Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.12.20
2083 3 Печатать

Перешкоджаєте перевіряючим отримати пояснення у працівників - отримаєте штраф

Фахівці Держпраці в Одеській області розповідають про реальні судові справи з основної діяльності управління.

Справа 420/3238/19 – за позовом фізичної особі-підприємця про визнання протиправною та скасування постанови про накладення штрафу у розмірі 417 300  гривень, за порушення передбачене  абз. 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП, яке полягало у створенні перешкод в проведенні інспекційного відвідування (насамперед, в частині дослідження необхідної документації).

Так, Постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду по справі № 420/2880/19, якою у задоволенні апеляційної скарги фізичної особи-підприємця було відмовлено, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 09.09.2019 р. залишено без змін, серед іншого було встановлено наступне: «…Громадянка ОСОБА_11, зв`язалася за власним телефоном з ФОП, яка у телефонній розмові повідомила, що не надає згоду на відібрання у її працівників усних та письмових пояснень, у зв`язку з її відсутністю та хворобою, на що ФОП посадовою особою Головного управління було повідомлено про відповідальність, відповідно до абз. 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП, на що ФОП попросила зачекати 10 хвилин.

Після очікування (більше 30 хвилин) з`явилася громадянка ОСОБА_11 , яка з власного телефону знову зателефонувала ФОП, яка зазначила, що не надає згоду на відібрання у її працівників усних та письмових пояснень, на що її знову було повідомлено про відповідальність, передбачену абзацом 7 частини ст. 265 КЗпП, на що гр. ОСОБА_4 зазначила, що відмовляється.

Під час проведення відеофіксації проведення інспекційного відвідування посадовою особою Головного управління було повідомлено ФОП про спробу проведення контрольного заходу та намагання посадової особи реалізувати своє право у відповідності до п. 11 Порядку № 295 шляхом відібрання пояснень у працівників.

Але керівником свідомо було відмовлено інспектору в реалізації зазначеного права, що чітко вбачається з відеофіксації.

Зазначені обставини підтверджують факт того, що ФОП створено перешкоди при проведенні інспекційного відвідування, які унеможливлюють подальше його проведення.

Катерина Галицька, начальник відділу юридичного забезпечення.

По материалам ГУ Держпраці в Одеській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Анастас
01.12.20 09:18

Было бы меньше ограничений и требований - никто бы ни чему не перешкоджав. И меньше бы верхи воровали и низы бы больше платили.

Ответить
  • Бармалей
01.12.20 09:57

Инструктировать нужно своих работников до проверки. Любое объяснение во время проверки только усугубляет положение. Проверяющим нужен результат, отсюда профессионально заданные вопросы, неподготовленные ответы работников и ж..па. 

Ответить
  • Правда
01.12.20 18:26

а чего фоп решает за сотрудников давать им пояснения или нет?
До проверки разъяснительную работу с работниками фоп провести не может, что никому никакие пояснения не даем. Сотрудник не обязан никому давать никакие пояснения и никакие штрафы за это к нему не предусмотрены. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям