Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.12.20
16292 16 Печатать

ФОП надає послуги через Інтернет в квартирі за місцем реєстрації. Чи слід йому подавати форму № 20-ОПП?

Якщо місце проживання фізичної особи – підприємця є місцем провадження підприємницької діяльності, або пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то фізична особа – підприємець подає до контролюючого органу повідомлення № 20-ОПП у встановленому порядку, в якому повідомляє про місце проживання як про об’єкт оподаткування.

В такому випадку у графі 3 повідомлення № 20-ОПП, керуючись рекомендованим довідником типів об’єктів оподаткування, зазначається тип об’єкта оподаткування «682 - квартира», «685 - житловій будинок», «293- котедж» тощо.

Детальніше: в індивідуальній податковій консультації ДПС України № 4595/ІПК/99-00-04-05-03-06 від 06.11.2020 р.

Платник податків у своєму зверненні повідомив, що є фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку на третій групі та здійснює господарську діяльність відповідно до кодів економічної класифікації видів діяльності.

Враховуючи те, що місце здійснення діяльності є місцем проживання фізичної особи – підприємця, то платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо подання та заповнення повідомлення № 20-ОПП.

Згідно з п. 63.3 ПКУ об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням (далі – об’єкти оподаткування) є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ.

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків, що затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок).

Згідно з п. 8.4 розділу VIII Порядку повідомлення № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У повідомленні № 20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Під час надання повідомлень за формою № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування.

Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера.

У разі, якщо місце проживання фізичної особи – підприємця є місцем провадження підприємницької діяльності, або пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то фізична особа – підприємець подає до контролюючого органу повідомлення № 20-ОПП у встановленому порядку, в якому повідомляє про місце проживання як про об’єкт оподаткування.

В такому випадку у графі 3 повідомлення № 20-ОПП, керуючись рекомендованим довідником типів об’єктів оподаткування (далі – довідник), зазначається тип об’єкта оподаткування «682 квартира», «685 житловій будинок», «293 котедж» тощо.

Графа 9 повідомлення № 20-ОПП передбачає зазначення фактичного стану об’єкта оподаткування (експлуатується, орендується, здається в оренду тощо) на момент заповнення повідомлення № 20-ОПП.

У графі 10 повідомлення № 20-ОПП вказується вид права на об’єкт оподаткування (право власності, володіння, користування тощо), який визначений відповідним правовстановлювальним документом (документами).

У разі, якщо відповідно до зазначених у зверненні КВЕДів платником податків провадиться діяльність по всій території країни, то для заповнення повідомлення № 20-ОПП із довідника обирається той тип, який найбільше відповідає виду чи місцю провадження діяльності. При цьому застосовується принцип укрупнення інформації про об’єкт оподаткування.

Наприклад, якщо оптова торгівля комп’ютерами, периферійним устаткуванням, роздрібна торгівля чи торгівля через мережу Інтернет здійснюється зі складу, то у повідомленні № 20-ОПП надається інформація про склад, склад-магазин.

Якщо надаються послуги з консультування, інформаційні послуги, то в повідомленні № 20-ОПП зазначається місце надання таких послуг (офіс, квартира, кабінет, консультативний пункт).

Інформація про стіл або стіл замовлень як про об’єкт оподаткування подається у разі, якщо стіл використовується як пункт надання послуг у тому числі на території торговельного, торговельно-розважального, бізнес-центру.

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування (п. 8.5 розділу VIII Порядку).

По материалам ГУ ДПС у Львівській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Надежда
02.12.20 07:34

А никого не смущает, что эта информация есть в регистрационных документах?

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
02.12.20 08:04

Надежда, в регистрационных документах не указывается место осуществления деятельности ФОПа, а только его место регистрации. В большинстве случаев они могут не совпадать. Но бывает, когда ФОП осуществляет деятельность по своему "домашнему" адресу, как в данном вопросе. В этом случае квартира будет "объектом" (по мнению ДПС), кроме того налог на недвиж. имущество будет платиться без учёта льготы. Этот же адрес, если ФОП единщик, он указывает в заявлении по ЕН как место осуществления деятельности. 
Бывает другая ситуация: например, ФОП зарегистрирован по одному адресу ("домашнему") и этот же адрес (то ли по глупости, то ли по незнанию, то ли по совету "юристов" или работников ДПС, то ли специально, чтобы скрыть реальный адрес осуществления деятельности) – указывает (в 20-ОПП и в заявлении по ЕН) как место осуществления деятельности, хотя деятельность по этому адресу вообще не осуществляет и никогда не осуществлял

Ответить
  • Елена
10.12.20 09:42

Сомневающийся Sкептиk, указывается: "Місце провадження господарської діяльності" на сторінці 4 форми 1 "Заява щодо державної реєстрації фізичної особи - підприємця", затвердженої наказом Мінюсту №3268/5 від 18.11.2016. 

Ответить
  • 9991
02.12.20 09:29

чтобы не потерять льготу по налогу на недвижимость, нужно подавать 20ОПП на автомобиль, сидеть в нем с ноутом и торговать в инете:)))

Ответить
  • Світлана
02.12.20 17:01

9991, або орендувати 1 кв.м площі і вказати його в 20 ОПП

Ответить
  • ЕленаНик
02.12.20 10:10

И что, нужно подать 20-ОПП на соседнее кафе, за столиком которого ФОП оказывает консультационные услуги через интернет? На апартаменты в Черногории, в которых ФОП живет 5 месяцев в году, продолжая оказывать услуги через интернет? 

Ответить
  • Андрій
02.12.20 10:13

Колись про 20-ОПП ніхто і не згадував, а тепер важливіша звітність ніж ПДВ чи Прибуток.

Ответить
  • резидент
02.12.20 11:16

цей 20-ОПП цьому ФОПу взгалі не потрібен. Навіщо його подавати? Він неплатник ПДВ, ПН не заблокують. А штраф 340 грн. Ну якось переживемо. Негараздів більше буде якщо подати.  

Ответить
  • Олена
02.12.20 12:52

ФОПу не зареєструють РРО або ПРРО без 20-ОПП

Ответить
  • резидент
02.12.20 13:44

Олена, а навіщо йому РРО? У роз'ясненні нічого про готівку нема. Я так розумію це сфера IT. Там безнал

Ответить
  • Світлана
02.12.20 16:58

Якщо місце проведення діяльності - квартира, тоді вилазить податок на нерухомість з усієї площі квартири. 

Ответить
  • Вадим
02.12.20 19:28

а если я фрилансер, предоставляю услуги ,живу, путешествую по всему миру, где мне ее регистрировать ? 

Ответить
  • СержК
02.12.20 21:16

Вадим, планета Земля... с соответствующим площади налогом...

Ответить
  • Елена
02.12.20 20:53

Вадим, на такое наше законодательство не рассчитывало. 

Ответить
  • Лещинская
07.12.20 12:31

Уважаемая редакция. . Подскажите всем нам что указывать в форме 20-ОПП если ФОП свою деятельность по консультированию оказывает в офисе заказчика.Пришел туда(приехал,прилетел,дополз) и консультирует. Отконсультировал-вышел. Что указываем как место "проведення діяльності"? Заранее благодарна.

Ответить
  • Микола
16.06.21 22:09

чи правомірні дії ДПС щодо позбавлення встановлених пільг, апелюючи що квартира чи будинок прямо чи опосередковано бере участь в отриманні доходу від підприємницької діяльності власником цієї нерухомості - ФОПом?
дякую

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям