Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.10.20
4966 15 Печатать

Олексій Любченко: Ми будемо руйнувати схеми з відшкодування ПДВ по непідтвердженим залишкам товару

Протягом 2020 року представниками ДПС було проведено 401 перевірку щодо зберігання та торгівлі тютюновими виробами, які належать 37 суб’єктам господарювання. За їх результатами було встановлено, що 148 місць не здійснювали діяльність. Крім того, там не підтвердилася наявність залишків, яких було задекларовано у кількості 195,5 млн пачок вартістю 8,8 млрд грн. Про це Голова ДПС Олексій Любченко розповів в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс – Україна».

За його словами, за рахунок цього порушники мали змогу сформувати незаконного податкового кредиту з ПДВ на 1,4 млрд гривень. Проте податківці їм завадили.

«Виробники зараз ведуть себе дуже достойно. Є недостойні «громадяни», які не допускають нас на інвентаризацію. Це надто самовпевнені люди, імпортери, які вирішили, що можна завезти товар, реалізувати його на внутрішньому ринку, а документи щодо цього товару відобразити в декларації з ПДВ у вигляді залишків. При тому, що товар продається і все «згортається» - зобов’язання, кредит. Схема у тому, що товар проданий за готівку, а суб’єкт намагається отримати відшкодування нібито за залишками. Хтось вигадав таку норму – відшкодування ПДВ за залишками товару, і не проблема – були б залишки», – зазначив Голова ДПС.

Податківці мають право перевірити наявність залишків (підакцизна група при заявці на відшкодування), однак деякі платники не допускають їх на склади нібито через карантинні заходи, або через інші причини. Такими чином вони очікують, поки закінчиться встановлений Податковим кодексом термін на перевірку.

«Ми вже пішли далі, в технічні експертизи, чим руйнуємо подібні схеми. І будемо руйнувати, адже – ціна 1 млрд гривень. Розраховуємо на підтримку правоохоронних органів», – підкреслив Олексій Любченко.

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Владимир
21.10.20 08:12

Нет в ПКУ нормы обязывающей проводить инвентаризацию в присутствии налоговиков. НЕТ

Ответить
  • @@@
21.10.20 11:38

Владимир,здесь  редкий случай когда я согласен с ГНИ. Лучше инвентаризация подозрительных, чем блокировка ПН всем подряд.

Ответить
  • резидент
21.10.20 08:45

Владимир, Контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право:
20.1.9. вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки;

А тут ще й підакцизка ліцензійна, тому додаткові проблеми можуть бути - арешт майна, наприклад.

Ответить
  • павло
21.10.20 08:50

На жаль. пп. 20.1.9 ПКУ. Звучить воно доволі лаконічно та містить лише одну умову — «…вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації».
Що думаєте?

Ответить
  • Юлия
21.10.20 11:00

павло, когда была плановая проверка налоговой, инвентаризацию проводили сами и их даже в акте не указывали. С их слов: "Мы не имеем права проводить инвентаризацию, можем только попросить вас провести".

Ответить
  • 1234
21.10.20 13:09

Юлия, так же поступали. Получите акт инвенаризации, а участвовать на каком основании.

Ответить
  • павло
21.10.20 08:59

Ми взагалі з Вами затронули дуже цікаву тему, щодо проведення інветаризації активів при перевірках. При ВСІХ перевірках (планові, позапланові,камеральні?). По яких питаннях перевірка і чи мають прво при проведенні , наприклад, позапланової перевірки ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ за липень місяць вимагати проведення інвентаризації зараз????Дякую.

Ответить
  • ***
21.10.20 09:57

Зруйнуйте ще заробітні плати кобелевым, та так званим наглядовим радам, бо думаю, щл народ довго терпіти не буде, пенсіонери на грані виживання, а працездатні тіряють роботу! А не має хожого звіра, ніж голодна людина, і тоді вся ця негативщина опиниться на головах влади, так, що зелені думайте ДУМАЙ ТЕ

Ответить
  • павло
21.10.20 14:54

Я так подумав і думаю, якщо це планова документальна,то напевно можуть ОЗ і матеріалку,товари проінветаризувати. А якщо позапланова документальна з ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ за якійсь місяць, то має бути якась конкретна прив'язка до предмету перевірки.
Тоб-то- до чого тут ОЗ, товари на складі в ДАННИЙ момент???

Ответить
  • резидент
21.10.20 17:08

павло, у вас при перевірці відшкодування, вимагали провести інвентарізацію ТМЦ?

Ответить
  • павло
22.10.20 13:55

так.

Ответить
  • Галина
21.10.20 17:40

резидент, они могут сколько хотят вимагать инвкнтаризацию, но присутствовать только с разрешения директора в приказе на позаплановую инвентаризацию.

Ответить
  • 123
21.10.20 23:13

Як продати основний засіб придбаний в 2012 році (Екскаватор) щоб не заблокували накладну. Директор сказав що продає , а в мене уже стрес?

Ответить
  • Андрій
22.10.20 11:09

123, Продати не платнику ПДВ 

Ответить
  • Лариса
22.10.20 10:38

Ой. коллеги. нет слов и выражений по блокировки НН-за 30 лет все продала наша власть-страну, людей, землю, культуру, лучшие заводы ...малый и средний бизнес затягивают в тыски, а сами жируют и новые схемы придумывают, а  у нас ищут блохи для блокировки-страна огромная -вставай и всех этих красных, синих, помаранчивых и зеленных просто уничтожить , чтобы выжить в этой колонии по имени ОКРАИНА

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям