Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.09.20
2255 0 Печатать

Бізнес назвав ризики впровадження «кешбеку для покупця»

Нова модель «кешбек для покупця» з 2021 року стала темою для обговорення під час робочої онлайн-зустрічі членів Української Ради Бізнесу з керівниками департаментів ДПСУ. Домовленість про такі консультації було досягнуто під час зустрічі представників бізнес-асоціацій – членів Української Ради Бізнесу – із Головою ДПС Олексієм Любченком, Першим заступником Голови ДПС Наталією Рубан, заступником Голови ДПС Наталією Калєніченко у серпні цього року.

В цілому Українська Рада Бізнесу цю модель підтримує, проте є кілька ризиків. Представники бізнесу поцікавилися у податківців, як буде реалізовуватися ця норма. Чи не буде підставою для накладання штрафних санкцій сам факт скарги і наявність чеку, не зареєстрованого в системі? Чи штрафні санкції накладатимуться лише після повноцінної перевірки суб’єкта господарювання? Такі питання важливі для «білого» бізнесу, який не повинен постраждати від необгрунтованих звинувачень.

Коментуючи цю тему, представники ДПС  зазначили, що не вбачають необхідності розробки будь-яких нормативно-правових актів стосовно функціонування системи «кешбек», – оскільки в Податковому кодексі і законі № 265 покрокова процедура чітко виписана.

«Зараз на узгодженні в Мінюсті перебуває наш наказ про порядок повернення надмірно сплачених коштів, де ми дуже органічно вмонтували всю фінансову частину процедури «кешбеку» – аж до виплати коштів органами Держказначейства. Розробляється заявка в тому числі форми скарги, яку суб’єкт господарювання у формі платника мав оформити і відправити нам на перевірку. Готові розглядати будь-які пропозиції від асоціацій чи громадських організацій», – запевняють у податковій службі.

Представники бізнес-асоціацій вважають, що важливо проводити більш широку роз’яснювальну роботу зі споживачами, які сьогодні погано обізнані про те, що з 1 січня наступного року матимуть право повернути гроші за товар (чек від 850 гривень), якщо  отримають підроблений фіскальний чек, якого не має у базі ДПС. «Щоб знизити ймовірність масового екстремізму споживачів, доцільно паралельно роз’яснювати наслідки підробки фіскального чека. Це підробка документу, за що настає кримінальна відповідальність. У споживача буде розуміння, що за підробку він нестиме таку відповідальність», – наголосила Вікторія Черкач.

Представники Державної податкової служби погодилися з пропозицією активізувати роз’яснювальну роботу і пообіцяли розробити відповідні роз’яснювальні матеріали.

По материалам Українська Рада Бізнесу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям