Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.11.20
4240 0 Печатать

Обов’язкові медогляди: для кого й коли?

Біляєва Олена, експертка з питань оплати праці.

Згідно з чинним законодавством певні категорії працівників при прийнятті на роботу або в процесі трудової діяльності повинні проходити медичні огляди. У межах цієї статті розглянемо, для кого обов’язкові медогляди та яких видів вони бувають.

Трудові медогляди

Гарний роботодавець повинен піклуватися про здоров’я своїх працівників. Адже здорові працівники — це запорука злагодженої роботи всієї установи. «Стимулюють» роботодавця не забувати про здоров’я працівників законодавство про охорону праці та КЗпП (див. рис. 1).

Рис. 1. Для кого обов’язкові трудові медогляди

Чим керуватися при визначенні того, чи потрібно тій чи іншій категорії працівників проходити медогляди? Для цих цілей призначені:

 Перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 4 до Порядку № 246*);

* Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 р. № 246.

 Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників(додаток 5 до Порядку № 246);

 Перелік робіт, де є потреба у професійному доборі, затверджений спільним наказом МОЗ і Держнаглядохоронпраці від 23.09.94 р. № 263/121.

Водії транспортних засобів проходять медогляди відповідно до спеціального Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого спільним наказом МОЗ і МВС від 31.01.2013 р. № 65/80.

Профілактичні медогляди

Санітарне законодавство зобов’язує проходити медогляд також працівників, чия професійна або інша діяльність пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань та/або виникнення харчових отруєнь (ст. 26 Закону № 4004**, ст. 21 Закону № 1645***). Такий медогляд називають профілактичним.

** Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII.

*** Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких зобов’язані проходити профілактичний медогляд, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

Вы видите только часть материала
Доступ к полному тексту возможен только для зарегистрированных пользователей.
Авторизуйтесь Зарегистрируйтесь

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям