Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.12.20
2631 0 Печатать

Особливості заповнення декларації акцизного податку

Підпунктом 212.1.15 ПКУ передбачено, що платником акцизного податку є особа (у тому числі юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійне представництво, які реалізують пальне або спирт етиловий.

Відповідно до абзацу 1 п. 2 розділу І Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14 (далі – Порядок № 14), особи, визначені ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку (далі – платник), складають та подають декларацію акцизного податку (далі – Декларація).

Платник, визначений підпунктом 212.1.15 ПКУ, зобов’язаний подавати Декларацію за кожний звітний (податковий) період незалежно від того, чи провадив такий платник господарську діяльність у цьому періоді, чи ні (п. 4 розділу ІІІ Порядку № 14).

Платником заповнюються лише відповідний розділ і додатки до Декларації, які відповідають виду господарської діяльності платника, виду підакцизних товарів (продукції). Якщо платник є одночасно платником акцизного податку за різними видами господарської діяльності згідно зі ст. 212 ПКУ, він подає одну Декларацію з відповідними розділами та додатками до неї (абз. 1 п. 3 розділу ІІІ Порядку № 14).

Додаток 11 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального згідно із підпунктом 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу» до Декларації (далі – Додаток 11) заповнюють усі платники акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробники) (п. 2 розділу V Порядку № 14).

Окремо звертаємо увагу, що відповідно до п. 2 розділу V Порядку № 14 до Додатку 11 дані заносяться за акцизними складами/акцизними складами пересувними із зазначенням їх унікального номера в розрізі товарів (продукції) за кодами згідно з УКТ ЗЕД. У графі 1 «Уніфікований номер акцизного складу в СЕАРП та СЕ / номер реєстрації транспортного засобу в уповноважених органах відповідної держави» проставляється уніфікований номер акцизного складу в Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП та СЕ), номер реєстрації транспортного засобу в уповноважених органах відповідної держави. Тобто, інформація подається не лише за стаціонарними акцизними складами, а й за акцизними складами пересувними.

Також нагадуємо, що відповідно до підпунктів 4,5 п. 2 розділу V Порядку № 14 дані до Додатку 11 заповнюються на підставі митних декларацій та акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН).

Таким чином, заповнення Додатку 11 на підставі виписаних, але не зареєстрованих в ЄРАН акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних, є помилковим.

По материалам ГУ ДПС у Луганській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям