Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.12.20
1710 1 Печатать

Бізнес звертає увагу на законодавчу колізію щодо електронних сигарет

З 1 січня 2021 року рідини, що використовуються в електронних сигаретах, повинні маркуватись марками акцизного податку, а виробництво, оптовий та роздрібний продаж рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється за умови наявності у такого бізнесу відповідних ліцензій.

Так, змінами до Податкового кодексу передбачено, що рідини,  які використовуються в електронних сигаретах, вироблені до 1 січня 2021 року, вважаються такими, що немарковані марками акцизного податку. Проте, інший механізм реалізації продукції, яка вже знаходиться в обігу не передбачено.

Водночас, необхідні марки акцизного податку, за законодавством, зможуть бути доступні для виробників та імпортерів рідин не раніше, аніж в останні дні грудня поточного року та застосовані виключно для маркування продукції, виробленої після 1 січня 2021 року, що, за даними компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, на декілька місяців заблокує функціонування ринку рідин для електронних сигарет, адже законослухняний бізнес буде вимушений на виконання вимог законодавства припинити збут вже закупленої продукції та позбутися її до 1 січня 2021 року, щоб не бути притягнутим до відповідальності за зберігання та/або продаж немаркованої продукції.

Окрім того, роздрібні точки після цього деякий час змушені будуть утримувати порожні полиці в очікуванні маркованої продукції, адже виробникам та імпортерам необхідно декілька місяців на налаштування необхідних процесів  для забезпечення маркування продукції. За підрахунками бізнесу, така ситуація загрожує державі недоотриманням близько 2 мільярдів гривень, а десяткам тисяч точок роздрібної торгівлі – суттєвими втратами.

Зазначену проблему можливо вирішити шляхом термінового внесення змін до законодавства, дозволивши реалізацію вже ввезеної продукції принаймні до 1 липня 2021 року. Європейська Бізнес Асоціація вже зазначала про дану проблему та звертала увагу на можливі шляхи її вирішення у своїх зверненнях.

Для забезпечення безперебійного обігу рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та можливості здійснювати оптову торгівлю ними, компаніями-членами Асоціації також наразі здійснюється підготовка необхідних документів для отримання такої ліцензії до 1 січня 2021 року. Втім, представники бізнесу повідомляють, що у офіційних джерелах, в тому числі, на сайті ДПС, відсутні реквізити для внесення плати за ліцензії на право торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, що фактично унеможливлює отримання ліцензії до 1 січня 2021 року. У разі, якщо відповідні моменти не будуть вирішені протягом перших двох декад грудня року, жоден суб’єкт ринку рідин, що використовуються в електронних сигаретах, не зможе на законних підставах здійснювати їх виробництво та продаж.

Тож вбачається за доцільне передбачити перехідний період строком в 1 місяць, протягом якого до суб’єктів ринку не застосовуватимуться санкції за торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, без наявності ліцензій, оскільки такі ліцензії неможливо вчасно отримати з незалежних від бізнесу причин.

Крім того, доречним є встановлення перехідного періоду для обігу рідин, не маркованих марками акцизного податку до 30 червня 2021 року для реалізації тієї продукції, на яку неможливо нанести марки. 

Тож бізнес звертається до Данила Гетманцева та Дмитра Разумкова із закликом сприяти вирішенню проблеми, що склалась не з вини бізнесу – щодо реалізації вже ввезеної продукції та ліцензування. Сподіваємось, голос бізнесу почують ще в 2020 році!

По материалам Європейська Бізнес Асоціація
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Влад
23.12.20 16:23

От холопы, - не понимают "духа закона". В юрку им Ярослава всех. Там вас научат чувствовать дух закона...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям