Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.11.20
1681 4 Печатать

Від Середньовіччя до цивілізації. Що змусить колекторів дотримуватися ринкової поведінки

Нацбанк на своїй сторінці у facebook наголошує, що інструменти «вибивання боргів» в Україні сьогодні нагадують похмуре Середньовіччя: SMSки з погрозами, цілодобові дзвінки, шантаж. Але Національний банк – не з тих, хто просто спостерігатиме та казатиме «немає повноважень». Ми разом з депутатами та Уповноваженою з прав людини напрацювали законодавчі зміни. Вони мають обмежити вседозволеність та встановити цивілізовані правила гри для колекторів.

Про це розповіла перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова у колонці для НВ Бізнес.

Що зміниться після ухвалення спільного законопроєкту 4241?

Перше – перевірка перед доступом на ринок та прозора структура власності.

Хочете займатися колекторською діяльністю? Зможете лише після внесення у Реєстр колекторських компаній. Його вестиме НБУ. Ми перевірятимемо компанії, їхніх власників та керівників.

Банкам та фінансовим компаніям буде заборонено залучати колекторів, які не включені до реєстру. Про нелегальних колекторів ми повідомлятимемо правоохоронців.

Друге – вимоги до етичної поведінки.

Колекторам буде прямо заборонено погрожувати та шантажувати. Вони не зможуть вводити в оману про розмір боргу та наслідки невиконання договору, дзвонити уночі, приховувати номер. Представник колекторської компанії повинен буде повідомляти боржникові своє прізвище та ім'я, назву кредитора та колекторської компанії, підставу дзвінка та розмір боргу.

Якщо колектор порушуватиме вимоги, то нестиме відповідальність: від штрафів (50−100 тис. грн) до виключення з Реєстру колекторських компаній.

Третє – банк чи фінансова компанія будуть зобов’язані інформувати позичальника про залучення колекторів.

Ця інформація буде прописана у кредитному паспорті. Кредитодавець також буде зобов’язаний публікувати інформацію про колекторські компанії, з якими співпрацює, на своєму вебсайті та в місцях надання послуг.

Четверте — обов’язковий контроль колекторів з боку банків і фінансових компаній.

Головним джерелом інформації про порушення будуть звернення клієнтів, як до банку чи фінкомпанії, так і до Національного банку. Банк чи фінансова компанія повинні розглядати усі звернення про порушення. Якщо колектор упродовж року принаймні двічі порушив вимоги до етичної поведінки, кредитор має достроково розірвати з ним договір.

Ці законодавчі зміни дозволять змінити ситуацію, коли колектори переходять всі межі. Але у проблеми є і інша сторона медалі.

Це бізнес-модель мікрофінансових організацій. Їхні кредити «під 0%» часто перетворюються у кредит «під 1 700% річних». Через це люди не здатні їх повернути. Звідси і прострочки, і агресивне «вибивання боргів». Розкриття повної вартості мікрокредитів — це інший напрямок нашої роботи. І зрушення вже є.

По материалам Національний банк України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • SHADOW
21.11.20 09:25

имхо, когда этих коллекторов начнут калечить или отстреливать и не единично, а массово(по всей стране), с новостями по тв и прессе. вот тогда только они задумаются о своем поведении.

Ответить
  • Руслан
21.11.20 22:15

SHADOW, и что вы пишите (еще кто-то и лайкает), уголовщина не выход из ситуации, вы отстрелили -вас посадили (многих посадили) в ответ вас.... Здесь НБУ, как не странно, но похвально, принимает ряд адекватных мер. Честно, за этот год,это первое что порадовало от нашей власти. 

Ответить
  • Юра Г.
21.11.20 13:39

Бред заключается в другом.
В Уголовном кодексе присутствует статья за принуждение к выполнению обязательств.
Коллектора, такая ответственность не зависит от степени вашей вежливости..
Факт долга при споре может подтвердить исключительно суд.
Так что уважаеиые господа рекитеры, предлагаю Вам на ближайшей сходке обсудить проблему, и приравнять коллекторов, позорящих титул честного рекитера к опущенным, за связь, порочащую честного вора.

Ответить
  • Альтернативное мнение
24.11.20 16:50

И неплохо было бы добавить открытый реестр должников, которые попадают к коллекторам.
Дабы была возможность проверить  будущего партнера, тк зачастую культура ведения бизнеса в части оплаты обязательств по счетам действительно средневековая. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям