Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.11.20
1906 0 Печатать

Чому варто потурбуватися про своєчасне внесення реєстраційних змін до ДРФО

Відповідно до пункту 70.7 ПКУ, фізичні особи - платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Фізичні особи подають заяви за формою № 5ДР або № 5ДРП (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті). Громадяни можуть це зробити особисто або через законного представника чи уповноважену особу до контролюючого органу за місцем проживання, у разі зміни місця проживання - до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних (наприклад, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про зміну імені, рішення суду про усиновлення тощо).

Внесення змін до ДРФО здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою Заяви за формою № 5ДР або Заяви за формою № 5ДРП. У разі звернення до будь-якого контролюючого органу строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до п’яти робочих днів.

Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб податкові повідомлення – рішення про нараховану суму земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортного податку обов’язково надійдуть у визначений законом термін до адресата.

Громадянин, який несвоєчасно потурбувався про внесення реєстраційних змін до ДРФО, може не отримати повідомлення від органу ДПС про нараховані суми податкових платежів, а відтак своєчасно не виконає свій обов’язок зі сплати зазначених податків.

Громадянин, який змінив свої реєстраційні дані (прізвище, ім’я, по батькові або місце проживання), зобов'язаний подати заяву за формою 5-ДР за місцем нової реєстрації щоб мати можливість не потрапити у перелік податкових боржників.

Звертаємо вашу увагу, що заяву за формою 5-ДР будь-який громадянин може подати дистанційно в режимі он-лайн використовуючи сервіс «Електронний кабінет платника» (ЕКП).

При поданні заяви за формою 5-ДР через ЕКП необхідно додати скановані копії документів, що підтверджують зміни даних. У разі виникнення питань щодо заповнення та відправлення заяви громадяни можуть скористатись розділом «Допомога», в якому розміщена покрокова інструкція.

 Зразок заповнення заяви за формою 5-ДР

По материалам ГУ ДПС у Хмельницькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям