Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.12.20
3529 8 Печатать

Україна полегшує правила для IT-сфери

З наступного року Україна планує визначити нові правила для IT-бізнесу – Дія City. Ми зменшуємо податковий тягар на ІТ-компанії, захищаємо їх від тиску правоохоронців та впроваджуємо гнучку роботу для айтішників – кращу за фріланс. Пояснюю, що це дасть і чому важливо для кожного українця.

Останніми роками українська IT-галузь зростає приблизно на 30% на рік. Це непогано, але може бути більше. Наша мета, щоб у найближчі роки доля IT-галузі у ВВП країни сягала 10% (зараз 3,5-4%), а Україна стала найпотужнішим IT-хабом Центральної та Східної Європи.

Як цього досягти? За допомогою Дія City. Офіційною мовою – це спеціальний правовий режим для IT-компаній, які є його резидентами.

Простими словами – це як віртуальна країна для айтішників, у котрій для її «жителів» діють окремі правила. Зокрема, знижене оподаткування, гнучке працевлаштування, захист від тиску на ІТ-бізнес, зрозумілі та привабливі умови роботи для іноземних інвесторів.

Розповім про кожну з переваг детальніше.

Перевага № 1. Податкові преференції

Більшість українських IT-компаній співпрацює з ФОПами. Це справді простіше та значно дешевше, ніж брати працівників у штат. Але ж, за задумом, ФОПи – це малий бізнес. А зараз вони фактично використовуються для великого бізнесу IT-аутсорсингу.

Ми хочемо спонукати вітчизняні IT-компанії переходити на офіційне працевлаштування працівників за контрактом. Але при цьому зберегти для них ті податкові переваги, через які, власне, компанії і користуються ФОП-моделлю співпраці.

Дія City надає айтішним компаніям податкові преференції:

  • зниження податку на доходи фізичних осіб до 5%, як і у ФОПів
  • ЄСВ з однієї мінімальної ЗП
  • військовий збір 1,5%

Також ми пропонуємо встановити податок на виведений капітал замість податку на прибуток. Зараз податок на прибуток складає 18%, ми ж пропонуємо 9% – вдвічі менше.

Тобто ми урівнюємо ФОПів та найманих працівників за податковим навантаженням на заробітні плати.

Перевага № 2. Гнучка модель співпраці

Для резидентів Дія City запроваджується поняття GIG-працівник. За гнучкістю співпраці з компаніями – це те саме, що й ФОП.

Але до звичайної моделі фрілансу додаються також соціальні гарантії для працівника: відпустка, лікарняні, унормований робочий день тощо. Тобто GIG-працівник отримує той самий соціальний захист, який держава надає найманому працівникові.

Дія City – це добровільно

Це та річ, яку хотілося б особливо підкреслити, аби в ІТ-індустрії не виникало ніяких непорозумінь. Якщо бізнес хоче переходити в Дія City – він може легко це зробити, оформивши заявку на сайті. Якщо ні – залишається працювати на тих самих умовах, на яких працював досі. 

Ніякої «зради» та примусу тут немає. Ніхто не буде чіпати ФОПів. Ніхто не буде скорочувати групи чи КВЕДи ФОПів. Для тих, хто захоче й надалі працювати за старою системою – нічого не зміниться.

Перевага № 3. Посилений захист для резидентів Дія City

Дія City захищатиме ІТ-компанії від свавілля правоохоронних органів. Адже нерідко під час обшуків (часто за надуманими причинами) правоохоронці вилучають, наприклад, сервери цих компаній. Це фактично паралізує їхню роботу. Тому такий прийом іноді використовується як інструмент тиску на айтішників.

Що пропонуємо ми? Зміни до Кримінального кодексу. Коли ми їх ухвалимо, провести необґрунтовані обшуки чи слідчі дії, які можуть перешкодити роботі ІТ-компанії, стане значно складніше. Правоохоронці повинні будуть отримати дозвіл на рівні прокурора області. Це буде запобіжником від свавілля та зловживань.

Перевага № 4. Зрозумілі правила для іноземних інвесторів

Українські програмісти цінуються в усьому світі. Їх наймають різні світові компанії – безпосередньо або через вітчизняні аутсорсингові фірми. Проте самі інвестори не поспішають заходити на український ринок і відкривати тут власні компанії. Чому так?

Для закордонних інвесторів Україна – це така «black box». Вони знають про корупцію, недосконалу судову та правоохоронну системи, застарілий Трудовий кодекс. До того ж Україна значно відстає від країн-сусідок за легкістю ведення бізнесу.

Тому інвестор заходить на український ринок зазвичай через існуючі українські компанії. Ми ж спонукатимемо їх реєструвати тут дочірні підприємства та винаймати українських спеціалістів за рівнем заробітних плат Штатів або Європи.

Для цього Дія City передбачає прозорі, зрозумілі, захищені правила роботи для іноземних інвесторів. А також запроваджує основні правові засади, за якими звикли працювати іноземні айтішники – в нашому законодавстві такого поки немає.

Хто може стати резидентом Дія City

Резидентство Дія City надаватиметься за абсолютно прозорими критеріями. Основним, звісно, буде напрям діяльності компанії. В Дія City це, зокрема:

  • створення і тестування комп’ютерних ігор і програм;
  • надання програмних продуктів у режимі «онлайн»;
  • послуги з навчання комп’ютерній грамотності, розробки програмного забезпечення;
  • дослідження та експериментальні розробки у сфері інформаційних технологій;
  • інші види діяльності. Детальніше – на сайті Дія City.

Крім цього, є ще кілька важливих вимог, які відрізнятимуться для вже діючих компаній та стартапів.Для діючих гравців (аутсорсингові компанії, R&D, продуктові компанії):

Для діючих гравців (аутсорсингові компанії, R&D, продуктові компанії):

  • Напрям діяльності в Дія City + IT КВЕДи
  • Середня зарплата еквівалентна 1400 дол. США
  • Кількість працівників не менше 9 осіб
  • Дохід від профільної діяльності в IT не менше 90%

Критерії для нових гравців (стартапи):

  • Напрям діяльності в Дія City + IT КВЕДи
  • Бізнес-проєкт

Як стати резидентом

Компанії, що відповідають усім критеріям, просто реєструються на сайті, подають заявку та автоматично стають резидентами.

Знаю, що серед учасників ІТ-ринку є побоювання – мовляв, з’явиться новий регулятор, який і буде ухвалювати рішення про резидентство. Але це не так. Мінцифра діятиме виключно як адміністративна одиниця, яка керуватиме списком компаній-резидентів.

Коли запрацює Дія City

Наша мета – щоби в першому півріччі 2021 року Дія City вже мала перших резидентів.

Відповідні законопроєкти (№4303 та №4305) зареєстровано. Сподіваюся, до кінця року вони пройдуть перше читання. Також ми вже маємо низку компаній, які хочуть стати резидентами Дія City.

Чому це важливо НЕ тільки для айтішників

За нашими розрахунками, за 5 років після впровадження Дія City український ІТ-ринок збільшиться вдвічі – до $11,8 млрд. А кількість робочих місць у цій сфері зросте до 450 тисяч.

Збільшення ВВП країни позитивно позначиться на всіх громадянах. Зокрема, і на соціальній сфері, яка завдяки перерозподілу податків від ІТ-галузі зможе отримати більші надходження. А це і поліпшення інфраструктури, освіти, вищі зарплати українців і багато інших переваг.

Крім того, кожен ІТ-працівник створює 6 додаткових робочих місць у суміжних галузях. Адже кожному айтішникові потрібно десь жити, щось їсти, десь відпочивати тощо.

Майже у кожній галузі, сфері життя людини вже відчутний вплив IT і цифровізації. Наприклад, в агросфері розробка спеціального програмного забезпечення дозволяє збільшувати врожайність, зменшувати витрати на пестициди та добрива. У промисловості цифровізація допомагає знизити ризики людського фактору та пришвидшити оборотність капіталу. В медицині наявність певної бази даних дозволяє виконувати дослідження впливу препаратів із мінімальними похибками та розробляти індивідуальні програми лікування. 

Дія City – це перший крок для перезапуску всієї економіки України. Коли ми побачимо успіх цієї моделі в ІТ-галузі, зможемо масштабувати її на цілу країну.

 Єгор Чернєв, заступник голови Комітету, голова підкомітету цифрової економіки, інноваційного розвитку та електронного бізнесу Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації.

По материалам Політична партія Слуга Народу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Киев
08.12.20 08:56

1. Автору - купить себе немного мозгов. 2. Перестать вмешиваться в отношения между ИТ-компаниями и ИТ-шниками. Они - свободные люди.  Это не шахтер, не рабочий на единственном заводе в регионе, которого защищает трудовое законодательство. Хороший работник в защите не нуждается. 3. Перестать приравнивать выплаты ФОПам к трудовым отношениям (не только в ИТ). У работника и работодателя должен быть выбор: меньше доход =соцгарантии (трудовые) или нет дольше доход=нет соцгарантий (ФОП). Только почему-то мне кажется, что от соцгарантий добровольно откажутся все квалифицированные работники во всех отраслях. 4. Про налог на выведенный капитал говорят только люди без экономического образования (в отличии от автора, я могу рассказать про Эстонию и Грузию в деталях). И почему предыдущая власть не кухарок и таксистов, разобравшись в вопросе, от этого отказалась.

Ответить
  • Вячеслав
08.12.20 12:35

Киев, А чем Вам шахтёр не угодил и рабочий единственного завода в регионе не угодил? Почему они не могут быть ФОПами? 

Ответить
  • Киев
08.12.20 17:32

Вячеслав, я считаю, что шахтер и рабочий могут быть ФОПом. Но не захотят. Они от государства льготы будут выгрызать, а не в ФОпы  идти. 

Ответить
  • Наталья
08.12.20 16:22

Хм.. не знаю, не многие думаю разбегутся вступать в Дія Сity, есть свои минусы:
1. больше налог (вместо 5% ЕН нужно платить 6,5% (ВС+НДФЛ))
2. захочет сотрудник пойти в отпуск на все 24дн. - плати ему отпускные по полной программе
3. не известно еще, в каком размере сможет компенсировать больничные госдарство.. заболеет ИТ-шник, а потом соц.страх завоет, что у них нет столько денег покрывать больничный.. или будем его ждать 2 месяца, как ждем декретные
4. призрачное и сомнительное обещание, что не будет маски шоу.. ну как-то мы это годами слышем, а воз и ныне там(

Ответить
  • 777
09.12.20 09:15

Так, государство взялось "полегшувати", "спрощати", "допомогати" IT сфере. Вывод прост - IT сфере хана, так же как и предыдущим сферам экономики, которым начинали "оказывать помощь".

Ответить
  • Икс
09.12.20 09:54

Да в контексте видно что хотят обложить налогами аутсорсеров. В этом их "покращення". А эти ЖЛОБЫ ни копейки не вложили ни в обучение, ни в технику, ни в лицензии, зато им %-ты подавай в бюджет - бо "воно зростає"

Ответить
  • Просто
09.12.20 10:01

Наши детки голодают в Оксфордах, Гарвардах, Елях, Сорбонах, МТИаях и тп. Теперь пусть айтишники им на хлеб с маслом скидываются. Помощь заключается в поголовной регистрации будущих "платьникив падатькив".

Ответить
  • Наталя
09.12.20 15:21

Так все хотят НДФЛ 5% и ЕСВ с минзарплаты. Чем айтишники лучше?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям