Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.10.20
6959 11 Печатать

Лічильник природного газу - за чий рахунок встановлюється?

Мін’юст на своєї сторінці у facebook нагадує, що визначити фактичне споживання природного газу в окремій квартирі неможливо, якщо встановлений загальнобудинковий вузол обліку природного газу. Через це окремому споживачу може надлишково нараховуватися абонентська плата за використаний природний газ. Розв’язати таку ситуацію можна встановленням індивідуального лічильника газу. Але за чий рахунок

Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» визначено, що фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється, зокрема за рахунок коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території. Газорозподільні підприємства зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах і приватних будинках, в яких газ використовується для підігрівання води та приготування їжі.

Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», держава:

  • забезпечує споживачам захист їх прав;
  • надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб;
  • гарантує придбання або одержання продукції іншими законними способами в обсязі, що забезпечує рівень споживання, достатній для підтримання здоров’я та життєдіяльності.

Згідно із зазначеним Законом права споживача вважаються в будь-якому разі порушеними , якщо виконавець послуги нав’язує такі умови одержання послуги, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами, порушується принцип рівності сторін договору, ціна продукції визначена неналежним чином.

Якщо споживач сплачує за газопостачання за встановленими тарифами, в яких передбачені витрати на встановлення лічильників газу, у тому числі індивідуальних, то відповідач зобов’язаний надавати послуги, які були оплачені.

Приклад успішної справи щодо позитивного рішення суду про встановлення індивідуального лічильника газу за рахунок газорозподільного підприємства читайте у лінку.

По материалам Міністерство юстиції України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бух
03.10.20 08:07

Минюст (и государство в целом) вместо того, чтобы заставить поставщиков газа устанавливать счетчики за свой счет (как того требует закон), приводит какие-то там успешные решения судов. Позорише!!! Мы в государстве живем или где!?

Ответить
  • Игорь
03.10.20 09:54

За границей, например в Германии, все счетчики учета эл.энергии, воды, тепла, газа устанавливаются только за счет поставщика услуг. И поверки приборов делаются за счет поставщика. Это у нас расплодили паразитов, которые сдирают последние деньги у людей. 

Ответить
  • Юра Г.
04.10.20 18:11

Игорь,формально, наше законодательство также измерение количества оказанной услуги обязівает делать поставщика услуги. Есть единственное исключение - вода, но и тут есть специфика учета в точке подключения. При єтом такой узел учета устанавливает поставщик с последующей оплатой получателем услуги. Но это мы выбрали этих слуг.

Ответить
  • Лариса
03.10.20 13:29

я ж в магазин не іду со своіми вагами. вони відпускають товар зважуючи на своїх весах. чому лічильник я повина устанавлювати за свої. ви мені відпускаєте газ . вот і міряйте своім прибором

Ответить
  • злой клоун
03.10.20 16:14

угу, а сверка ранее установленных равна как установка новых

Ответить
  • Непогода
04.10.20 10:37

А что говорить тем получателям газа, которые в свое время за свои деньги построили кооперативный газопровод, свой отдельный ГРП, установили счетчики и все готовенькое передали на баланс бесплатно горгазу. До сих пор мы сами красим опоры, трубы этого газопровода. Теперь мы им платим еще и абоноплату. Никак не могу понять за что? 

Ответить
  • Ольга
04.10.20 13:31

Только установила счетчик в квартиру. С проектом (496 грн) обошелся в 5700 грн. 

Ответить
  • Юра Г.
04.10.20 17:57

Ольга, если Вы себя уважаете, то не ленитесь, пойдите в полицию и напишите заяву про мошенничество. Факт на лицо, ведь Вас посадові особи ввели в оману, стосовно послуги, що ними надаеться, і що в послугу по газопостачанню вже включена вартість лічильника газу та послуги з його встановлення. Фактично з Вас взяли двічи за послугу. 

Ответить
  • Сергей
04.10.20 13:55

Почему такое разное отношение к газовым счётчикам и электросчётчикам?!

Ответить
  • Бух
04.10.20 15:26

Сергей, потому что эл.счетчики ставились еще в совке (ненавистником многим дырявым кастрюлям), поэтому бесплатно, а газовые в незалежной Украине - поэтому за деньги!

Ответить
  • инфо
11.12.20 12:46

*Коментар видалено*

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям