Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.10.20
1095 0 Печатать

Варто переглянути вимогу декларування цін на деякі групи товарів

Вже п’ять місяців бізнес зобов’язаний декларувати збільшення роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення на вимогу Постанови Кабінету Міністрів України № 341. Протягом цього часу компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації мали змогу дослідити процес декларування на практиці та сформувати пропозиції щодо його вдосконалення. 

Так, Асоціація пропонує розглянути можливість внесення трьох ключових змін до Постанови № 341:

По-перше, варто скоротити терміни декларування збільшення роздрібних цін, оскільки на них напряму впливають оптові ціни. Наприклад, у разі підвищення цін постачальника на 15%, у роздрібній торгівлі такий товар зможе з’явитися лише через 30 днів після декларування. Враховуючи, що строки зміни постачальником цін не регламентовані законодавством, то роздрібний торговець не може належним чином зреагувати на зміну оптово-відпускної ціни. Також звертаємо увагу, що певні товари мають короткий строк придатності.

По-друге, пропонуємо виключити з Постанови перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість. Адже, згідно з даними представників бізнесу та інформацією про рівень середніх цін, який надається на щотижневій основі Мінекономрозвитку, коливання цін на товари з цього переліку відбувається в межах п’яти відсотків, а отже продовження декларування таких товарів, на думку експертів Асоціації, є недоцільним. Разом з тим, зростання більш ніж на 5% спостерігається через те, що перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість, містить категорії без уточнень. Наприклад, борошно, масло вершкове, вода мінеральна, птиця тощо підлягають декларуванню не тільки вітчизняного чи промислового виробництва, а й імпортовані чи фермерські  з більшою доданою вартістю.  

По-третє, необхідно виключити окремі позиції з Переліку товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню COVID-19. Зокрема, до Переліку потрапили деякі дезінфікуючі засоби, а також засоби індивідуального захисту, що здебільшого використовуються у побутових цілях, а не у медицині. 

Нагадаємо, що на час карантину Уряд запровадив державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення. Так, з 18 травня компанії зобов’язані декларувати зміни роздрібних цін у разі їх збільшення на п’ять або більше відсотків. Декларування цінових змін здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відомостей до Держпродспоживслужби.

Європейська Бізнес Асоціація звернулася до Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з проханням ініціювати внесення зазначених змін до Постанови № 341. Сподіваємося на увагу до нашого звернення!

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям