Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.08.20
1905 1 Печатать

Про обчислення стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах

Обчислення стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, здійснюється у Порядку застосування списків N 1 і N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 р. N 383 (далі – Порядок).

Згідно із пунктом 3 Порядку при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями, незалежно від дати їх внесення до списків, за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992.

Таким чином при вирішенні питання про пільгову пенсію має враховуватися список професій та виробництв, що був чинним у той час, коли працівниця займала ту чи іншу посаду. Пільговий стаж включає в себе  увесь час роботи на відповідній посаді, незважаючи на те, коли її було внесено до списку.  Проте, працівник має документально засвідчити відповідні умови праці, якою він був зайнятий до 21 серпня 1992 року,  та/або надати результати проведення атестації робочих місць за умовами праці, що підтверджує її важкий/небезпечний характер, після цієї дати.

Непроведення або порушення строків проведення атестації стороною роботодавця не є підставою для відмови в призначенні пільгової пенсії за списком № 2 (Постанова ВСУ у справі №21-307а14 від 16 вересня 2014 р.)

Відповідно до постанови КМУ «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 1 серпня 1992 р. № 442 атестація проводиться в строки, передбачені колективним договором, але не рідше разу на п’ять років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць покладається на керівника (власника) підприємства, організації. Матеріали атестації робочих місць за умовами праці є документами сурової звітності, які зберігаються на підприємстві 50 років.

Також пункт 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджений наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58 містить вимогу щодо внесення до трудової книжки запису про атестацію робочого місця. Якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, запис у трудовій книжці роблять на підставі наказу, виданого за результатами атестації робочих місць. У записі точно відтворюється повне найменування Списку № 1 або № 2. Показники зі Списку обов’язково мають бути підтверджені в Карті умов праці, складеній для відповідного робочого місця за результатами атестації.

Стосовно матеріалів атестації робочих місць за умовами праці, а також кадрових документів, що необхідні для підтвердження права працівниці на пенсію за віком, то їх підготовка, ведення і зберігання належить до компетенції роботодавця і його  посадових особи.

По материалам ГУ Держпраці у Донецькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ігор
30.08.20 12:50

Продажні яроші, видовищні "Патріоти"! Ця стаття вам буде корисною. От продажний ярош все життя був на утриманні жінки, але зрадою заробив для сім'ї на старість депутатське утримання та пенсію.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям