Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.09.20
5512 7 Печатать

Помилка у податковій накладній у коді УКТ ЗЕД: що з податковим кредитом?

Правила формування податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ та складання податкової накладної (далі – ПН) регулюються статтями 187, 198 і 201 ПКУ і регламентуються Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов’язань платник ПДВ зобов’язаний скласти ПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

При цьому ПН, складена та зареєстрована в ЄРПН платником ПДВ, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту (пункти 201.1 і 201.10 ПКУ).

Відповідно до п.п. «і» п. 201.1 ПКУ у ПН зазначаються в окремих рядках такі обов’язкові реквізити, як зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Пунктом 198.6 ПКУ визначено, що не відносяться до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними/розрахунками коригування до таких ПН чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

Помилки у реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді (п. 201.10 ПКУ).

Отже, ПН, що містить помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, не дає змоги у повній мірі ідентифікувати здійснену операцію, тобто не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту.

Згідно з п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування до ПН складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Для виправлення помилок, допущених в обов’язкових реквізитах ПН, розрахунок коригування складається на дату виявлення помилки.

Враховуючи вищевикладене, якщо при складанні ПН допущено помилку у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, така помилка може бути виправлена шляхом складання постачальником товару розрахунку коригування до такої ПН на дату виявлення помилки та реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН.

По материалам ГУ ДПС у Дніпропетровській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • *
10.09.20 11:12

Превратили бухгалтеров в кодировщиков! Зачем тогда содержать торгово-промышленную палату?

Ответить
  • Елена
10.09.20 11:18

Смешно говорить о том, что именно УКТЗЕТ дает возможно идентифицировать товар!
Ошибка в одной цифре, и всё, это уже не продажа, хлеб не хлеб, труба не труба...
Включил НН с неправильным УКТЗЕТ в марте в деку, в ноябре поставщик обнаружил ошибку, дал корректировку. Пришло ГНИ сняло НН с деки в марте, доначислило НДС+ пеню, и гребется покупатель, доказывая что он не лох...

Ответить
  • Дмитрий
10.09.20 12:12

В статье просто переврана норма закона путем выдерания ее из контекста. Если бы 201.10 процитировали полностью или достаточный кусок, получилось бы не совсем такие выводы
Датою та часом надання податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронному вигляді до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, є дата та час, зафіксовані у квитанції.Якщо надіслані податкові накладні/розрахунки коригування сформовано з порушенням вимог, передбачених пунктом 201.1 цієї статті та/або пунктом 192.1 статті 192 цього Кодексу, а також у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування відповідно до пункту 201.16 цієї статті, протягом операційного дня продавцю/покупцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді або зупинення їх реєстрації із зазначенням причин.
Помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 цієї статті (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.
Из этой нормы на самом деле следует, что в случае обнаружения в отправленной для регистрации налоговой накладной (корректировки) ошибки в реквизитах, кроме кода, которые не мешают идентифицировать операцию, не может произойти непринятие таких документов в единый реестр. Соответственно, если в коде УКТ ВЕД имеется ошибка, налоговая в порядке пункта 201.10 направляет квитанцию о непринятии налоговой накладной. В дальнейшем, при условии наличия регистрации, такая ошибка уже не определяет права на включение в налоговый кредит такой налоговой накладной в силу отсутствия такого ограничения в пункте 198.6, который определяет право включения налоговой накладной в налоговый кредит, а не право налоговой инспекции не принять к регистрации налоговую накладную, определяемое п.201.10 в части, цитируемой ДПС.
Просто ДПС очень любит создавать и распространять выгодную для себя дезинформацию

Ответить
  • Полюс
10.09.20 12:22

Дмитрий,дякую за роз"яснення,таке враження,що в податковій сидять безграмотні люди!Безвідповідальність повна,на жаль!І це Дніпро,а що вже казати про менші міста?

Ответить
  • Елена
10.09.20 12:55

Полюс, Не безграмотные, как вы думаете, а тупари, которые попали туда "по блату". Зарплата не маленькая, ответственности "0", жирное место. К сожалению как то так((((

Ответить
  • Ирина
10.09.20 13:47

Возмущению нет предела, как и всегда с нашими законами, палки в колеса ставят на каждом шагу, это получается прежде чем включить в кредит бухгалтер должен чуть ли не анализы у продавца брать, если у меня до сотни наименований в месяц проходит, то нужно еще одного человека садить, чтоб проверял правильность этих кодов,если подозрение на ошибку теребить поставщика и раскручивать всю цепочку происхождения товара, бред полнейший просто!

Ответить
  • нана
11.09.20 09:23

придуманы НН уже около 20 ти лет назад..(не помню точно)- и постоянно- они являются -источником для издевательств -придирок и штрафов со стороны податкової=кроме того- могут являться причиной конфликтов между заказчиком и продавцом-- особенно с с введением єтой кодировки с 2017 г на все ТМЦ да еще и на услуги..еще когда вводили..-єто ли не вредительство против предпринимательства?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям