Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.08.20
3225 16 Печатать

Мінфін звітує про перший тиждень роботи ПРРО

Майже за тиждень роботи безкоштовного фіскального додатку від ДПС можливістю зареєструвати та застосовувати ПРРО скористались 143 суб’єкти господарювання, якими зареєстровано 26,3 тис. ПРРО. При цьому фіскалізовано більше півмільйона чеків (631 тис.). Про це повідомив Міністр фінансів Сергій Марченко.

Відповідно до останньої статистики із загальної кількості суб’єктів господарювання, які зареєстрували ПРРО:

  • 72% - фізичні особи – підприємці
  • 28% - юридичні особи.

На першому місці фінансові компанії, якими зареєстровано 98% від загальної кількості зареєстрованих ПРРО.

На другому місці за кількістю зареєстрованих ПРРО суб’єктами господарювання, - діяльність у сфері торгівлі, зокрема:

  • роздрібна торгівля газетами та канцелярськими товарами;
  • роздрібна торгівля фармацевтичними товарами;
  • інтернет-торгівля.

Представники сфери інтернет-комерції активно освоюють не тільки додаток від ДПС, але також програмний РРО від платіжного сервісу Fondy. Його онлайн каса вже повноцінно запущена, перейти на неї можуть всі активні та нові користувачі сервісу.

Можливістю застосовувати ПРРО також вже скористались суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність туристичних агентств, технiчне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів, надання послуг перукарнями та салонами краси, діяльність ресторанів, надання послуг мобiльного харчування, медичну та стоматологічну практику.

«Певна кількість цих суб’єктів є ті, які за власним бажанням почали використання ПРРО, хоча для них обов’язок використання РРО, як класичних, так і програмних запроваджується лише з наступного року. Це свідчить про те, що ініціатива Мінфіну і ДПС сприймаються і підтримується бізнесом» - зазначив Міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, до запровадження програмних РРО йшли не один рік. Такі нововведення вдалось досягти лише за підтримки бізнес-середовища. «На сьогодні ми маємо продукт, який з одно боку дасть змогу спростити реєстрацію розрахункових операцій для бізнесу, а з іншого функцію контролю за такими операціями державі» - розповідає Сергій Марченко.

Для тих платників податків, у яких нема обов’язку застосовувати РРО, надається змога застосовувати ПРРО без настання юридичних наслідків. Тобто це фактично крок до підвищення податкової грамотності та обліку для малого і середнього бізнесу. «І ті статистичні дані, які ми вже маємо сьогодні, свідчать саме про готовність бізнесу сприймати законодавчі ініціативи та запроваджувати нові технічні рішення для полегшення своєї роботи» - наголосив Міністр фінансів.

Бізнес середовище, Мінфін і ДПС продовжують роботу над удосконаленням програмного продукту.

Сьогодні вже розпочалась інтеграція програмного продукту з банківськими сервісами, зокрема Mastercard та Visa. Разом з партнерами напрацьовано декілька рішень, які дозволяють програмний РРО і платіжний термінал встановлювати на одному пристрої. Цей сервіс стане зручним і простим для використання.

У рамках Меморандуму про співпрацю, укладеного між ДПС і компанією Visa, та за підтримки Ощадбанку, здійснюється інтеграція сервісу ОщадPAY з безкоштовним програмним рішенням ПРРО.

Мобільний додаток ОщадPAY можна буде використовувати під час проведення розрахункової операції з використанням смартфону, на який встановлено ПРРО

В подальшому розглядається побудова аналітичної системи на базі отриманих від ПРРО даних про проведені розрахункові операції: лише ті, хто зареєстрував та використовує ПРРО матимуть змогу отримувати додаткову аналітичну інформацію, зокрема про кількість та вартість проведених операцій. Тобто пропонується розробити систему, яка дозволить на основі автоматично переданих даних на сервер ДПС від ПРРО автоматично формувати відповідні звіти.

Отже запровадження програмного РРО є важливим кроком до детінізації економіки та спрощення умов ведення підприємницької діяльності.

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
07.08.20 01:11

Вначале подумал, что опечатка Бухгалтера 911. Но по ссылке на КМУ тот же текст. Читаем внимательно:  можливістю зареєструвати та застосовувати ПРРО скористались 143 суб’єкти господарювання, якими зареєстровано 26,3 тис. ПРРО. Это один СГ зарегистрировал примерно по 184 ПРРО???
И циничный вывод, что: …запровадження програмного РРО є важливим кроком до …спрощення умов ведення підприємницької діяльності.

Ответить
  • Буржуй
07.08.20 07:08

Сомневающийся Sкептиk, если эти данные правильные, то ПРРО зарегистрировали 103 ФОП?!!! Идя дальше и тогда по логике ФОП явно не финансовая компания, то у Юриков - 25774 ПРРО и у ФОП 526 шт?  Тогда на "Юриках" , на каждом, по 644 ПРРО? А на каждом ФОП по 5 шт. В жизни не видел Единщика больше чем с 3- мя ПРРО. ! Похоже они почти все Общесистемщики! Единщиков еденицы. Чувствую устроили реально громадную аферу!

Ответить
  • ЕленаНик
07.08.20 09:51

Буржуй, може це фінансові компанії, через які працюють наприклад Нова пошта, Модна каста і т.д.?

Ответить
  • Юра Г.
07.08.20 04:47

Сомневающийся Sкептиk, речь, смею предположить идет о крупном мошеннике в финансовой компании, которая темперь в своих филиалах стала использлвать ПРРО. Ведь очень удобно.
этап 1. Перевел ПРРО в автономный режим.
этап 2. При выдаче чеков за счет резерва при однотипных операциях, не фыписывать новый чек, а давать уже выписанный.
этап 3.Сделать анализ, какие чеки стоит фискализировать у фискалов , а какие выбросить.
этап 4. фискализировать только то, что надо, а не то, что есть.

Ответить
  • Юра Г.
07.08.20 04:51

Простота хуже воровства.
Я неоднократно пугал потенциальных пользователей ПРРО, что ПРРО вводят для того, что бы все чеки были в одной базе, удобной для анализа.
Приведу только один вариант.
товар А при средней розничной цене 100 грн. у отдельных по 150.
Как Вы думаете, к хозяину уже выехали с предложениями?

Ответить
  • Буржуй
07.08.20 09:06

Юра Г., после такого отчета и данных, руководству Мин Фина и ДПС, Я процитирую слова из песни- " А свой пистолэт я оставлю здэсь, если у Вас совэсть все таки есть"!

Ответить
  • Юра Г.
07.08.20 10:02

Буржуй,

Ответить
  • Юра Г.
07.08.20 04:54

Юабушка Юлечка обмолвилась про биомассу.
ЄТИ создают мир, в которых биороботы будут жить исключительно в смартфоне и выключаться одной кнопкой.

Ответить
  • Юра Г.
07.08.20 07:31

Вопрос для обладающих интелектом.
Фіскальний додаток пРРОсто» - отсутствует в реестре РРО.-Им можно пользоваться или НИЗЯ?

Ответить
  • Владимир
07.08.20 13:34

Юра Г., Можно. Оказывается пРРО не должны быть в Госреестре.Аргументы (определения из Закона о РРО:
1.  Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій - перелік моделей реєстраторів розрахункових операцій та їх модифікацій. 
2.
реєстратор розрахункових операцій - пристрій або програмно-технічний комплекс .... . До реєстраторів розрахункових операцій відносяться: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо;
3. програмний реєстратор розрахункових операцій - програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс ....

Т. о., их вывели из под Госреестра и создали новый

"реєстр програмних реєстраторів розрахункових операцій - реєстр, який ведеться центральним органом виконавчої влади,", которого в глаза еще никто не видел.
Т. е, пиши на API, что хочешь и как хочешь, лишь бы оно работало. Сертифицироваться пРРО, в отличие от РРО, не должны.


Ответить
  • INSPECTOR
07.08.20 17:03

Владимир и  Юра, разве не они в реестре???11. Новітні моделі програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій
Easy S1
КОМПЛЕКС ОБРОБЛЯННЯ ФІСКАЛЬНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ІКС ПРРО ПРОГРАМНИЙ КОМПЛЕКС "ВЕБКАСА" (WEBKASSA) Реєстратор розрахункових операцій спеціалізований (СРРО) Система "E-Receipt (е-Чек) електронний чек" Смарт КАСА Укртримекс РРО ФІСКАЛЬНИЙ СЕРВЕР "iNNOVATE!" ,

Ответить
  • Владимир
07.08.20 20:19

INSPECTOR, С просроченной датой первичной регистрации (31.12.2019)? Этот реестр наспех слепили, т. к. затянули с его опубликованием после заседания комиссии.ПРРО там быть не должно.

Ответить
  • INSPECTOR
08.08.20 17:23

Владимир, честно говоря, мне не совсем понятен термин "первичная регистрация" в отношении ПРРО. Все таки надо понимать, что в случае с ПРРО не может быть ни первичной, ни вторичной ни третичной регистрации, ибо ПРРО эти - не материальные объекты по признаку отсутствия в них микросхем, электрических цепей, корпуса, шины, блока питания, печатного устройства, модема и всего того, что имеют обычные РРО. К тому же, они, ПРРО, внесены в реестр приказом ДПС от 31.07.2020 №385 и другого реестра у меня для вас нет.... 

Ответить
  • Владимир
08.08.20 18:22

INSPECTOR,

1. В Госреестр внесены экспериментальные модели ПРРО, согласно:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/472-2018-%D0%BF#Text
с конечным сроком первичной регистрации 31.12.2019
(колонка 9):

"31.12.2019, Відповідно до термінів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2018 № 472 "Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій"


С 31.12.2019 для пРРО внесены изменения в НПА и, если они таки должны быть в госреестре, то их должны были внести заново, согласно:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1315-2002-%D0%BF#Text

Что такое срок...., можно прочитать там же.
2) строк первинної реєстрації моделі - граничний строк, до
закінчення якого дозволяється реєструвати в органах державної
податкової служби конкретні моделі, що раніше не були
зареєстровані, який визначається згідно із строком дії сертифіката
відповідності моделі з конкретною версією внутрішнього програмного
забезпечення;

Если все таки кто-то считает, что пРРО должны быть в данном Госреестре, то все они с 01.08.2020 зарегистрированы с нарушением, т. к. срок их первичной регистрации не продлен.
2. Что такое "Система "E-Receipt (е-Чек) електронний чек" от ДФС?
пРРО от налоговой (кстати уже ГНС, а не ГФС, которая будет ликвидирована до конца 2020 года) называются иначе и их нет в госреестре: "Фіскальний додаток пРРОсто» и пРРО-каса"
3. Ну так должны пРРО быть в госреестре?

Ответить
  • Галина
07.08.20 16:35

Всё эти потуги "закрутить гайки" напоминают мне каламбур "По реке плывёт кирпич деревянный как стекло, ну и пусть себе плывёт, нам не нужен пенопласт" Как-то ТАК

Ответить
  • Михайло
11.08.20 01:22

 ПРРО- все просто, добавила нулики податкова плати, відняла для своїх теж поділись. Так само як було з ПДВ втручались в систему- хм це вигідно, а апаратного РРО (слідів злочину) немає тому крути , верти, боги та й годі. Ось для чого потрібне ПРРО.
 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям