Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.08.20
9491 18 Печатать

Ледве скасувавши, депутати хочуть повернути книгу обліку для ФОП

Після прийняття в цілому Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців» (786-IX) було враховано пропозиції до другого читання, які прибрали «Книгу обліку» та норму щодо її щоденного (за підсумками робочого дня) ведення.

Таким чином, оскільки щоденне відображення доходів не передбачено у оновленій редакції, постає питання з веденням обліку доходів, видатків та інших показників у розумінні п. 44.1 ПКУ. Відтак фізичним особам-підприємцям доведеться вести облік доходів з веденням первинних документів на кожну операцію (паперовий чек, приходний ордер чи інший документ, який має унікальний номер).

Вказані зміни не будуть мати сильних наслідків для фізичних осіб-підприємців, які працюють з юридичними особами за договорами, оскільки кількість операцій на місяць у них вимірюється одиницями. В той же час, що стосується  фізичних осіб-підприємців сфери роздрібної торгівлі, де щодня кількість операцій може вимірюватися сотнями, скасування Книги обліку суттєво ускладнить бухгалтерський облік та змусить їх звертатися за послугами професійних бухгалтерів, що збільшить їхні видатки та ускладнить процеси. 

Для вирішення зазначених питань, групою народних обранців зареєстровано проект Закону № 3993 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб-підприємців", яким передбачається:

  • збереження змін згідно Закону України 786-IX щодо ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат;
  • запровадження норми, згідно якої у разі реєстрації Книги обліку доходів у встановленому порядку та її щоденного ведення вона буде достатньою підставою для формування показників податкової звітності.

Тобто, пропонується, що ФОП-єдинники першої і другої груп та єдинники третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у Книзі обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів, або у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. ФОП-єдинники третьої групи-платники ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

У разі вибору ведення Книги у паперовому вигляді, така книга реєструється в контролюючому органі. В цьому разі, відсутність книги обліку доходів, а також її ведення з порушенням встановленого порядку є підставою для притягнення платника податків до відповідальності .

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шурик
20.08.20 06:15

Тупая фикальная отмазка. 

Ответить
  • Марина
20.08.20 10:22

Марина,Дякую.

Ответить
  • Вікторія
20.08.20 08:41

Наша песня хороша, начинай сначала

Ответить
  • Анна
20.08.20 09:35

Ну что Вы хотите от "профессионалов")))? От нашего района г.Сумы депутат - учитель начальных классов школы №10 Рябуха... Всё логично)))

Ответить
  • Лара
20.08.20 10:23

Какая трогательная забота о бизнесе. "И икра не лезет в горло и компот не льется в рот..."

Ответить
  • @@@
20.08.20 10:39

а слабо подумать перед нажатием кнопки в ВР?

Ответить
  • Аля
20.08.20 11:25

Вообще непонятно, какая проблема вести книгу добровольно и без регистрации в ДПС и тем более без внесения изменений в НКУ?
ДПС лишились дополнительных статей для штрафа и тут же от имени депутатов пожаловались, что бедные и абсолютно безграмотные ФЛП-шники не смогут за день/месяц посчитать свои доходы без зарегистрированной книги доходов, потому как именно только зарегистрированная книга добавляет ума)))

Ответить
  • Елена
20.08.20 12:26

Задолбали! И как с такими бестолковыми руководителями страны работать? Пока клоуны научаться управлять страной - страны не будет...

Ответить
  • Шурик
21.08.20 21:48

Елена,
Дело то в том что в Украине нет руководителя Страны !!!
Украины-Страны и в законах негде нет !!!
Как вам такое, Забыли написать в Конституции, или планомерно нас истребляют, что скорее всего.
Президент "глава государства", писатели и поэты эту ёбаную в рот незалежность так отметили. Долбоёбы писали Конституцию Украины. 
Президент должен быть главой Страны. Почему-то Параенко пользовался Страной, в нарушение Конституции Украины, его избирала диаспора, а она под Страной а не Государством.
Страна - где живёт её народ и его территория. Государство -система управления Страной. Но Страна может быть в разных государствах, в одном и вообще его может не быть.

Ответить
  • Нина
20.08.20 12:39

Не по теме. Вопрос по электронному кабинету, у нас до сих пор с начала года нет начислений единого налога(Харьков).

Ответить
  • Наталья
20.08.20 14:11

Нина, у нас тоже..

Ответить
  • Елена
20.08.20 12:54

Нина, а зачем они вам? :)

Ответить
  • Олена
20.08.20 13:41

У нас полностью отсутствует начисление ЕН за 2017 год.

Ответить
  • Ната
20.08.20 14:04

Цирк уехал-комики остались...кормушку потеряли-как же таксрочно надо вернуть...

Ответить
  • Наталия
20.08.20 17:27

Да сколько уже можно эту несчастную книгу туда-сюда отменять:))

Ответить
  • Оксана
20.08.20 18:23

Полегшало нашій мамі, то не їла, а тепер і не п'є

Ответить
  • Ирина
21.08.20 10:41

Очень нужное изменение-подтверждение: "запровадження норми, згідно якої у разі реєстрації Книги обліку доходів у встановленому порядку та її щоденного ведення вона буде достатньою підставою для формування показників податкової звітності" 
чтобы не пришлось "фізичним особам-підприємцям вести облік доходів з веденням первинних документів на кожну операцію (паперовий чек, приходний ордер чи інший документ, який має унікальний номер)", о чем проверяющие давно мечтают и ручки потирают.

Ответить
  • Ольга
23.08.20 23:48

Підкажіть, будь ласка, ФОП на третій групі досі має право отримувати кошти як на рахунок, так і готівкою? І якщо касові апарати ще не ввели як обов'язкові, то як підтверджувати отримання готівки? Дякую. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям