Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.11.20
2442 0 Печатать

Держпродспоживслужба нагадує про необхідність декларування зміни роздрібних цін

Постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» з 18.05.2020  запроваджено державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх підвищення на 5 і більше відсотків. Постанова діє до закінчення карантину, установленого Кабміном з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Цією постановою затверджено переліки товарів, зміна цін на які підлягає декларуванню, у тому числі продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість, лікарських засобів, антисептиків та дезінфекційних засобів,  засобів індивідуального захисту.

Отже, якщо суб’єктом господарювання здійснюється реалізація товарів, які мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення, та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності Постановою, виникатиме обов’язок декларування зміни цін. У подальшому необхідно декларувати зміну роздрібної ціни у разі підвищення її на 5 і більше відсотків проти вже задекларованої роздрібної ціни.  Реалізація товарів за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Так, фахівцями відділу  контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області за зверненням заявника  було проведено позапланову перевірку, якою встановлено, що суб’єкт господарювання в порушення вимог вищезазначеної постанови здійснював реалізацію лікарських засобів та засобів індивідуального захисту за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін.

Так, наприклад, без процедури декларування було здійснено: реалізацію лікарського засобу  «Парацетамол» табл.500 мг № 10 за роздрібню ціною, збільшеною проти попередньої ціни на 6,5-14,7%;   рукавичок нестерильних оглядових  на - 27,3 %, масок медичних на - 25 %.

За результатами проведеної перевірки до суб’єкта господарювання було застосовано адміністративно-господарські санкції, а керівника  - притягнуто до адміністративної відповідальності.

По материалам Держпродспоживслужба

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям