва і праці роботодавець має запропонувати працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації. Про перелік тих осіб, які мають переважне право на залишення на роботі я писав у попередніх матеріалах на тему проведення скорочень на підприємстві. 

Запропонувати роботу перед скороченням

Зрозуміло, що звільнення через скорочення – не найкраща подія в житті, як підприємства, так і працівників. Як воно має відбуватись, щоб бути «відповідно до закону»? Роз’яснює судова практика. Верховний Суд (ВС) в своєму рішенні зазначає, що однією з найважливіших гарантій для працівників при скороченні чисельності або штату є обов`язок роботодавця працевлаштувати працівника.

Перше, власник має запропонувати роботу за відповідною професією чи спеціальністю, чи іншу вакантну роботу, яку працівник може виконувати з урахуванням його освіти, кваліфікації, досвіду тощо.

Друге, у працедавця мають дійсно відбуватися зміни в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників.

Третє, мають бути письмові докази (під підпис):

 - того, що була запропонована нова робота;

 - того, що працівник погодився/не погодився на нову посаду;

 - того, що працедавець дійсно не мав інших вакантних посад;

 - того, що особа не мала переважного права на залишення на роботі;

 - своєчасного (за два місяці) попередження про звільнення;

Наприклад, в цій справі звільнений не довів незаконність дій працедавця, бо його було вчасно попереджено про майбутнє звільнення та запропоновано інші вакантні посади на підприємстві. З переліком вакантних посад він ознайомився та відмовився від них. До того ж протягом двох місяців з моменту попередження про майбутнє звільнення, йому неодноразово письмово пропонувались вакантні посади, які з`являлись на підприємстві, він відмовлявся від переведення, про що свідчить особистий підпис. 

Чи формальне скорочення?

Одним з шансів на поновлення на роботі є можливість довести, що скорочення було формальним або те, що під час скорочення відкривались вакантні посади, які мали такий самий функціонал, як і скорочувані. Суди можуть досліджувати підстави для скорочення посади або формальність скорочення, а також оновлений штатний розпис роботодавця. Але варто розуміти, що це відбувається в судах нижчої інстанції, а не у Верховному суді. Останній позбавлений права встановлювати нові обставини, тож починати боротьбу за свою роботу потрібно одразу з фаховими юристами на своєму боці.

Наприклад, в цій справі ВС дослідив таки посадову інструкцію нової посади та скороченої і зазначив наступне: «Доводи заявника про те, що скорочення його посади є незаконним, оскільки з січня 2018 року на підприємстві була введена нова посада заступника начальника управління з безпеки, є безпідставними, оскільки відповідно до посадових інструкцій скороченої посади та посади заступника начальника управління з безпеки обсяг прав та обов`язків, а також відповідальність є відмінними. При цьому посаду заступника начальника управління з безпеки може обіймати лише особа з юридичною освітою та стажем роботи в правоохоронних органах не менше як п`ять років». Тобто варто розуміти, що не кожна нова посада після скорочення означає, незаконність скорочення. 

Знати про скорочення – не означає бути повідомленим про нього

Ми розібрались як пропонують посади тим, хто має бути скорочений. Здавалось, що проблем з повідомленням про скорочення не має бути, досить зрозуміло прописані норми законодавства. Але судова практика продовжує показувати, що і в цьому питанні можна наробити помилок.

Є такий жарт, що підприємство прийме на роботу юриста, який звільнить попереднього. В цій справі мова йшла про асистента кафедри правових наук, який на загальних зборах дізнався про майбутню реорганізацію. Проте ВС в своєму рішенні зазначає, що факт обізнаності про реорганізацію не свідчить про дотримання порядку вивільнення працівників у зв`язку із змінами в організації праці, передбаченого статтею 492 КЗпП.

Належним виконанням порядку вивільнення працівників у зв`язку із змінами в організації праці є персональне попередження про наступне вивільнення працівника і надання пропозиції щодо іншої роботи на тому самому підприємстві, в установі, організації, - наголошує Суд. (До речі, аналогічна правова позиція викладена в Постанові Верховного Суду України від 1 липня 2015 року). 

Поновитися 27 років потому?

Далекого 1988 року було звільнено працівника через скорочення штату. А остаточна крапка в трудовому спорі була поставлена в травні цього року Верховним Судом.

Отже, до суті справи: наказ про звільнення та трудову книжку звільненому не передали. Протягом 2015–2016 років працівник дізнався, що відомості про його звільнення не відповідають дійсності, і звернувся до Генеральної прокуратури України. 15 липня 2016 року працівник отримав постанову слідчого про закриття кримінального провадження, у якій було зазначено, що працівник був звільнений із посади на підставі скорочення штату, однак таке скорочення штату не відбулося. Верховний Суд відмовив працівнику в задоволенні позову, оскільки його пред`явлено у серпні 2016 року, зі значним (на понад 27 років) пропуском терміну передбаченого статтею 232 КЗпП України, крім того поважні причини для поновлення такого строку були відсутні. Уявіть собі, якала могла б бути середня плата за час вимушеного прогулу.

Зазначу, що суд зобов’язаний перевірити причини пропуску строків, а також мотивувати, чому поновлює строк або відмовляє в цьому. Але норми трудового законодавства не містять вичерпного переліку причин, які можна вважати поважними при пропуску терміну звернення до суду, вони враховуються в кожному конкретному випадку залежно від обставин справи. Саме тому, я знову наголошую на своєчасності якісної правової допомоги. Бо на розсуд суду залишається встановлення поважності причин пропуску строку звернення до суду, що саме об`єктивно перешкоджало чи створювало труднощі для своєчасного звернення та підтвердження належними доказами. 

Член профспілки – як звільняють?

Верховний Суд розглянув справу про скорочення працівника, який був членом профспілки, і підтримав робітника. В цій справі точно є перелік дій, як робити працедавцю не потрібно, щоб не отримати позов про поновлення на роботі.

По-перше, роботодавець надав акти відмови в ознайомленні з вакансіями та долученими до них списками вакансій, але не зазначив з якими саме вакансіями мав намір ознайомити працівника.

По-друге, не отримав згоди профспілки. Що стосується звільнення членів профспілок, то тут є актуальними статті 22 та 39 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Попередні суди встановили, що профспілка відмовила працедавцю у наданні згоди на звільнення. Рішення мотивоване порушенням підприємством вимог статті 22 Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», пункту 4.1.1 Колективного договору на 2013-2018 роки, відсутністю об`єктивних причин для неминучих звільнень працівників загону охорони, який має функціонувати відповідно до вимог Закону України «Про морські порти України», невиконання статей 40, 492 КЗпП України, оскільки роботодавець запропонував наявні вакансії лише в філії, а не на підприємстві в цілому. 

Скасування ліквідації – як поновитись?

Життя – річ непередбачувана. Спочатку було рішення ліквідувати лікарню, але потім, після звільнення всіх працівників, місцева рада змінила своє рішення і постановила перетворити лікарню в центр по профілактиці та боротьбі зі СНІДом. Медсестра звернулася до суду з вимогою поновити її на посаді і попросила стягнути на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Верховний Суд підтримав рішення попередньої (апеляційної) інстанції, яким у задоволенні :

- у разі реорганізації підприємства дія трудового договору працівника продовжується, якщо не проводиться скорочення чисельності або штату працівників;

- якщо реорганізація відбувається зі скасуванням штатного розкладу, то колишні працівники не можуть претендувати на поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за вимушений прогул.

До того ж на момент касаційного перегляду рішення про перетворення лікарні в центр по профілактиці і боротьбі зі СНІДом визнано таким, що втратило силу. 

Як бачимо із прикладів судової практики, навіть у таких зрозумілих правилах, які прописані в КЗпП, помилки допускають і працівники, і роботодавці. Допомогу у захисті порушених прав, або у заходах спрямованих на недопущення відповідних порушень  може надати вчасна консультація юриста та безумовне дотримання чинного законодавства.

По материалам Ліга.Блоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям