Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.11.20
1376 0 Печатать

Звернення бізнесу до народних депутатів щодо ситуації на ринку кормів

Бізнес-спільнота, об’єднана Європейською Бізнес Асоціацією, Американською торговельною палатою в Україні та Спілкою українських підприємців, вкотре звертається до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та депутатських фракцій щодо критичної ситуації, яка склалась на ринку кормів.

Так, бізнес закликає підтримати допрацьовану редакцію проєкту Закону про безпечність та гігієну кормів №3672, що сприятиме тимчасовому вирішенню питання щодо розблокування ринку кормів для домашніх тварин.

Нагадуючи ситуацію, 19 січня 2020 року набув чинності Закон України № 2264-VIII «Про безпечність та гігієну кормів», який, серед іншого, регулює питання виробництва та імпорту кормів, зокрема, для домашніх тварин. Законом була скасована система реєстрації готових кормів і натомість запроваджено нові вимоги, згідно з якими готові корми можуть вироблятися або ввозитися в Україну лише з використанням кормових добавок, які зареєстровані в Державному реєстрі кормових добавок. 

Починаючи з січня 2020 року, припинилася державна реєстрація готових кормів для домашніх тварин і водночас не запрацювала державна реєстрація кормових добавок у складі готових кормів за новими правилами. Окрім того, протягом дворічного перехідного періоду, встановленого Законом, не було прийнято рішення щодо визнання вимог реєстрації кормових добавок в ЄС еквівалентними вимогам українського регулювання, що є умовою для запуску спрощеного порядку державної реєстрації кормових добавок в Україні.

Таким чином, на сьогоднішній день на внутрішньому ринку фактично можуть реалізовуватися виключно корми, зареєстровані до 2020 року, а імпорт та виробництво кормів з оновленими та вдосконаленими рецептурами зупинено.

Така критична ситуація наразі призводить до скорочення пропозиції на ринку кормів, а в перспективі, якщо проблема не буде оперативно вирішена, можливий ризик повного припинення обігу в Україні кормів, які містять кормові добавки.

Проєктом Закону №3672 пропонується встановити додатковий перехідний період для окремих положень Закону і таким чином відтермінувати застосування вимоги, за якою корми можуть вироблятися або ввозитися в Україну лише з використанням кормових добавок, зареєстрованих у Державному реєстрі кормових добавок. Очікується, що протягом передбаченого проєктом Закону №3672 перехідного періоду буде повною мірою реалізовано норми Закону і на практиці впроваджено систему державної реєстрації кормових добавок. 

Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики, врахувавши кризові явища на ринку кормів та підтримавши пропозиції бізнес-спільноти, на засіданні 30 вересня 2020 року рекомендував прийняти проєкт Закону №3672 за основу та в цілому.

Тож бізнес-спільнота закликає депутатські фракції та народних депутатів звернути увагу на дану ситуацію. Ми просимо керівництво ВРУ включити проєкт Закону №3672 до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради, запланованих на період з 3 по 6 листопада 2020 року, а народних депутатів – прийняти його за основу та в цілому.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям