Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.08.20
1122 0 Печатать

Регулювання з питань ліцензування банків оптимізовано

Національний банк оптимізував процедури погодження керівників та статутів банків, уточнив методику оцінки майнового стану фізичних осіб та запровадив процедуру перегляду рішень про визнання особи власником істотної участі.

Також Національний банк узгодив норми Положення про ліцензування банків щодо професійного судження та погодження керівників банків з вимогами Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності".

Про основні зміни 

Погодження керівників банків

Регулятор зменшив обсяг документів, які мають подаватися банками для погодження керівників. Тепер процес підготовки відповідного пакету документів полегшиться і економитиме час, який банки витрачають на погодження керівників. 

Наголошуємо, спрощення пакету документів не означає пониження стандартів його розгляду. Відповідна інформація має бути відображена в анкеті, оновлену форму якої можна знайти на вебсайті Національного банку.  

Регулятор очікує від банків відповідальної самостійної оцінки та перевірки керівників, а від керівників подання повної та достовірної інформації про себе. 

Наголошуємо, що Національний банк має дієві інструменти для перевірки наданої інформації під час здійснення моніторингу відповідності керівників банків. У разі виявлення подання недостовірних даних в пакеті документів регулятор може застосувати відповідні заходи впливу до керівників та банків, включно з тими, що пов’язані із застосуванням ознак небездоганної ділової репутації. 

Крім цього, розширений перелік підстав для проведення Кваліфікаційною комісією Національного банку співбесіди з керівником банку під час його погодження. Тепер співбесіда в обов'язковому порядку буде проводитися з будь-яким керівником банку якщо: 

  • бізнес-модель та/або рівень організації корпоративного управління та внутрішнього контролю банку оцінені як такі, що створюють високий рівень ризику для життєздатності банку;
  • керівник ніколи раніше не погоджувався регулятором або не погоджувався упродовж останніх п'яти років; 
  • банк системно важливий. 

Погодження статутів банків 

Національний банк запровадив процедуру надання попереднього висновку щодо узгодженості статуту із законодавством України у разі внесення змін, не пов'язаних зі зміною розміру статутного капіталу. 

Тепер до ухвалення рішення про затвердження змін до статуту можна буде звернутися до Національного банку для отримання попереднього висновку щодо таких змін. Це дозволить уникнути ситуацій, коли у разі наявності зауважень Національного банку до поданого банком затвердженого статуту потрібно скликати позачергові збори акціонерів та затверджувати нову редакцію статуту.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 19.08.2020 р. № 121 "Про затвердження Змін до Положення про ліцензування банків". Постанова набирає чинності 21 серпня 2020 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям