Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.09.20
9161 15 Печатать

Роботодавець-ФОП помер: хто може заповнити трудову книжку працівника?

Хто може здійснити запис у трудову книжку про звільнення працівника, якщо його роботодавець – фізична особа – підприємець помер? Чи може це зробити центр зайнятості, якщо працівник має намір стати на облік як безробітний?

Трудова  книжка основним  документом про трудову  діяльність працівника. Відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок від 29.07.1993 р. № 58  трудові  книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві,  в установі, організації (далі – підприємство) усіх форм власності або у фізичної особи понад п’ять днів, у тому числі осіб,  які  є співвласниками (власниками) підприємств,  селянських (фермерських) господарств,  сезонних і тимчасових  працівників,  а також  позаштатних  працівників  за  умови,  якщо  вони підлягають державному  соціальному  страхуванню.

Підпункт 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок передбачає, що всі  записи  в  трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення,  а  також  про нагороди та  заохочення  вносяться власником або уповноваженим ним органом після  видання  наказу  (розпорядження),  але  не  пізніше тижневого строку,  а  в  разі  звільнення  –  у  день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Трудовий договір оформляється наказом та повідомленням до територіального органу Державної податкової інспекції за місцем реєстрації фізичної особи – підприємця за формою, яка визначена Постановою Кабінету Міністрів України «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 р. № 413.

Трудовий договір не реєструється у  Державній службі зайнятості, отже, центр зайнятості жодним чином не може внести запис про звільнення до трудової книжки  та припинити трудовий договір з ФОП.

Чинним законодавством також не передбачено проведення запису у трудову книжку спадкоємцями померлої фізичної особи – підприємця.

Враховуючи зазначене вище, для встановлення факту припинення трудових відносин, відповідно до статті 232 КЗпП звернутися з заявою до суду в порядку окремого провадження про встановлення юридичного факту.

Тарас Дуляницький, головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Рівненській області.

По материалам ГУ Держпраці у Рівненській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
29.09.20 02:32

Да я бі продолжал работать у ФОПа, требуя с наследников расчета по день выдачи трудовой с записью включительно.
Смерть не освобождает наследников фопа вступивших в наследство о возмещении по обязательствам фопа выплатить зарплату по день выдачи трудовой книжки.
И это должна быть головная боль наследников.
Работнику рекомендую, на случай , если ни кто не вступит, подать в течении полугода после смерти заяву о вступлении в наследство , а именно его часть относительно его обязательств.

Ответить
  • ок
29.09.20 08:20

Юра Г.,  а по человечески поступать не пробовали, только по хитро сделанному?  

Ответить
  • Юра Г.
29.09.20 08:47

ок, а писать законы ( ударение на 2 слоге) , а не Писать (ударение на 1 слоге) НЕ пробывали.
Вопрос не хитросделанности человека, а хитрописаных законах.
ФОП умер. При этом бывают разные ФОПы.
И теперь наемный работнок никуда и никогда не устроится работать, пока не получит трудовую.
И напомните, куда Вы посылаете сердобольного работягу , В Суд,
Так кто из нас человеки?

Ответить
  • Шурик
29.09.20 09:31

Юра Г.,
Трудовые работающих у ФОПа хранятся у работника. Не надо ему никуда за ней бегать. Трудовой договор у него есть, значит и образец подписи. 5 минут тренировок и сам сможет заполнить трудовую, или попросить любого понимающего что там пишется. Какие закончики от хозяев народа, также их маразмы обходить нужно. Не запариваясь в глубину их тупизны.

Ответить
  • Сергій
01.10.20 16:41

Шурик, звикли підписи малювати?

Ответить
  • Юра Г.
29.09.20 09:45

Шурик,
==А как насчет центра занятости п. 2.21-1 до сего времени обязывает трудовыедоговорарегистрировать в центре занятости.
А автор статьи указывает что в центре занятости не регестрируем.
Помогите решить задачку, а той мой мозг после взрыва не в состоянии её осилить.==
 2.21-1.  Трудові  книжки працівників,  які працюють на умовах трудового договору у фізичних  осіб  -  суб'єктів  підприємницької діяльності  без  створення  юридичної  особи  з  правом найму,  та фізичних осіб,  які  використовують  найману  працю,  пов'язану  з наданням   послуг   (кухарі,  няньки,  водії  тощо),  зберігаються безпосередньо у працівників.
     Зазначені в абзаці першому цього пункту фізичні особи роблять записи до трудових книжок працівників про прийняття на  роботу  та звільнення   з  роботи  відповідно  до  укладених  з  працівниками письмових трудових договорів,  що  зареєстровані  в  установленому порядку в державній службі зайнятості. Під час прийняття на роботу вноситься  запис:  "Прийнятий   на   роботу   (далі   зазначається професійна    характеристика    робіт)   за   трудовим   договором (зазначаються дата та номер договору),  зареєстрованим у державній службі  зайнятості  (зазначається  повна назва центру зайнятості), при цьому у графі 4 зазначається,  на підставі чого внесено  запис (дата  і  номер  реєстрації  трудового  договору державною службою зайнятості:  "трудовий договір (номер), зареєстрований (дата)"), а при  звільненні  - запис:  "Звільнений з роботи (далі зазначається підстава  звільнення  з  посиланням  на  відповідні  статті   КЗпП України)" ( 322-08 ), при цьому у графі

Ответить
  • Владимир
29.09.20 08:20

Юра Г.,опуская моральную сторону...
ФОП не хранит трудовые а следовательно и не выдает. Скорее всего с наемником не рассчитаться в день увольнения ибо хз когда этот день наступит. Думаю суд признает окончание трудовых отношений в день смерти, хотя там куча нюансов. Занятно может выйти...

Ответить
  • Юра Г.
29.09.20 08:58

Владимир, как по мне, единственный РАЗУМНЫЙ выход - родственники, которые ЧЕЛОВЕКИ сами найдут работников и вернут им трудовые с увольнением и подписью за день до смерти ( или ещё раньше), и сделают полный расчет.
Но а если таких не нашлось, и начнутся отмазки , типа войдите в положение, будьте людьми, идите в суд, То ответка должна быть адекватной гадости, которая исходит от небизчика.
--
На счет окончания трудовых отношений и занятно.
Согласен, идиотский пример, но всё-же.
У ФОПа ларьки, штук 20 и он поехал на месяц за бугор.
Бизнес работает.
Через месяц стало известно, что ФОП в день отъезда отъехал.
Вопрос - тех пчёлок, что работали в 20 ларьках признают ведущими незаконную деятельность на протяжении месяца или нет.
И кто будет отвечать за принятый от поставщиков товар, при установленном судом факте отстутствия с нами ФОПа.
--
Уверен, что вопрос был задан по причине нежелания родственников небизчика полубовно разойтись с нанятыми рабами. Отсюда такова и моя реакция.

Ответить
  • Светлана
29.09.20 10:03

Вот неужели ни разу ни у кого не возникло такой ситуации? 100% всё уже было, но закон рагульно написан как был, так и остался. Да, трудовая у работника на руках, но запись туда надо внести через суд. Допустим... Расчёт никто не выплатит ибо некому. ЕСВ никто не заплатит, 1-ДФ никто не подаст. Работник со всех сторон в @опе((

Ответить
  • Новичок
29.09.20 10:45

1.Наследников может и не быть! 2.В центре занятости говорили,что запись в трудовой у работников предпринимателя без трудового тоговора недействительна 3.Трудовая все таки может быть у ФОПа первые 5 дней

Ответить
  • Новичок
29.09.20 10:50

Сейчас в центрах занятости труд.договора не регестрируют,только снимают с регистрации старые зарегестрированные,если уволняется наемный работник

Ответить
  • Юра Г.
29.09.20 11:03

Новичок, а как быть с инструкцией,п. 2.21-1. Тут однозначно предписано записывать в трудовую отношения зарегистрированные в центре занятости.
Ну не может один и тот же пункт работать и не работать одновременно.  
Инструкция не дает право вписать в трудовую то, что не зарегистрировали. 
Инструкция действующая, типа, вопрос для кого?

Ответить
  • Новичок
29.09.20 10:52

не регистрируют.Сори за ошибки

Ответить
  • нана
30.09.20 12:23

"очень актуальная тема"

Ответить
  • Олександра
12.04.21 22:42

Які документи потрібно надати суду для про розірвання трудових відносин(смерть роботодавця)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям