Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.04.14
814 3 Печатать

Применение штрафных санкций к предпринимателям за невыполнение ежедневной печати фискальных чеков требует урегулирования

   До Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва надходять численні звернення суб’єктів господарювання з питань щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб'єктів господарювання за невиконання щоденного друку фіскальних звітних чеків або їх незберігання в книзі обліку розрахункових операцій. Зокрема, за яку кількість порушень (за кожне або за декілька) може бути накладений штраф на підставі пункту 4 статті 17 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).
   
   При здійсненні суб'єктом господарювання двох або більше порушень закону з питань оподаткування та іншого законодавства штрафні санкції накладаються за кожне вчинене разове та триваюче порушення окремо (п. 115.1 Податкового кодексу України, лист Державної податкової служби від 24.12.2009 № 13432/6/23-7015/14445).
   
   Однак, правова позиція Верховного Суду України є протилежною вищезазначеному.
   
   Відповідно до Постанов Верховного Суду України від 16.04.2013 року та 04.06.2013 року, ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. Тобто за дії (бездіяльність), які у своїй сукупності складають єдине продовжуване чи триваюче правопорушення, можливо притягнути до відповідальності лише один раз.
   
   З огляду на зазначене, Держпідприємництвом України підготовлено відповідний лист на адресу Міністерства доходів і зборів з метою визначення чіткого та однозначного тлумачення норм законодавства в частині застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до суб'єктів господарювання, які застосовують реєстратори розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
По материалам Держпідприємництво
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сандро
30.04.14 08:53

молодцы! Давайте уже разберемся с этими штрафами. Предприниматели этих кассовых аппаратов боятся как огня

Ответить
  • злой бух
30.04.14 10:28

и еще бы разобрались со штрафами, когда например несвоевременно обнулили РРО (после 0:00) и приписывается штраф в 5-кратном размере по Указу Президента за несвоевременное оприходование наличности?

Ответить
  • !
01.05.14 13:58

я так понял, что разница между позициями ДПС и суда лиш в том что с позиции налоговой, условно, нарушений больше на каждую сумму, и за каждое штрафуют. а с посиции суда - триваюче правопорушення, выходит на одно, но на большую сумму и штрафуют все равно. на мой взгляд, те же яйца, только в профиль. разница в том, что в 1 случае 1*5+1*5+1*5=15, во 2 случае 3*5=15.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям