Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.12.20
5075 0 Печатать

Протягом якого строку ФОП – платник ЄП повинна сплатити податковий борг для уникнення анулювання реєстрації платником ЄП?

Відповідно до п.п. 14.1.175 ПКУ податковий борг – сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Погашення податкового боргу – зменшення абсолютного значення суми такого боргу, підтверджене відповідним документом (п.п. 14.1.152 ПКУ).

Згідно з п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п. 59.1 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Розмір суми податкового боргу відповідно до абз. 3 п. 59.1 ПКУ не повинен перевищувати 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід зазначити, що відповідно до п.п. 3 п. 299.10 ПКУ реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема, у випадку, визначеному п.п. 298.2.3 ПКУ.

Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ПКУ).

Погашення податкового боргу після анулювання реєстрації платника єдиного податку здійснюється у порядку, встановленому главою 9 розд. II ПКУ (п. 299.12 ПКУ).

Таким чином, положеннями глави І ПКУ не передбачено періоду, протягом якого фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, який на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів має податковий борг, загальна сума якого перевищує 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з метою уникнення анулювання реєстрації платником єдиного податку повинна сплатити суму перевищення зазначеного боргу.

По материалам Категорія 107.01.08 «ЗІР»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям