Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.09.20
1651 5 Печатать

Представники бізнесу обговорили з Генеральним прокурором факти втручання силових органів у діяльність підприємців

10 вересня відбулася зустріч представників бізнесу, членів коаліції Українська Рада Бізнесу з Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою щодо питань реформування прокуратури та захисту бізнесу. Ініціатором зустрічі виступив Міхеіл Саакашвілі – Голова Виконавчого комітету Національної ради реформ.

Представники бізнесу зазначили, що вже багато років в Україні існує низка органів та підрозділів, які займаються економічними злочинами: Податкова міліція у складі ДФС України, Департамент МВС України, Департамент СБУ. Через відсутність єдиного органу, який би займався економічними злочинами, постійно виникають проблеми, пов’язані із розмежуванням компетенції, дублюванням повноважень, із координацією дій органів фінансового контролю.

В Україні поширеною є практика штучної криміналізації господарських відносин, здійснення засобів кримінально-процесуального впливу на суб’єкти господарювання без належних підстав. Вже тривалий час в Україні існує ситуація, коли незаконне втручання силових структур в економічну діяльність набуло характеру стійкої тенденції, що несе загрозу продуктивній діловій активності й економіці в цілому.

Систематично з’являється інформація, що правоохоронці долучаються до вирішення корпоративних конфліктів, розподілу активів, з’ясування питань, пов’язаних із виконанням цивільних зобов’язань. Переважна більшість таких розслідувань починається з обшуків, вилучення майна, отримання доступу до конфіденційної інформації – слідчих дій, до яких бізнес найбільш чутливий. Для прикладу: у 2019 році в Україні щодня накладався арешт на 183 майнових об’єкта – близько 67 тисяч за рік, у п’ять разів більше, ніж у 2013 році (12,5 тисячі), проводилося близько 200 обшуків на день – загалом майже 70 тисяч на рік, порівняно із 53 тисячами у 2013 році.

Тож важливо невідкладно розпочати системну роботу з фахового аудиту всіх зареєстрованих кримінальних проваджень, з метою виявлення та закриття всіх справ, що мають ознаки замовних, розслідуються без належних підстав. Прокуратура є координуючим органом правохоронної системи, який може нормативно врегулювати процеси збирання і закріплення доказів, запровадити стандарти і методологію процесуальних дій.

Президент Асоціації платників податків України, член Наглядової ради УРБ Грігол Катамадзе зазначив, що одна із суттєвих причин, чому інвестори не хочуть працювати в Україні, – через те, що до бізнесу з перевірками постійно приходять різні правоохоронні органи, часто з одного і того ж питаня. І втрачає від цього країна. Грігол Катамадзе звернувся до Генерального прокурора з проханням підтримати коаліцію УРБ у створенні єдиного органу з розслідування злочинів у економіці на абсолютно нових засадах, який у процесi досудового розслідування буде базуватися на ILP моделі (Intelligence Led Policing), тобто керований розвідувальною аналітикою.

Генеральний прокурор відреагувала на цю пропозицію і відповіла, що правильним буде обговорювати цю тему в профільному Комітеті ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Ірина Венедіктова зазначила, що її радники готові включитися у цей процес.

Член Української Ради Бізнесу Ярослав Романчук зазначив, що за підсумками дискусії Офіс Генерального прокурора підтримав пропозиції УРБ  щодо:

– створення постійно діючої робочої групи при департаменті захисту інвестицій із залученням представників бізнес-асоціацій;

– розробки та запровадження стандартів для прокурорів у кримінальних провадженнях щодо суб’єктів господарювання;  

– напрацювання змін у законодавстві для унеможливлення втручання  в господарську діяльність та протидії  рейдерству.

Президент Української асоціації виробників, член Наглядової ради УРБ Олександр Громико висловив думку, що Офіс Генерального прокурора повинен звернути увагу на той факт що силові органи часто «кошмарять» білий бізнес – замість того, щоб активніше займатися тіньовим, який поки що не збирається закриватися. Більш того: активна спільна робота ДПС і ДФС у боротьбі із «скрутками», яку останнім часом спостерігає бізнес, виявилася під загрозою, у зв’язку з відключенням доступу до баз співробітників ДФС. Ці питання необхідно врегулювати.

Член Української Ради Бізнесу, засновник компанії Укр-Китай Комунікейшн В’ячеслав Лисенко зазначив за підсумками зустрічі, що пропозиції представників бізнесу були почуті. Генеральний прокурор просила бізнес тісніше співробітничати з прокуратурою, і якщо є факти корупції – повідомляти про них, писати заяви з прізвищами і фактами. Офіс Генерального прокурора гарантував швидку реакцію й особистий контроль таких справ, доручив двом заступникам Генерального прокурора тримати прямий зв’язок із бізнесом і реагувати на факти порушень із боку правоохоронних органів. Представники прокуратури акцентували увагу на тому, що зміни в правоохоронних органах – процес непростий і не швидкий, який можливо реалізувати спільно з бізнесом.  

“Ми не можемо собі дозволити говорити гаслами, ми повинні розбиратися у кожній конкретній справі. Також потрібні зміни до законодавства, які допоможуть нам зробити цю роботу ефективнішою. Ми – не мрійники. Змінити інвестиційний клімат в Україні самотужки неможливо. Тому давайте працювати синергійно», – резюмувала Ірина Венедіктова.

По материалам Українська Рада Бізнесу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шурик
14.09.20 07:20

Респект. а это как. Нас лишили пенсий, издеваются мовами и вирамию.

Ответить
  • Довлатов
14.09.20 10:10

Шурик, С утра выпил - весь день свободен

Ответить
  • Шурик
14.09.20 09:31

Шурик,
У недо госудаства чужая мова и вира, я ему плачу падатки
Оно мне надо ,,,? 

Ответить
  • Шурик
14.09.20 07:23

Общаться с Миром очень просто., один знакомый и тысячи будут. Но лохов не разведёшь.

Ответить
  • Шурик
14.09.20 07:26

членн рады Укр-Китай. каксынка парашенка. Ни Хао.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям