Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.08.20
1623 1 Печатать

Президент підписав закон про вдосконалення умов підтримки «зеленої» енергетики: основні зміни

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії».

Законом передбачається:

- зниження «зелених» тарифів (на 7,5% – ВЕС, на 15% – СЕС), що передбачає економію для держави близько 6 млрд грн щороку або 2 млрд євро – до завершення терміну підтримки (до 2030 року)

- обмеження обсягів введення в експлуатацію СЕС за «зеленим» тарифом;

- запровадження з 2022 року (50% у 2021 році) повної відповідальності за небаланси для виробників «зеленої» електроенергії;

- додаткові кошти у розмірі 1,4 млрд грн для ДП «Гарантований покупець» – на оплату атомної та «зеленої» електроенергії (кошти від оператора системи передачі, отримані від розподілу пропускної спроможності міждержавного перетину);

- гарантований покупець зможе продавати «зелену» електроенергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах;

- збільшення ще на 5% електроенергії, яку може продавати НАЕК «Енергоатом» на ринку двосторонніх договорів; сумарно компанія зможе продавати таким чином 10%;

Довідково: за результатами аукціонів, проведених у червні, 5% електроенергії (1,855 млн МВтгод) було продано майже за 2 млрд грн. 

- відтермінування на 1 рік конкурсу з визначення постачальника універсальних послуг та подовження строку зобов’язань чинних ПУПів на 1 рік, з метою надійного енергопостачання побутовим споживачам та малим непобутовим споживачам (малому бізнесу);

- подовження строку зобов’язання чинного постачальника «останньої надії» на 1 рік, з метою надійного постачання електроенергії споживачам, що втратили або не знайшли постачальника;

- удосконалення моделі «зелених» аукціонів, яке покликане зробити її більш прозорою, гнучкою та адаптивною.

«Міненерго сприятиме розвитку відновлюваної енергетики в рамках аукціонної моделі підтримки, що дозволить знизити вартість «зеленої» електроенергії, узгодити темпи розвитку галузі з технічними можливостями об’єднаної енергетичної системи України та забезпечити інвесторам прозорі конкурентні умови підтримки», - зазначила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.

Вже розпочалась робота з визначення обсягів річних квот підтримки, графіків проведення аукціонів та підготовку відповідних нормативно-правових актів, спрямованих на імплементацію положень Закону.

«Ми плануємо створити координаційну групу з питань реалізації Закону та виконання умов Меморандуму, щоб наша робота була більш узгодженою та продуктивною», - пояснила в.о. Міністра.

Нагадаємо, завдяки роботі Міністерства було розроблено і підписано Меморандум про взаєморозуміння з інвесторами у галузь ВДЕ, підготовлено урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії». За дієвої підтримки Президента та Прем’єр-міністра закон було прийнято Верховною Радою 21 липня.

По материалам КМУ
Рубрика:
Теги:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • *
03.08.20 12:26

Кароче, Склифасовский! Вся суть в одном предложении. Платить за эл/эн. будем больше. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям