Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.04.14
1260 5 Печатать

Порядок начисления пени при самостоятельном исправлении ошибок в налоговой отчетности

   При самостійному виявленні платником заниження суми податкового зобов’язання пеня нараховується на суму заниження та за весь період заниження.
   
   Фахівці ДПІ у Голосіївському районі нагадують, що пеня – сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов’язань, не сплачених у встановлені законодавством строки.
   
   Згідно з пунктом 50.1 статті 50 Податкового кодексу, у разі якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, розрахунку (крім митної декларації або обмежень, визначених статтею 50), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
   
   Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-як наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.
   
   Платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:
   
   • або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
   
   • або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.
   
   Згідно з підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 Кодексу пеня нараховується, зокрема у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого платником у разі виявлення його заниження ( в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).
   
   Пеня, визначена підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 статті 129, нараховується із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день заниження.
   
   Отже, при самостійному виявленні платником податків заниження суми податкового зобов’язання пеня нараховується на суму заниження та за весь період заниження.
   
   ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві
   
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Nata
29.04.14 10:25

А каков сейчас порядок действий бухгалтера, если завысили кредит на 1,57 грн?

Ответить
  • Nata
29.04.14 10:38

Один инспектор говорит, что штраф на эту сумму надо начислять и уточненку подавать. Другой инспектор говорит, что нет такого закона, чтоб штрафовать за завышение кредита и советует уточненку не подавать и штраф не платить...

Ответить
  • злой бух
30.04.14 08:20

В любом случае в налоговой при камеральной проверке реестров возникнет разбежности и вам отправят запрос на подтверждение НН. Если вы знаете об ошибке, то уплатите недоимку и подайте уточненку и всех делов.

Ответить
  • Nata
30.04.14 10:00

Спасибо за поддержку :-) !

Ответить
  • Наталья
05.05.14 11:40

у меня 2,96 грн быда недоимка, я подада уточненку, как самостоятельный документ и оплатила 3,00 НДС и 0,50 грн типа штраф, налоговая молчит

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям