Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.10.20
4418 4 Печатать

Стажування без працевлаштування - нова ідея для підтримки малого бізнесу

Враховуючи значну нестабільність економічних процесів у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 – малий та середній бізнес в першу чергу зазнав значних втрат та, відповідно, потребує підтримки з боку держави.

За оцінками експертів карантинні заходи призвели до припинення діяльності  600-700 тис підприємців та підприємств малого бізнесу. Кількість безробітних при цьому зросла до 2-2,2 млн українців. Дослідження соціологів показали, що 5,1-5,5 млн осіб після початку карантину були змушені піти у відпустку.

Враховуючі сучасні тенденції на ринку праці, а також волатильність сектору малого та середнього бізнесу загалом, що спричинено зовнішніми факторами, виникає потреба для розробки дієвих та спрощених механізмів підтримки підприємництва.

Для сприяння створенню нових робочих місць суб'єктами малого підприємництва, захисту прав платників податків, врегулювання сфери трудових відносин у секторі малого та середнього бізнесу, народний депутат від партії "Слуга Народу" Олексій Устенко вніс пропозицію закріпити офіційне поняття стажування на суб'єктах малого підприємництва. Так, проєктом Закону № 4266 пропонується визначити, що стажування на суб'єктах малого підприємництва - це набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків на новому робочому місці та перевірки і встановлення відповідності роботі, що проводиться до початку працевлаштування особи під безпосереднім керівництвом працівника суб'єкта малого підприємництва та/або самого суб'єкта малого підприємництва на умовах, визначених договором про стажування. Оплата праці за час стажування встановлюється у договорі про стажування та не може бути нижче розміру мінімальної заробітної плати. На правовідносини щодо стажування осіб на суб'єктах малого підприємництва поширюється законодавство про працю, окрім вимоги, встановленої частиною 3 статті 24 Кодексу законів про працю України.

Автор законопроєкту впевнений, що в більшості випадків особи, що проходять стажування (випробування) на новому робочому місці, в першу чергу незацікавлені в укладанні трудового договору та внесенні відповідного запису до трудової книжки, що, в разі не проходження випробувального терміну призводить до негативної історії трудового стажу.

З іншого боку підвищені штрафи за порушення трудового законодавства введені Законом України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» від 12.12.2019 № 378-IX призводять до небажання роботодавців працевлаштовувати нових співробітників. Адже встановлений положеннями ст. 265 КЗпП штраф за виявлення інспекторами фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту)) у розмірі 141 тис. 690 грн грн. (станом на 2020 рік) у більшості випадків є «непідйомним» для суб’єктів малого та середнього бізнесу, враховуючи ліміти для застосування ставок єдиного податку, встановлені положеннями Податкового кодексу України. Таким чином виникає замкнене коло, що призводить до простою малого та середнього бізнесу в результаті значної зарегульованості.

 Щодо механізмів спрощення - запропоновано:

- ввести можливість оформлення на стажування осіб на підставі внутрішнього наказу такого роботодавця, без необхідності подання повідомлення до контролюючих органів на підставі вимоги, встановленої частиною 3 статті 24 КЗпП;

- звільнити від обов’язку внесення запису до трудової книжки особи, що проходить стажування;

-введено обов’язок для роботодавця – в разі успішного закінчення стажування офіційно працевлаштувати особу, що пройшла стажування, в разі неуспішного проходження стажування – видати довідку з обґрунтуванням підстав для відмови у працевлаштуванні. При цьому визначено, що строк стажування не може перевищувати одного календарного місяця, а проходження повторного стажування особи на тому ж самому суб'єкті малого підприємництва забороняється.

Зазначимо, що це вже друга спроба Олексія Устенко внести у законодавство такі зміни. Але, на відміну від попереднього проєкту, який нещодавно був відкликаний депутатом, законопроєктом  № 4266  не передбачено звільнення від ЄСВ на період стажування. Тобто, ЄСВ буде  нараховуватися у період стажування на суму зарплати за фактично відпрацьований час відповідно до чинного законодавства.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ольга
29.10.20 10:05

Назвали бы прямым текстом : легализация зарплат в конверте!

Ответить
  • Анна
29.10.20 11:17

Эй, слуги народа, а где в принципе обещанный новый КЗоТ? Только бла-бла-бла...

Ответить
  • Люмьер
29.10.20 13:15

Анна,
Возник вопрос - вы работодатель или работник? Если работник, то что вас не устраивает в старом?
Неужели не видите качество принимаемых законов? Вам что проблем мало?

Ответить
  • Анна
29.10.20 14:08

Для Люмьер
Не устраивает архаичность норм, и несоответствие коммунизма капитализму.  Капиталлисты (инвесторы) с деньгами при таком КЗОТе не будут создавать новые рабочие места. Тут уж всё равно, работник ты или работодатель, - все в пролёте. Но на счет качества принимаемых законов - тут вы, конечно, правы...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям