Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.09.20
3220 8 Печатать

Недопущення перевіряючих Держпраці може закінчитися викликом поліції

Інспекторська група Управління Держпраці у Закарпатській області з метою здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин проводила на початку цьогорічного вересня інспекційне відвідування на одній з пилорам Іршавщини.

Власник підприємства спочатку нібито спокійно відреагував на візит представників контролюючого органу, навіть запросив їх до свого офісу. Скоріш за все, ФОП сподівався, що перевірка за межі офісного приміщення не вийде. Але коли підприємець почув, що головні державні інспектори мають намір пройти на територію пилорами, де хочуть поспілкуватися з персоналом, його поведінка кардинально змінилася. Він категорично заборонив проводити інспекційне відвідування безпосередньо в приміщенні пилорами, де саме й здійснюється виробництво.

На цьому історія не закінчилася. Несподівано ФОП у грубій формі, супроводжуючи свої слова нецензурною лайкою, став вимагати, аби інспектори покинули територію його підприємства. Весь цей процес фахівці Управління Держпраці фіксували, як передбачено чинним законодавством, на відео. Це, звісно, не сподобалося власнику пилорами і неабияк обурило його. Підприємець кілька разів повторив вимогу припинити відеофіксацію, а далі вихопив мобільний телефон з рук головного державного інспектора. Повернути чужу власність погоджувався лише при умові,  що представник контролюючого органу видалить відеозапис.

Інспекторська група була змушена покинути територію пилорами, і тільки тоді телефон повернули власнику. Щоправда, відеозапис спритний ФОП таки видалив.  Фахівцям Управління Держпраці довелося викликати на місце події представників місцевого підрозділу Нацполіції. Правоохоронцям повідомили про те, що відбувалося.  Факт вчинення перешкоди у проведенні інспекційного відвідування документально оформили та зареєстрували відповідне кримінальне провадження.

Уже в приміщенні Іршавського відділу поліції з’ясувалося, що відеозапис, де зафіксовані факти спроби проведення інспекційного відвідування і вчинення підприємцем перешкоди державним чиновникам у його проведенні, був видалений у кошик мобільного пристрою. Тож його успішно відновили. Тепер власнику пилорами доведеться відповідати за вчинене відповідно до вимог законодавства.

Управління Держпраці принагідно нагадує, що відповідальність за вчинення перешкод у проведенні інспекційного відвідування, предметом якого                                             є перевірка належності оформлення трудових відносин, регламентують абзаци 7, 8 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України.  Так, юридичні особи та ФОПи, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

- недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

- недопущення до проведення перевірки з питань належного оформлення трудових відносин, створення перешкод у її проведенні – у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

По материалам ГУ Держпраці у Закарпатській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Владимир
16.09.20 10:07

Кому принадлежал телефон, на который проводилась видеофиксация (личный или служебный)?

Ответить
  • 555
16.09.20 10:26

ты их в дверь, а они в окно....

Ответить
  • Ната
16.09.20 10:35

Це рекет зі сторони держ.органів, все він правильно зробив. 

Ответить
  • Орися
16.09.20 12:25

рекет це коли вимагають безпідставно кошти чи цінності. Коли інспектор хоче говорити з найманим працівником це є його робота.

Ответить
  • Олена
16.09.20 12:25

Інспектори молодці!
Як вже задовбали ці недолугі бізнесмени, які вважають себе рабовласниками/панами, вони порушують трудові права своїх працівників і вважають, що так і треба.
Люди, як ви можете таких захищати? Коли ми вже почнемо поважати себе і свою працю, і, тим паче, інших людей, які просто виконують свою роботу!

Ответить
  • Надежда
16.09.20 15:17

Для Олени:
Вам никто не мешает уважать себя и свой труд, и не идти на работу к "рабовласникам та панам", можете попробовать стать ими.
Ну и по поводу не допуска в производственное помещение: А свидетельство о прохождении ПТБ у проверяющих было? Или нужно остановить процесс или выплачивать им травматизм, из за того что они лезут на пилораму? Для "пообщаться" их пригласили в офис предприятия, туда же могли вызвать сотрудников, при необходимости

Ответить
  • Микола
16.09.20 22:28

Надежда, а іти на пилораму - це не ще означає дошки пиляти. Тому проходити ПТБ не вимагається.
   А якщо "рабовласникам" не подобається законодавство, нехай ідуть найманими працівниками працювати. У них також ніхто цього права не забирав. 
   Якщо ви вважаєте, що не оформлені працівники хоча б на мінімалку - це нормально, тоді все зрозуміло. Вас "рабовласник" так "намуштрував", що далі говорити немає про що. 

Ответить
  • Надежда
17.09.20 09:44

Микола,откуда вы взяли информацию о неоформленных работниках? Умеете читать между строк? Перечитайте еще раз мой пост:пригласили в офис-там же можно пообщаться с сотрудниками. Пилорама-это производственное помещение, в котором идет процесс, если инспектор бедром зацепит стеллаж и всё находящееся на нем рухнет инспектору на голову, это будет производственная травма?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям