Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.10.20
4204 10 Печатать

Бізнес виступає проти запропонованих Урядом податкових змін

В середині вересня у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт №4101, яким передбачається збільшення податкового навантаження на бізнес, як зазначається, в інтересах Держбюджету-2021. Так, документом пропонується внести зміни в Податковий кодекс в норми щодо екологічного податку, рентної плати та акцизного податку, тощо.

 Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації
В умовах кризи рішення збільшувати податкове навантаження на бізнес виглядає, м’яко кажучи, дивно. Так, в час, коли більшість країн допомагає та підтримує бізнес видається, що ми навпаки намагаємось загнати підприємців у глухий кут. Дуже хочеться, аби держава дивилась в одному напрямку з бізнесом, не намагаючись накидати на бізнес зашморг в період кризи.

Аби не шкодити розвитку країни фіскальна політика завжди, а в непростий час кризи особливо, має керуватись здоровим глуздом. Вона має ґрунтуватись на  реалістично сформованій видатковій частини державного бюджету України та, передусім, забезпечувати здійснення неупередженого контролю за дотриманням адекватних податкових правил.

Абсолютно неприйнятним є ігнорування представниками держави скрути, у якій опинилася значна частина підприємців. Прагнення представників держави за будь яку ціну отримати від бізнесу якомога більше податків, запроваджуючи обтяжливі обмеження, підвищуючи ставки оподаткування або розширюючи базу оподаткування, ігноруючи при цьому принципи стабільності податкового законодавства, шкодить сталому розвитку країни.

Так, в контексті даного законопроєкту, у бізнесу виникають перестороги за такими напрямками. Йдеться про:

  • Обмеження права на перенесення податкових збитків за 5 років, починаючи зі збитків, що виникли в 2016 році. 
  • Заборону на зменшення бази оподаткування податком на прибуток підприємств на суму відсотків на користь нерезидентів до моменту їх фактичної сплати.
  • Запровадження оподаткування винагороди нерезидента від надання брокерських, комісійних або агентських послуг, якщо такі послуги надаються за межами України. 
  • Встановлення обов’язку для компаній з управління активами складати та подавати декларацію з податку на прибуток та фінансову звітність щодо кожного інституту спільного інвестування, який перебуває в її управлінні та не є юридичною особою. 
  • Надання контролюючим органам права на отримання інформації щодо стану рахунків платника податків, руху коштів тощо – якщо є рішення про стягнення коштів з метою погашення податкового боргу. 
  • Спрощення процедури стягнення податкового боргу, який виник в результаті несплати зобов’язань та/або пені, що самостійно визначені платником податків – без звернення до суду, незалежно від розміру боргу та тривалості прострочення. 
  • Скасування мораторію на проведення перевірок на період дії карантину.
  • Збільшення ставок акцизного податку на лікеро-горілчані вироби на 11,6%.
  • Відсутність механізму сплати акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, доки не буде повноцінно працювати процедура їх маркування.
  • Збільшення ставок екоподатку на 11,6% за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, в 3 рази (з 10 грн/тонна до 30 грн/тонна) за викиди двоокису вуглецю стаціонарними джерелами поетапно до 2024 року, в 2 рази за скиди окремих забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи поетапне підвищення у 10 разів до 2029 року.
  • збільшення бази оподаткування транспортним податком, як для фіз осіб так  для юридичних осіб. Встановлюється податок у розмірі 25 000 грн на рік для всіх автомобілів не старше 5 років та вартістю від 40 тис. дол.

Європейська Бізнес Асоціація закликає утриматись від підвищення фіскального навантаження на бізнес та громадян, задля якнайшвидшого відновлення економічної стабільності і благополуччя країни. В протилежному випадку, втрати для бізнесу будуть ще болючішими, а деякі компанії, імовірно, взагалі будуть вимушені припинити свою діяльність. Тож, сподіваємось, штучного поглиблення кризи все ж не відбудеться.

Про зазначений законопроект ми писали у матеріалах:
«І знову здрастуйте», або Чергові правки із законопроєкту № 4101
Розкриття банківської таємниці та списання штрафів. Уряд підготував зміни до ПКУ
Обмеження на перенесення збитків минулих років та інші зміни підготував Уряд для платників податку на прибуток
Скасування мораторію на перевірки бізнесу. Оприлюднено урядовий законопроєкт  
Налоговая сможет списывать долги со счетов предпринимателей без решения суда
ПДВ, акциз та інші податки і збори: чергові покращення умов ведення бізнесу в Україні
Кабмін підготував зміни для ФОПів-загальносистемників, які одночасно працюють за трудовими договорами
Сплячі ФОПи отримають додатковий час на списання боргів з ЄСВ

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
05.10.20 08:12

защитники владельцев машин стоимость свыше 40 000 баксов до 5 лет.
Самые обездоленные, 
А вот против РРО для бабушек с носками не только не возражают, но и всячески настаивают на внедрении.

Ответить
  • злой клоун
05.10.20 08:20

ЕБА никто не делегировал право говорить от всего бизнеса, название статьи как минимум некорректное)

Ответить
  • хаха
05.10.20 09:36

ЕБА собственноручно породили этого монстра, когда пытались уничтожить ФОПов. Теперь будет страдать весь бизнес.

Ответить
  • Надежда
05.10.20 10:01

Судя по обращению, нужно все "лайно" вываливать в атмосферу и реки (безвозмездно), прибыль выводить из страны (безвозмездно), пользовать все недра, принадлежащие народу (безвозмездно) и душить украинский бизнес (безаппеляционно).

Ответить
  • фрося
05.10.20 13:48

Они на всю голову ЕБА? Защищают миллиардеров, показывающих убытки от добычи и транспортировке газа, добывающих природные недра(в тч и леса и  песок незаконно). занижающие объёмы добычи в n*10 раз, экономящих на установке фильтров и отравляющие воду, землю, воздух?У каждого из них ,очевидно,  уже есть домик, где то далеко-далеко, а мы и наши дети будем умирать от болезней, спровоцированных загрязнением окружающей среды.Зато РРО для ФОПов  -Это наше все! ЕБА почём пучёк ваших решений  в базарный день? Вы работаете  лакеями у слуг? Куда уж ниже быть не может.

Ответить
  • ***
05.10.20 17:49

фрося, ЕБА это структура Сороса

Ответить
  • Фрося
06.10.20 14:44

***, Звиняйте, не уточняла, шо це за   ** адлюки. 
А Сорос мабуть собі вже приготував деревя'ний макінтош з кишенями? Все нажертися не може. На помідорчики ще збирає.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
05.10.20 23:55

При ЕБА собираются открыть Европейский Бизнес Университет. Из самой же ЕБА будут выделены отдельно 2 организации: Европейская Бизнес ассоциация Национального Агентства Телерадиовещания и Европейская Бизнес ассоциация Национальной Академической Школы Карате, Айкидо 

Ответить
  • Коля
06.10.20 14:41

Дипломы ЕБА - это знания типа после 2-х недельных курсов в Трускавце? 

Ответить
  • Анна
06.10.20 10:04

что из этого является "тиском" на бизнес: составление декларации, получение информации о счетах, отмена моратория на проверки и вишенка на торте - налог для машин от 40000$ ? Что конкретно из этого убьет бизнес??

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям