Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.12.20
3213 18 Печатать

Мовний омбудсмен пояснив, яких сфер стосується перехід на українську з 16 січня 2021 року

16 січня 2021 року набуває чинності ст. 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» - відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відтак, відповідно до закону, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“На практиці це означає, що український споживач нарешті отримає право  на обслуговування державною мовою за замовчуванням - у супермаркеті чи в інтернет-магазині, у кав'ярні чи ресторані, в банку чи в аптеці, на АЗС чи на вокзалі, в спортзалі чи бібліотеці тощо. Винятків небагато: лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін”, - сказав він.

“Варто пам’ятати, що вимога щодо обслуговування державною мовою стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у т.ч. гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних послуг тощо”, - наголосив Уповноважений.

Тарас Кремінь також зазначив, що українською має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо. При цьому він зауважив, що інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися й іншими мовами.

“У разі порушення права на отримання інформації та послуг українською мовою, споживачеві доцільно, насамперед, звернутися до працівника відповідної установи з проханням обслуговувати його українською, до менеджера або вищої керівної посадової особи, з проханням виправити ситуацію, зафіксувати порушення у книзі скарг. Кожен громадянин також може скласти скаргу на ім’я Уповноваженого із захисту державної мови, направити її письмово або електронною поштою на адресу Уповноваженого. При цьому важливо надати максимально повну інформацію про суб’єкт господарювання, обставини та докази, що підтверджують порушення”, - розповів Уповноважений.

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
16.12.20 11:13

Ага, только я не верю, что ежемесячные звонки от ДПС в телефонном режиме, в которых они просят оплатить прибыль пораньше, или выдержать нагрузку НДС, начнут обращаться на украинском...
Хахаха

Ответить
  • Вважати недійсною
16.12.20 11:18

Ну теперь заживём... А Фарион то как обрадуется... И книгу жалоб, мне здаётся отменили...

Ответить
  • Татьяна
16.12.20 11:54

Книгу скарг , начебто  відмінили,чи я щось путаю

Ответить
  • 1612
16.12.20 12:23

Но штрафы, вроде бы, по этому закону пару лет не грозят.

Ответить
  • Елена
16.12.20 12:25

Теперь напишу себе плакат "Прошу со мной разговаривать на русском языке" и буду носить везде. Достали! Была насильственная русификация западных областей, теперь насильственная украинизация восточных. Чем одни от других отличаются? Месть? Извините. Крик вопиющего...

Ответить
  • Шило
16.12.20 16:56

Елена, нет лучше сразу печать на лоб. И пометочку внизу "не понимаю государственный язык". И удовлетворять Вашу просьбу закон не обязывает.

Ответить
  • Ігор
16.12.20 12:44

А весь перевзутий "русский мир": продажних тягнибоків, фаріон, ярошів; корумповану владу/чиновників; депутатів; опудала кернеса, труханова, філатова, кличка, садового;  та подібне сміття повернути на російську.
Навіть бабуся зможе перейти/вивчити, якщо з нею розмовляти українською.

Ответить
  • Ната
16.12.20 18:57

Ігор, сподіваюся, що своє прізвише ви теж всбди пишете з маленької букви. Не зрозуміло тільки, чому ім'я з великої?

Ответить
  • Наталия
16.12.20 13:26

Ігор, Вы забыли про "дідов-червоноармійців". Непорядок.

Ответить
  • Ігор
16.12.20 13:46

Наталия, дякую. Дивлюсь парад перемоги у Баку (https://www.youtube.com/watch?v=P9jOgzuWFiU), про який наші видовищні "патріоти" "русского мира" та всі "патріотичні" телеканали порошенка тихо промовчали. Чому? Бо там показали сучасну понівечену техніку вироблену на Росії. Чи могла б наша п'ята колона тягнибоків, мародерів, так принизити Росію? Наші колишні домогосподарки, а через 5 хвилин командуючи армією - яроші, таких результатів не мали.

Ответить
  • SHADOW
16.12.20 14:29

Ігор,  какая современная техника? да даже если и была более-менее современная,  кривые руки никто не отменял. 

Ответить
  • 1963
16.12.20 17:20

Я владею двумя языками хорошо но нормативку и юр.доки лучше перевариваю на русском языке, сказывается школа 10 лет обучение на русском языке. А вообще языковый вопрос сильно преувеличен. Нужно просто выучить язык и разговаривать на нем, или не разговаривать,но знать его нужно.

Ответить
  • Ирина
16.12.20 23:34

1963, а в Швейцарии 4 гос языка. и все 4 языка даже в школах не учат. И таблички на гос учреждениях на разных языках. И самое главное - государство заботится о своих гражданах!!!!!!  А ви вчить  мову, може стане краще((((((((

Ответить
  • SHADOW
17.12.20 07:57

Ирина, да в Швейцарию ходить не надо, в Крыму три гос.языка...Татарский, Украинский и Русский

Ответить
  • Марина
16.12.20 18:33

Политика разделяй и властвуй всегда кому -то выгодна. И как показывает история  победитель в любой момент может оказаться проигравшим и наоборот. Что касается языка, то  мое право,   как минимум, общаться на родном языке,  выбирать язык обучения для своих детей предусмотрено Конституцией Украины.  Всем мира и  благополучия.

Ответить
  • пенсіонер
17.12.20 13:42

Нарешті. коробить російська мова

Ответить
  • Виктория
18.12.20 15:54

Прикольно,ка этот чат причесали, а что тут такого протокольного было?Вот вам и свобода слова,обхохочешься.

Ответить
  • Злой
21.12.20 14:16

А фашики тишком свои законы протаскивают опираясь на тупое агрессивное большинство. Грустно (((

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям