Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.09.20
8274 8 Печатать

Чи має право суб’єкт господарювання не коригувати середню зарплату при розрахунку відпускних?

Надано консультацію головному бухгалтеру, з наступних питань:

1) Чи має право товариство з обмеженою відповідальністю не коригувати середню заробітну плату, обчислену згідно п.7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок № 100), на коефіцієнт підвищення при розрахунку відпускних у випадку підвищення посадових окладів працівників, що не відповідає актам законодавства або рішенням, передбаченим у колективних договорах, зокрема, у випадках, коли на підприємстві немає колективного договору?

2) Якщо застосування коефіцієнта є обов’язковим, то який алгоритм розрахунку такого коефіцієнта? До скількох знаків після коми такий коефіцієнт має бути округлений?

Відповідно до пункту 10 Порядку  № 100 підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими колективними договорами (угодами), як у розрахунковому періоді, так в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній  заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при  обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до  підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

У випадку, коли посадові оклади були підвищені не на один відсоток, коефіцієнт коригування визначається шляхом ділення окладу, який встановлено працівникові після підвищення, на оклад, який був у працівника до підвищення.

На госпрозрахункових підприємствах коригування заробітної плати провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей. Тобто зазначена  норма  передбачає можливість госпрозрахункового підприємства у випадку скрутного фінансового стану  дещо  зменшити коефіцієнт  коригування, але не позбавляє ці підприємства від коригування.

Так, наприклад, якщо підвищення тарифних ставок на підприємстві відбулось в 1,7 разу, але підприємство не має можливості провести коригування середньої заробітної плати на коефіцієнт 1,7, необхідно здійснити аналіз наявних фінансових можливостей підприємства на  проведення коригування, видати наказ про застосування  коефіцієнта нижчого, наприклад, коефіцієнта 1,5 чи 1,3 тощо. Цей наказ (розпорядження) має погоджуватись із профспілковим комітетом підприємства або з іншим уповноваженим на представництво трудового колективу органом.

У випадку, коли підвищення окладів відбулося в періоді, коли працівник перебував у щорічній відпустці, його середній заробіток необхідно прокоригувати і до нарахувати належні йому кошти. Донарахування провадиться і у випадку, коли працівник відразу після відпустки звільняється, а в період, коли працівник перебував у відпустці, відбулося підвищення окладів.

Яна Драган, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

По материалам ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Светлана
28.09.20 09:01

А якщо підвищені на 1% то що?

Ответить
  • Яна
28.09.20 09:11

Это относится и к повышению минимальной зп? Т.Е. если в сентябре 2020г. работник пошел в отпуск, то ему нужно доначислить отпускные? 

Ответить
  • Тетяна
28.09.20 17:01

Яна, да, нужно расчитать коефициент и сумму сентября и доплатить.

Ответить
  • Евгения
28.09.20 11:03

Яна,тот же вопрос. Повышение оклада сентября нужно учитывать в расчете отпускных? Работник в отпуске с 7 сентября, а я учитывала оклады по август 2020, не брала в расчет сентябрь

Ответить
  • Тетяна
28.09.20 10:33

На друге питання відповіді нема, але з прикладу вбачається що після коми лише один знак.

Ответить
  • Оксана
28.09.20 10:45

Шикарный ответ)))) Главное развернутый и понятный......))))))))

Ответить
  • Ирина
28.09.20 11:00

Ответили, что ничего не ответили

Ответить
  • Татьяна
28.09.20 16:02

Если оклад больше минималки, и он повышен с 1.09., то никак нельзя сказать, что он повышен в соответствии с актом законодательства. И тогда эти коэф. не нужны

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям