Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.12.20
1470 0 Печатать

Коментар НБУ щодо рівня інфляції у листопаді 2020 року

У листопаді 2020 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 3,8% (з 2,6% у жовтні). У місячному вимірі ціни зросли на 1,3%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактична споживча інфляція перевищила траєкторію прогнозу, опублікованого в Інфляційному звіті за жовтень 2020 року. Прискорення зумовлено зростанням цін на енергоносії, гіршими показниками урожаю окремих культур, послабленням гривні в попередні місяці та зростанням виробничих витрат. Падіння споживчого попиту на окремі послуги й непродовольчі товари, зокрема одяг і взуття, дещо стримувало інфляційний тиск.

  • Базова інфляція прискорилася (до 3,9% р/р з 3,2% р/р у жовтні).

Зростання цін на продовольчі товари, які входять до базової інфляції, прискорилося (до 4,4% р/р). Зростання світових цін на олійні культури та нижчий врожай соняшнику в Україні  зумовили подорожчання соняшникової олії. Це також призвело до подорожчання продуктів її переробки (майонезу, маргарину, спредів). Вищі ціни на сировину та енергетичні ресурси, а також ефекти перенесення від послаблення гривні прискорили подорожчання макаронних та борошняних виробів. Вищими темпами дорожчали продукти з риби, безалкогольні напої, прянощі, а також уповільнилося падіння цін на сухофрукти. Зростання виробничих витрат також позначилося на вартості м’ясних продуктів, вершкового масла та кисломолочних продуктів. Натомість значна імпортна пропозиція сповільнила зростання цін на сири.

Вищими темпами також дорожчали непродовольчі товари (1,2% р/р). Це було зумовлене як значним споживчим попитом, так і відображенням у цінах слабшої гривні. Зокрема, швидшими темпами дорожчали побутова техніка, меблі, фармацевтична продукція. Крім того, уповільнилося падіння цін на електроніку. Натомість одяг та взуття продовжили дешевшати. Це може пояснюватися змінами в споживчій поведінці домогосподарств через можливості навчатися та працювати віддалено.

Зростання цін на послуги незначно прискорилося (до 6,5% р/р). Посилення карантинних заходів та запровадження карантину вихідного дня мало різноспрямований вплив на їх динаміку. Зменшення кількості клієнтів за одночасного зростання виробничих витрат призвело до подальшого подорожчання вартості послуг салонів краси, нотаріусів та курсів водіїв. Погіршення епідемічної ситуації прискорило зростання цін на консультативні медичні послуги та страхування здоров’я. Натомість через скорочення попиту й заборону працювати у вихідні дні сповільнилося подорожчання послуг закладів громадського харчування, готелів, кінотеатрів.

  • Ціни на сирі продукти харчування повернулися до зростання (на 1,0% р/р).
  • Швидшими темпами дорожчали цукор, борошно й крупи – насамперед через гірші врожаї цукрових буряків та зернових. Уповільнилося падіння цін на тепличні овочі, зокрема помідори, огірки, кабачки, баклажани, унаслідок зменшення вітчизняної пропозиції та надходженням дорожчої імпортованої продукції. Натомість значно дешевшими, ніж торік, залишалися овочі борщового набору. Надходження нового врожаю загальмувало зростання цін на фрукти, передусім за рахунок яблук.
  • Зростання адміністративно регульованих цін помітно прискорилося (до 9,2 % р/р). Подорожчання енергоносіїв на світових ринках відобразилося й на внутрішніх цінах на природний газ. Це також призвело до скорочення темпів падіння вартості гарячої води та опалення.

Здешевлення палива сповільнилося (до 13,8% р/р) унаслідок підвищення світових цін на нафту та збереження високого попиту з боку населення.

У листопаді інфляція прискорилася та наблизилася до нижньої межі цільового діапазону 5%+/-1 в.п. З огляду на низьку базу порівняння очікується, що в грудні інфляція також прискориться та увійде в цільовий діапазон за підсумками року.

По материалам НБУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям