Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.09.20
2544 4 Печатать

Надання послуг зі зберігання пального в місцях виробництва або торгівлі пальним. Чи необхідна ліцензія на зберігання?

Чи повинен СГ мати ліцензію на право зберігання пального у разі надання послуг зі зберігання пального іншим особам в місцях виробництва пального або місцях оптової чи роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії?

Згідно зі ст. 1 Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі – Закон № 481) зберігання пального – діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик.

Статтею 15 Закону № 481 визначено, зокрема, що зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії.

При цьому, суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Крім того, ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;
  • суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Також, відповідно до абз. 23 ч. 2 ст. 17 Закону № 481 у разі надання послуг із зберігання пального іншим суб’єктам господарювання та/або реалізація пального іншим особам на підставі ліцензії на право зберігання пального, отриманої на підставі заяви виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки відповідно до ст. 15 Закону № 481 до суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 500 000 гривень.

Враховуючи вищезазначене, ліцензія на виробництво пального або оптову чи роздрібну торгівлю пальним чи ліцензія на зберігання пального, отримана на підставі заяви виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки не дає право на здійснення діяльності зі зберігання пального іншим особам.

Тобто, у разі надання послуг зі зберігання пального іншим особам у місцях виробництва пального або місцях оптової чи роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії, суб’єкт господарювання зобов’язаний на кожне з таких місць мати ліцензію на право зберігання пального.

По материалам Категорія 113.04 «ЗІР»
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
23.09.20 09:08

Уважаемая редакция! Так нужна ли лицензия на хранения на АЗС ( где есть и оптовая и розничная Лицензии), если на АЗС происходит отпуск топлива по талонам ( скретч- картам)?

Ответить
  • Виталий
23.09.20 13:42

Татьяна,отвечает управление акциза.нет,не нужна)

Ответить
  • Валентина
23.09.20 10:36

как напишут ,что без, бутылки тяжело разобраться, читая 3 абзац не надо, конец как надо, уважаемая редакция конкретно можно написать  надо или нет, а не лить воду с пустого в порожнее, как Вы это любите.

Ответить
  • Виталий
23.09.20 13:45

Валентина,есть лицензия на хранение в общем порядке,а есть на хранение исключительно для собственных нужд.если получена для собственных-хранить другим нельзя)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям