Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.09.20
1587 4 Печатать

Перелік аграрної продукції, що підпадає під зниження ПДВ, варто доопрацювати

Минулого тижня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт № 3656, яким передбачається зниження ставки податку на додану вартість до 14% на деякі види сільськогосподарської продукції.

Експерти Європейської Бізнес Асоціації цілком підтримують таке рішення у контексті зернових та олійних культур, проте вважають, що під дію цього законопроєкту не повинне потрапляти молоко.

Справа в тому, що при зниженні ставки ПДВ по операціях з реалізації зернових та олійних культур пропорційно знижується сума відшкодування з бюджету експортерам таких зернових та продуктів їх переробки. Тобто, в рази знижуються витрати бюджету та ризики втрат, пов’язаних із шахрайством з ПДВ та недоброчесними практиками мінімізації податкових зобов’язань. Отже, зниження ставки ПДВ на зернові та олійні культури сприятиме детінізації аграрного виробництва.

Водночас представники Молочного комітету Асоціації зазначають, що у молочній галузі не спостерігаються практики мінімізації податкових зобов’язань, а тому потреба у її вирішенні для молокопереробних підприємств відсутня. Натомість експерти молочної галузі вбачають ризики здорожчання готової молочної продукції, якщо не вивести молоко з-під дії законопроєкту. Так, учасники Комітету прогнозують зворотній ефект від зниження ставки ПДВ, внаслідок чого ціна на молоко-сировину у  постачальників може зрости, відповідно і молокопереробні підприємства будуть змушені підвищити вартість молочної продукції для кінцевого споживача.

 Світлана Михайловська, Заступник директора з представництва інтересів компаній-членів Асоціації
Ми вдячні народним депутатам за напрацювання рішень, які дозволять зменшити тіньові схеми у аграрному секторі. Водночас ми закликаємо переглянути перелік видів продукції, яка підпадає під дію цього документу, аби переконатися у його вичерпності та доцільності. Зокрема, ми розраховуємо на врахування пропозиції молочного бізнесу щодо виключення молока з цього переліку

Отже, Асоціація висловлює свою підтримку положенням законопроєкту у частині зниження ставки ПДВ для операцій з реалізації зернових та олійних культур.  Водночас ми звертаємося з проханням виключити молоко незбиране з переліку товарів, на які поширюється дія цього законопроєкту, під час його підготовки до другого читання.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • !!!
23.09.20 08:07

Та в Україні не має тієї кількості корів, щоб забезпечити переробні підприємства сировиною, без закупівлі молока у селян, за безцінь, вони наживаються маючи прибутки, Закупівельна вартісь молока зараз 5,00грн. за 1 л., а в могозині 1 л пляшка молока коштує 28-30 грн., тому люди продають корів та вже нехотять їх держати, бо крім важкої праці, та клопоту нічого не мають, в цьому році таке посушливе літо та неврожай на соковиті корма, щей зараз уже ніде випасати худобу, бо вся трава погоріла від спеки.

Ответить
  • Липовий селянин
23.09.20 12:57

!!!, Згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, українські переробники молока мають відмовитися від закупівель молочної сировини від населення. Причина — положення про санітарно-гігієнічні вимоги до молочної сировини, які є частиною цієї угоди. Її вимогам не відповідають приблизно 75% всього молока, що виробляють в Україні, найперше — у господарствах населення. Щоправда, дату запровадження цього нововведення перенесли на 1 липня 2018 року. Крім того, воно передбачає перехідний період до 2022 року, але питання по суті це не знімає. (с)https://ukurier.gov.ua/uk/articles/zajvogo-moloka-ne-maye-buti/

Ответить
  • злой клоун
23.09.20 23:49

Липовий селянин,  

Ответить
  • Никита
23.09.20 09:21

Аналогічна ситуація із ВРХ та свинями живою вагою. Переробникам буде гаплик.
 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям