Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.09.20
10330 28 Печатать

Мінфін розробив нову форму декларації з податку на прибуток

На офіційному web-порталі Державної податкової служби України (www.tax.gov.ua) у підрозділі «Проєкти регуляторних актів» розділу «Діяльність» розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2016 року № 544» (далі – проєкт наказу).

Проєкт наказу розроблено з метою реалізації вимог законів України від 16.01.2020 р. № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», та від 14.07.2020 р. № 786 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців».

Основною метою підготовки проєкту наказу є приведення у відповідність із положеннями ПКУ форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Так, Законом № 466 вилучено норми з підпункту 141.4.7 ПКУ щодо визначення суми прибутку постійного представництва нерезидента, що підлягає оподаткуванню в Україні, на підставі складення нерезидентом окремого балансу фінансово-господарської діяльності, погодженого з контролюючим органом за місцезнаходженням постійного представництва, або у разі неможливості визначення шляхом прямого підрахування прибутку, отриманого нерезидентами з джерелом його походження з України, визначення оподатковуваного прибутку контролюючим органом як різницю між доходом та витратами, визначеними шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7.

У зв’язку з цим пропонується визнати таким, що втратив чинність, наказ Мінфіну від 13.06.2016 р. № 544 «Про затвердження форм та Порядку розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво».

З метою приведення декларації у відповідність до положень ПКУ проектом наказу передбачається подання декларації:

  • юридичними та фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичними особами – підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, які є платниками податку на прибуток при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту з джерелом їх походження з України;
  • іноземними компаніями;
  • платниками податку юридичними особами, що здійснюють управління активами щодо діяльності інститутів спільного інвестування, утвореними без статусу юридичної особи, активами яких управляють такі особи відповідно до Закону України «Про інститути спільного інвестування».

Проектом наказу додаток РІ до декларації приводиться у відповідність із положеннями ПКУ, якими, зокрема, передбачено:

збільшення фінансового результату податкового (звітного) періоду:

на суму 30 % вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, реалізованих на користь нерезидентів з низько податкових юрисдикцій;

на суму витрат, понесених платником податків при здійсненні операцій з нерезидентами, якщо такі операції не мають ділової мети;

зменшення фінансового результату податкового (звітного) періоду:

на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягає виплаті на його користь від контрольованої іноземної компанії в межах, що не перевищує суму, на яку збільшувався об’єкт оподаткування;

на суму нарахованих доходів від участі в капіталі нерезидентів (у тому числі контрольованих іноземних компаній) та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від такого нерезидента, за умови, що частка участі в капіталі нерезидента становить щонайменше 10 % протягом календарного року та такий нерезидент не входить до переліку держав (територій);

платником податку правонаступником на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника податку, що реорганізується.

Крім того, відповідно до Законів № 466 та № 786 до окремих додатків Декларації вносяться такі зміни:

у додатку ЗП виключається рядок 16.5 щодо зменшення податку на прибуток підприємств на суму сплаченого за поточний податковий (звітний) період акцизного податку за зареєстрованими акцизними накладними на важкі дистиляти (газойль);

у додатку ПН:

доповнено перелік доходів нерезидентів такими доходами (прибутками):

  • прибуток від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів або інших корпоративних прав у статутному капіталі юридичних осіб – резидентів, акцій, корпоративних прав, часток в іноземних компаніях, утворених відповідно до законодавства інших держав;
  • доходи від відчуження прав на видобуток та розробку родовищ корисних копалин та інших природних ресурсів, розташованих на території України, що належать нерезиденту.

З урахуванням п.п. 141.4.2 ПКУ у цьому додатку передбачається можливість відображення суми доходу, яка виплачується нерезиденту у будь-якій формі, відмінній від грошової;

у додатку АМ:

  • виокремлено позиції для відображення даних по групах основних засобів, щодо яких передбачено застосування на період з 01.01.2020 р. до 31 грудня 2030 року прискореної амортизації: третьої групи (передавальні пристрої), четвертої групи (машини та обладнання), п’ятої та дев’ятої груп.
  • доповнено таблицею «Інформація про результати інвентаризації об’єктів основних засобів станом на 1 число податкового (звітного) періоду 2020 року, в якому прийнято рішення про застосування «виробничого» методу амортизації».

Форму Декларації також доповнено додатками, в яких відображається інформація про контрольовані іноземні компанії та розрахунок податку на прибуток контрольованої іноземної компанії:  КІК; КІК-К; КІК-ТЦ; КІК-ЦП.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом одного місяця на адреси розробника: поштову – 04655, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, Департамент правової роботи, електронну – tatiana.chernysh@tax.gov.ua, а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

Додаткові матеріали

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
10.09.20 19:03

 У Р А ! 
П р а ц ю ю т ь !
Сказал бы больше, но уважая Админа уши держу себя в руках.
Меня больше интересует вопрос, к тому времени, когда мне впору будет ставить диагноз шизофрения будут человеки без этого диагноза?

Ответить
  • ***
11.09.20 22:50

 Можно подумать что большинство критиканов работает с нерезидентами. Я прочитав комменты, всё же прочла статью. Имея опыт работы с нерезами и сдачи отчётов по КО и ТЦО, скажу, что изменения правильные. Выводят на чистую воду фирмы, которые через нерезов, минимизируют прибыль в Украине. Эти нерезы в большинстве являются зарубежными фирмами в офшорах созданные гражданами Украины нашими учредителями или их друзьями на уже сворованные  и выведенные с Украины деньги для продолжения  приёма и отмывания средств. Воруют - завышают цены на покупку товара  через офшорную прокладку не у государства, у нас. Воруют - продавая на офшор сырье по заниженным ценам. Поэтому у нас низкие зарплаты.  Китайские коммунисты тоже не дураки, часто продают своё барахло через Гонконг или др офшор с той же целью и не боятся смертельной казни. Жажда наживы сильнее.
Мне как бухгалтеру приходилось прятать убытки, так как "всё украдено до нас". Учредители на голубом глазу рассказывали мне о убытках, оставив маржу на офшоре. Потом там же покупали виллы и яхты. Их любимое занятие  проверять курсы валют и счета в Швейцарии. Врут не краснея и без стеснения, и заставляют набирать сотрудников на низкие оклады с улицы, мол покажете, научите. Кому не нравится увольняйтесь, на улице уже стоит очередь безработных. Будете ставить дизлайки, пойду работать в Кабмин на общественных началах в комиссию по разработке нормативных документов. Из вредности.

Ответить
  • с-т
12.09.20 10:30

***,я согласна  с вами.Но! Этих господ ничего не коснется,перемонтируют схему в другом направлении.Хуже будет тем,кто не принадлежит к этой "бизнес-элите".

Ответить
  • Юра Г.
12.09.20 05:07

***,Раскрою вам секрет, бизнес выбирает модель поведения из варианта разрешенных и принимает решения стоит работать в этой модели или нет.
Честные партнеры договориваются до сделки а не после.
.
.
Ну незя принимать ни по понятиям, ни по праву порядок отчетности задним числом.
.
.
Конечно, если имеещь дело с крысятничеством, то..

Ответить
  • Інна
11.09.20 12:03

Юра Г., последнее время новости уже открывать страшно- нервы и правда не выдерживают

Ответить
  • злой клоун
10.09.20 20:14

это бизнес попросил )

Ответить
  • Інна
11.09.20 12:04

злой клоун, хочется взглянуть в глаза этому "бизнесу"))

Ответить
  • впанике
10.09.20 20:43

И как всегда сделают через Ж.
Вот взять те же ИСИ. Галочку И строчку в деке они Для фондов предусмотрели, чтобы «контролировать» то что и так мимо бюджета, а про фин отчетность как всегда забудут. Потому ее можно сдать только одну а не «10» разных. А без неё дека не действительна. 

Ответить
  • впанике
10.09.20 20:44

А там ещё всплывет вопрос о нескольких годовых с аудит отчетом... 
просто Таки раздолье для штрафов

Ответить
  • впанике
10.09.20 21:17

И вот ещё один вопрос придумался. Предел 40 млн для не применения корректировок и годовой деки. Сами Куа как правило без особых оборотов , а фонды намного превышают эти 40 млн. Так на кого нужно будет равняться?) всех по отдельности, чтобы не скучно было?, бухгалтерам - мало же работы и отчетов, а если поквартально и корректировки , то зачем их вести у фондов если они и так не платят. Хотя венчурные вообще только годовой комплект Финотчетности делают. Вести компанию поквартально и с корректировками... ну такой себе эффект. 
Но они работают, да. Давно ничего не меняли. Движение - жизнь )

Ответить
  • Бух
11.09.20 06:50

А чему здесь удивляться? Разве за долгие годы не привыкли еще к такой плодотворной работе налоговиков? Ждете от них чего-то другого?

Ответить
  • Ааааа
11.09.20 08:18

Надо было учиться на кого-нибудь другого

Ответить
  • Алена
11.09.20 11:45

Ааааа, я об этом думаю каждый день читая новости

Ответить
  • Інна
11.09.20 12:06

Алена, тоже самое, и обидно именно то, что всегда мечтала быть бухгалтером!!!

Ответить
  • Елена
11.09.20 12:54

Інна, самое обидное, что я никогда не мечтала быть бухгалтером (видя бессонные ночи мамы-бухгалтера) но с 90-х работаю именно бухгалтером. И  Единственная прелесть в работе- законотвари не дають мозгам застыть

Ответить
  • Wonder woman
11.09.20 08:25

Ага, будет как в том году, новая дека с 2020 года, но вы подайте за 2019, но в карточку она не сядет, потому что ПО не переписано под новую. Вопрос же не в новой форме, а вопрос в реализации. Все через Ж.

Ответить
  • Елена
11.09.20 09:18

Премию за год себе обеспечили! за долгий, мучительный труд...

Ответить
  • cap...
11.09.20 10:14

Козлы!!!

Ответить
  • мда
11.09.20 10:41

трудно не согласиться 

Ответить
  • Лариса
11.09.20 11:23

Какое счастье! Все бухи выдохнули, Наконец свершилось очередное ...!

Ответить
  • Непогода
11.09.20 12:10

Коллеги, подскажите пожалуйста, если гражданин другого государства имеет официальную регистрацию в Украине, получил идентификационный код, оформился ФОПом и соответственно платит налоги в бюджет Украины, то он резедент или нерезедент?

Ответить
  • 111
11.09.20 12:23

Непогода, резидент

Ответить
  • Лорик
11.09.20 12:23

Непогода, резидент, т к имеет регистрацию.

Ответить
  • Ігор
11.09.20 13:36

Приклад совково-Зе мислення: у прибутковій, ПДВ, ЄСВ, ... потрібно відмічати, які додатки подаються. Зрозуміло, у паперових так і потрібно було. Але зараз звіт подається пакетом та таким і приймається. Для чого ці відмітки? Причина для штрафу?

Ответить
  • Валентина
11.09.20 13:45

им что не чем заняться,страна в заднице поднимайте лучше экономику чем декларации менять ,бездельники

Ответить
  • Алиса
11.09.20 16:26

Валентина,А чем?мозгов у них нет -одни понты

Ответить
  • ИринаКиев
11.09.20 20:32

Алиса, мозгов нет - пол беды, а вот денег у них - это беда

Ответить
  • Наталия
14.09.20 11:14

 А меня дорогие мои коллеги , так и вертится на языке фраза нашей Зе -команды: Дадим каждому инвестору по бизнес-няни!!
Извините но мне хочется бухнуть и ржать одновременно.
 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям