Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.08.20
3737 0 Печатать

Сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Відповідно до ст. 266 ПКУ податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Наразі повідомлення – рішення про суму нарахованого податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, надіслані усім власникам «понаднормових» квадратних метрів житлової площі.

Якщо повідомлення – рішення з якихось причин не надійшло або в повідомленні-рішенні виявлено розбіжності платнику податку необхідно звернутися до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо об’єктів та розміру площі нерухомості, що перебувають у їх власності.

Звертаємо увагу, що оскільки фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення узгодженого грошового зобов'язання, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов'язання, зазначену в отриманих податкових повідомленнях-рішеннях, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Поряд з цим, на суму податкового зобов'язання, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 ПКУ.

Для зручності платників ДПС запроваджено низку електронних сервісів, зокрема щодо можливості сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки скориставшись Електронним кабінетом платника при наявності електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), який можна отримати у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. За допомогою Електронного кабінету платники податків – фізичні особи мають можливість перегляду даних, зокрема, щодо:

 - об’єктів оподаткування;

 - сформованих податкових повідомлень-рішень та необхідних платіжних реквізитів для сплати податку;

 - розрахунків сум податкових зобов’язань за такими податками;

 - стану розрахунків з бюджетом.

Інформаційно! Реквізити рахунків для сплати податків, зборів, платежів можна переглянути:

- на субсайті Територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС в розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням.

- у приватній частині Електронного кабінету в меню «Стан розрахунків з бюджетом» платник податків має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема, бюджетний рахунок на поточну дату, МФО банку.

По материалам ГУ ДПС в Одеській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям