Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.11.20
1815 1 Печатать

Уряд підтримав запровадження портфельних гарантій від держави по кредитах для малого та середнього бізнесу

25 листопада 2020 року Уряд прийняв постанову «Про деякі питання надання державних гарантій на портфельній основі у 2020 році», розроблену Міністерством фінансів України.

Прийнята постанова визначає механізм надання Кабінетом Міністрів України державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб’єктам господарювання мікропідприємництва, малого та/або середнього підприємництва

Окрім того, постановою встановлено порядок відбору банків, які матимуть право отримувати такі гарантії, та умови надання державних гарантій на портфельній основі.

Зокрема, за результатами відбору серед бажаючих взяти участь у програмі банків рішенням Уряду буде визначено банки-кредитори та ліміти надання державних гарантій для кожного такого кредитора. На підставі цих рішень з банками-кредиторами укладається договір щодо надання державної гарантії на портфельній основі на термін до 5 років (державною гарантією забезпечується до 50% боргових зобов’язань за портфелем кредитів та до 70% за кожним окремим кредитом), а кредитори формують портфель кредитів.

Банками-кредиторами можуть бути банки, які:

  • складають звітність відповідно до міжнародних стандартів;
  • не віднесені до категорії проблемних та/або неплатоспроможних;
  • не мають простроченої заборгованості перед державним бюджетом;
  • дотримуються вимог, встановлених НБУ щодо формування та зберігання резервів та мають працюючий гривневий кредитний портфель клієнтів мікро-, малого та середнього бізнесу не менше, ніж 500 млн гривень.

До портфелю кредитів, який може бути частково забезпечено державними гарантіями, може бути включено кредити, які:

  • надаються суб’єктам мікро-, малого та середнього підприємництва, строк ведення господарської діяльності яких перевищує 1 рік та які не є банкрутами та/або проти них не порушено справи про банкрутство;
  • надаються на фінансування інвестиційного проекту, інвестиційні цілі, а також на рефінансування заборгованості за іншими кредитами (включаючи кредити за програмою «5-7-9»);
  • надаються у гривні строком від 1 до 10 років у сумі не більше 100 млн грн за ставкою не вище UIRD +6%; та додаткове забезпечення за якими надається позичальниками в обсязі не більше 60% від суми кредиту з урахуванням коефіцієнтів ліквідності НБУ;
  • надаються на незаборонену законодавством діяльність.

Також урядовим рішенням визначено АТ «Укрексімбанк» агентом гаранта, до повноважень якого належить перевірка правильності отриманих від банків документів, оцінка та моніторинг портфелю кредитів тощо.

Одночасно постановою вносяться зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікропідприємництва та малого підприємництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28, в частині можливості поєднання компенсації відсоткової ставки, що надається в рамках цього порядку, з наданням державних гарантій на портфельній основі.

Державні гарантії на портфельній основі надаватимуться у обсязі, визначеному Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (5 млрд грн).

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
26.11.20 05:26

Уважаемый бизнес.
С бандюками добровольно идти на счетчик - последствия будут круче, чем в 90-е.
У кого реальные проблемы предлагаю альтернативу.
1. Зарегить в декабре новое предприятие.
2. Перевести на него ликвиды.
3. Неликвиды оставить на старом.
4. Взять все справки и потихоньку при необходимости начать банкротить.
.
Брать кредиты для затычки долгов - это точно не вариант, даже визуально низкие проценты не решают проблему, а наращивают долг.
.
Пока власть не сменят, улучшений не будет даже со Жванией в Украине. 
Единственное, что приятно, музыкант равел не только нас (кого он не развел, это то же иллюзия, не развел, так кинет, когда начнется полювання)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям