Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.09.20
2819 0 Печатать

ТОП-3 помилки при здійсненні операцій з підакцизними товарами

Карантин в країні вніс у роботу податківців деякі корективи, зокрема в роботу фахівців аудиту. Нормами Закону № 540 вставлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, за виключенням деяких з них, в тому числі перевірок щодо здійснення операцій з підакцизними товарами.

Тож навіть у період карантину податкові органи мають право проводити фактичні перевірки щодо обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів; цільового використання пального та спирту етилового; обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками.

«Таких перевірок фахівцями Офісу, станом на 1 вересня, проведено 190, а це майже на 20% менше ніж за аналогічний період минулого року. Основна увага під час їх проведення приділялась реалізації підакцизних товарів - пального, тютюнових та алкогольних виробів» - зазначає заступник керівника Офісу великих платників податків Анна Пужай-Череда.

У результаті проведених перевірок встановлені порушення суб’єктами господарювання законодавства, що регулює обіг підакцизних товарів та за підсумками фактичних перевірок донараховано 30,7 млн грн.

Виявилась цікава картина. Найбільш поширеними порушеннями встановленими під час проведення фактичних перевірок є:

- недотримання вимог щодо використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару згідно УКТЗЕД. Зауважу, що  починаючи  з 01.08.2020 року фінансова санкція за дане порушення збільшена із  85 грн до 511 гривень;

- порушення порядку обліку, виробництва та обігу пального, за що передбачена відповідальність у розмірі подвійної вартості  не облікованих товарів за місцем реалізації;

- необладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та рівномірами-лічильниками та відсутність реєстрації в Єдиному Державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників. Вказані порушення передбачають застосування штрафних санкцій у розмірі 20 тис грн за кожний необладнаний резервуар або місце відпуску пального. У разі встановлення на акцизному складі  протягом року повторного порушення, відповідальність  - 50 тис гривень.

Крім цього нагадаю, що законами № 128-IX "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" та № 129-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" запроваджена низка новацій, зокрема у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Запровадження нових розмірів штрафів планувалось  ще з 19.04.2020 року, але в зв’язку із введенням Закону № 533-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" терміни застосування штрафних санкцій були перенесені.

Так, з 1 серпня 2020 року, зокрема, діють нові штрафи.

За незастосування РРО або програмних РРО, застосування їх з порушенням встановлених законодавством вимог, передбачаються штрафні (фінансові) санкції, зокрема штраф у розмірі 10 % (за перше порушення) і 50 % (за кожне наступне порушення) вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг).

Ще зверну увагу на те, що з 01.01.2021 року розмір штрафу становитиме 100 % і 150 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше й наступне порушення відповідно.

По материалам Офіс ВПП ДПС

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям